TRAŽE POVRAT I PROGON

Europski ured za borbu protiv prevara sumnja da je Josip Galić zloupotrijebio novac EU

OLAF sumnja da je u slučaju izgradnje vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe prilikom odabira izvođača radova
Josip Galić, arhivska fotografija
 Vlado Kos/Cropix

Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) poslao je Generalnoj upravi EK za poljoprivredu i ruralni razvoj preporuku da od jedne hrvatske vinarije zatraže povrat 1,3 milijuna eura EU novca uloženog u izgradnju vinarije, a DORH-u da protiv korisnika tog novca, odnosno izvođača i podizvođača radova pokrenu kazneni postupak. OLAF, naime, sumnja da je u slučaju izgradnje vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe prilikom odabira izvođača radova.

Kako je objavio portal Telegram, radi se o Vinariji Galić u Kutjevu, vjerojatno najljepšoj i najmodernijoj u Hrvatskoj vrijednoj oko 7 mil. eura koju je izgradio poduzetnik Josip Galić i koji je za taj projekt iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi povukao 1,3 mil. eura. Problem je, prema OLAF-u, u tome što je izvođač radova na vinariji bila tvrtka Presoflex u vlasništvu Galićeva sina Ine.

Presoflex je zapravo bio podizvođač jer je Vinarija posao izvođenja radova, za što nije bilo nužno ići u javnu nabavu, sklopila s jednom drugom tvrtkom koja, tvrde u OLAF-u, nema zaposlenih osoba, pa su oni onda angažirali Presoflex kao podizvođača, a zapravo u praksi izvođača radova. Za OLAF je to primjer sukoba interesa jer je zakonodavnim okvirom korisnicima novca iz fondova EU zabranjeno za projekte za koje su dobili novac angažirati tvrtke s kojima ih vežu osobne ili poslovne veze. Na ovom primjeru, smatraju u OLAF-u, jasan je i očit sukob interesa koji se manevrom s izvođačem radova koji nema nijednog zaposlenog pokušao prikriti od hrvatskih vlasti.

Iz Vinarije Galić kratko su nam odgovorili da je cijeli projekt izgradnje vinarije, pa tako i korištenja EU novca proveden u skladu sa zakonom i svim pravilnicima i okvirima te da će nam detaljan odgovor dostaviti u najkraćem mogućem roku. Telegramu su, pak, iz ŽDO u Slavonskom Brodu odgovorili da još od lani po tom pitanju traju izvidi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:54