ACTIO POPULARIS

Europski sud odbio tužbu građaninu Hrvatske koji tvrdi da su mu mjere Stožera povrijedile ljudska prava

Podnositelj zahtjeva nije pokazao kako su točno mjere Stožera civilne zaštite RH utjecale ili mogle izravno utjecati na njega

Krunoslav Capak 

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) odbio je tužbu Dalibora Magdića protiv Hrvatske u kojoj taj građanin tvrdi da mu je stožer civilne zaštite epidemiološkim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa kršio prava koja jamči Europska konvencija. Podnositelj zahtjeva tvrdio je pred tim sudom da mu je RH mjerama koje je poduzela na početku izbijanja pandemije covida kako bi spriječila njezino širenje povrijedila pravo na slobodu vjeroispovijedi, pravo na slobodu okupljanja te pravo na slobodu kretanja, precizirao je Ured zastupnice RH pred ESLJP-om.

Iz Ureda zastupnice priopćili su kako je ESLJP prihvatio argumentaciju zastupnice da zahtjev podnositelja predstavlja actio popularis (tužba koja pripada svim građanima) te da se stoga podnositelj ne može smatrati žrtvom povrede Konvencije.

U Uredu dodaju kako podnositelj zahtjeva nije iznio informacije o svojoj osobnoj situaciji niti je pokazao kako su točno mjere Stožera civilne zaštite RH utjecale ili mogle izravno utjecati na njega.

‘‘Stoga je taj Sud zaključio da podnositelj zahtjeva općenito prigovara odlukama Stožera civilne zaštite o protupandemijskim mjerama, smatrajući da su njihovim donošenjem njemu automatski povrijeđena konvencijska prava‘‘, izvijestio je Ured.

Ova odluka je konačna i dostupna na web stranici ESLJP (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 00:05