ODVJETNICA PODNIJELA TUŽBU

EUROPSKI SUD NALOŽIO HRVATSKOM MUP-u 'Obitelj stradale Madine odmah smjestite u sredinu gdje neće biti izloženi nečovječnom postupanju!'

 Hanza Media

Centar za mirovne studije (CMS) izvijestio je u petak da je Europski sud za ljudska prava žurno dostavio odvjetnici obitelji poginule afganistanske djevojčice Madine odluku o privremenoj mjeri kojom se nalaže MUP-u da njezinu obitelj odmah smjesti u okruženje u kojem neće biti izložena nečovječnom ili ponižavajućem postupanju.

Sud je u svojoj odluci također naglasio kako je uvjeren da Hrvatska neće deportirati obitelj u Srbiju ili Afganistan, dok ne odgovore na pitanja koja im je sud uputio.

Zbog moguće povrede čl. 3 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Europski sud je tu mjeru izdao na rok od tri tjedna te je od MUP-a i odvjetnice Madinine obitelji zatražio dodatne informacije, priopćio je CMS. Ta privremena mjera, objašnjava CMS, podrazumijeva da MUP odmah mora obitelji omogućiti slobodu kretanja.

Odvjetnica je u zahtjevu za određivanje privremene mjere protiv Hrvatske navela da je Tranzitno prihvatni centar za strance u Tovarniku ustanova zatvorskog i zatvorenog tipa i da se Madinina obitelj s jedanaestoro djece tamo nalazi raspoređena u tri prostorije bez mogućnosti međusobnog viđanja i kontakta osim za vrijeme obroka, bez dostatnih objašnjenja i sa namjernim onemogućavanjem bilo kakvog kontakata s ovlaštenim pružateljima pravne pomoći i uz snažnu policijsku prisutnost.

„Takva žurna odluka jasan je pokazatelj kako i sam sud uviđa moguće nepravilnosti u postupanju policije prema obitelji poginule Madine, na koje već mjesecima upozoravaju domaće i međunarodne organizacije civilnog društva, pučka pravobraniteljica te domaći i međunarodni mediji“, kaže CMS.

Ta je udruga pozvala MUP da već danas ispuni odluku suda i omogući obitelji stradale Madine smještaj u sigurnom mjestu otvorenog tipa gdje će kao tražitelji azila moći u slobodi čekati da se razriješi njihov status i dobiti svu nužnu pomoć i psihološku podršku. Podsjeća da je obitelj smještena u 'detenciju' već dugih 17 dana, otkad je zatražila azil u Hrvatskoj.

CMS je pozvao MUP da i druge obitelji koje su smještene u detenciji puste na slobodu te da nakon odluke Europskog suda za ljudska prava revidira svoje postupanje prema izbjeglicama i uskladi ih sa svim standardima zaštite ljudskih prava.

MUP je prije par dana, reagirajući na medijske prozivke da je obitelj Madine lišena slobode, uključujući njezinu braću i sestre, naveo da Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti propisuje situacije kada se tražiteljima međunarodne zaštite može ograničiti kretanje smještajem u prihvatni centar za strance. Ta mjera primjenjuje se isključivo kada su individualnom procjenom utvrdi da je nužna, kažu u MUP-u.

Naveli su tada također da je za jedan broj osoba koje su tražile međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj u ožujku ove godine, a koje nemaju nikakve isprave o identitetu, trenutno na snazi rješenje o ograničenju kretanja u Tranzitno-prihvatnom centru Tovarnik. Ograničenje kretanja, kažu u MUP-u, ne sprječava provođenje postupka međunarodne zaštite, već upravo suprotno, postupak međunarodne zaštitite se provodi prioritetno.

Za osobe smještene u Tovarniku, MUP također kaže da su dobile rješenja o njihovom zahtjevu za međunarodnu zaštitu te da su iskoristile mogućnost korištenja besplatne pravne pomoći i izabrale odvjetnika s liste pružatelja besplatne pravne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2022 19:25