POČETAK RADA NOVE INSTITUCIJE

Europsko tužiteljstvo preuzima dio istrage o Janafu? Razgovarali smo s tužiteljicom Laptoš

Uskoro počinje s radom Ured europskog javnog tužitelja. Razgovarali smo s europskom tužiteljicom iz Hrvatske Tamarom Laptoš
Tamara Laptoš
 Goran Mehkek/Cropix

Vrlo skoro, vjerojatno već od 1. lipnja, počet će raditi Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). Riječ je o novom, specijaliziranom tužiteljstvu sa sjedištem u Luxembourgu, nadležnom za kaznena djela počinjena na štetu financijskih interesa Europske unije.

Tim smo povodom razgovarali s hrvatskom europskom tužiteljicom Tamarom Laptoš, nekadašnjom ravnateljicom USKOK-a i donedavnom zamjenicom glavnog državnog odvjetnika RH.

Europska komisija

- EPPO je spreman za početak rada i samo se još čeka odluka Europske komisije. Glavna europska tužiteljica Laura Codruţa Kövesi (iz Rumunjske op. a.), sukladno odluci kolegija EPPO-a, predložila je Europskoj komisiji da početak rada bude 1. lipnja, a sad je na EK da taj datum dogovori s državama članicama. Ako se neka država ne izjasni da nije spremna za početak rada, očekuje se da taj datum prihvati. Pojavit će se novi ovlašteni tužitelj, EPPO, koji će zastupati optužbe pred nacionalnim sudovima, svima će to biti novo - kaže Laptoš napominjući da Hrvatska već ima oko 20 predmeta koji bi mogli doći u nadležnost EPPO-a.

O konkretnim predmetima nije željela govoriti, međutim, s obzirom na spomenutu nadležnost, jedan od prvih predmeta koje bi u Hrvatskoj moglo zastupati europsko tužiteljstvo, vjerojatno će biti predmet Janaf, odnosno dio tog predmeta, u kojemu je inkriminacija za korupciju vezana uz natječaje za projekte za koje je bilo predviđeno povlačenje sredstava EU.

Tužitelji u Hrvatskoj

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Tomislav Kamber, koji je zadužen upravo za istragu u aferi Janaf, nedavno je postao i jedan od dvoje delegiranih europskih tužitelja u Hrvatskoj, tako da promjena tužitelja u tom predmetu, ako njegov dio prijeđe u nadležnost EPPO-a, neće biti potrebna.

Druga delegirana europska tužiteljica u Hrvatskoj je Sani Ljubičić, prijašnja županijska državna odvjetnica u Zagrebu i dojučerašnja zamjenica glavne državne odvjetnice.

- Iznimno sam zadovoljna izborom delegiranih tužitelja. Glavna državna odvjetnica dostavila je prijedlog kandidata iz Hrvatske putem Ministarstva pravosuđa i uprave u Luxembourg, a na prijedlog glavne europske tužiteljice izabrao ih je kolegij EPPO-a i oni su sada na puno radno vrijeme delegirani europski tužitelji u Hrvatskoj. Dogovoreno je da će oni određeno vrijeme nastaviti raditi na nekim predmetima i kao nacionalni tužitelji - navodi Laptoš i dodaje da je suradnja EPPO-a s hrvatskim institucijama vrlo dobra. Sjedište EPPO- a još nije određeno, no sukladno Uredbi države članice, odnosno ministarstva, dužna su im osigurati uvjete rada i to bi se uskoro trebalo realizirati.

- Zakonom o provedbi uredbe o osnivanju EPPO-a osnovan je odjel za delegirane europske tužitelje u okviru USKOK-a.

Zasad je pronađeno privremeno rješenje i delegirani tužitelji radit će u prostorijama USKOK-a, dok se ne pronađe adekvatno rješenje, što bi bio manji ured u Zagrebu, o čemu razgovaramo s Ministarstvom pravosuđa i uprave. Mislim da će se uskoro pronaći rješenje - optimistična je naša europska tužiteljica.

22 članice

Govoreći o samom EPPO-u Laptoš objašnjava kako se može reći da je to jedna hibridna tvorevina koja se sastoji od centralne i decentralizirane razine. Centralnu razinu u Luxembourgu čini glavna europska tužiteljica, stalna vijeća i 22 europska tužitelja iz 22 države članice (nisu pristupile Mađarska, Poljska, Danska, Irska, Švedska, s kojima se pregovara o sklapanju sporazuma o suradnji).

Svi europski tužitelji čine kolegij, a po tri tužitelja čine stalna vijeća. EPPO će imati 15 takvih stalnih vijeća koja će nadzirati istragu i donositi odluke u konkretnim predmetima.

O optužnicama

Na delegiranoj, nacionalnoj razini bit će delegirani europski tužitelji koji će voditi konkretne istrage i podizati optužnice. No, prije donošenja odluke u konkretnom predmetu, nacrt odluke će se posredovanjem nadzornog europskog tužitelja, što je u slučaju Hrvatske Tamara Laptoš, komunicirati sa stalnim vijećima.

- Ako neki delegirani tužitelj predloži da se nakon dovršene istrage podigne optužnica u nekom predmetu, stalno vijeće ne može donijeti odluku o obustavi postupka. Može dati naputak da optužnica bude drukčije postavljena, može intervenirati u pravnu kvalifikaciju ili činjenični opis, ali ne može promijeniti odluku delegiranog tužitelja na način da obustavi postupak.

S druge strane, ako je prijedlog delegiranog tužitelja da se postupak obustavi, stalno vijeće može naložiti da se ipak ide u optuženje - objašnjava Tamara Laptoš.

Brža i efikasnija suradnja u istragama, suđenja pred uskočkim sucima u Zagrebu

Što se tiče samih istraga EPPO-a, svaka država članica samostalno provodi istrage koristeći vlastite resurse, policiju, poreznu upravu i druge institucije, a nakon podizanja optužnice, postupci se vode pred nacionalnim sudovima, sukladno zakonima države članice. U Hrvatskoj je za predmete EPPO-a nadležan isključivo Županijski sud u Zagrebu, postupci će se voditi pred tzv. uskočkim vijećima sastavljenima od tri uskočka suca, a optužnice će zastupati delegirani tužitelji. U posebnim slučajevima optužbu može zastupati i europski tužitelj iz "centrale" u Luxembourgu.

Naša europska tužiteljica Tamara Laptoš dodatno objašnjava koja su to kaznena djela počinjena na štetu financijskih interesa EU, a za koja je nadležan EPPO.

Riječ je o pronevjerama, subvencijskim prevarama, koruptivnim kaznenim djelima, ali i kružnim prevarama na PDV-u ako je riječ o prekograničnim prevarama s iznosima utajenog poreza koji prelaze 10 milijuna eura.

- Države članice dužne su obavijestiti EPPO o svim predmetima za kaznena djela koja bi bila iz nadležnosti EPPO-a, ako su počinjena nakon 20. studenoga 2017. i ako u tim predmetima nije podignuta optužnica. EPPO razmatra i donosi odluku hoće li preuzeti predmet, što može biti i stvar dogovora s državom članicom.

Ako bi došlo do sukoba nadležnosti, posljednju riječ imala bi glavna državna odvjetnica RH. Ključno je da će se preko EPPO-a olakšati suradnja između država članica, jer je riječ o jednom uredu s tužiteljima u 22 države članice.

Kada delegirani tužitelj iz Hrvatske bude trebao pomoć u nekoj drugoj članici, provođenje dokaznih radnji, pretrage i sve druge asistencije, neće biti potrebe za slanjem europskog istražnog naloga, nego će biti dovoljno da se zatraži pomoć od kolege delegiranog tužitelja u toj državi članici. To je jedan skraćeni put, vrlo jednostavan, brz i efikasan, što je i bio jedan od ciljeva zašto se išlo u osnivanje EPPO-a - ističe Laptoš.

EPPO je neovisan u svojem radu, a svake godine sastavlja i objavljuje godišnje izvješće o svojim općim aktivnostima koje dostavlja Europskom parlamentu, nacionalnim parlamentima te Vijeću i Komisiji.

Glavna europska tužiteljica jednom godišnje nastupa pred Europskim parlamentom, pred Vijećem te pred nacionalnim parlamentima država članica na njihov zahtjev, kako bi izvijestila o općim aktivnostima EPPO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:40