ODBOR ZA OKOLIŠ

EUROZASTUPNICA SUNČANA GLAVAK 'Kada su klimatske promjene u pitanju, Europska unija mora igrati kao reprezentacija'

 
Sunčana Glavak
 Srđan Vrančić / CROPIX

Sudjelujući u raspravi i razmjeni mišljenja s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, koji je danas, u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, na Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) predstavio prioritete predsjedanja u području okoliša, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) naglasila je da je potrebno osigurati financijska sredstva kako bi se omogućila potrebna tranzicija u „zelenu ekonomiju“ u različitim sektorima.

„Mjere prilagodbe klimatskim promjenama značajne su i isplative jer na svaki jedan euro uložen u preventivne mjere prilagodbe štedi se šest eura koje bi trebalo izdvojiti za nadoknadu nastalih šteta“, istaknula je zastupnica Glavak.

„Kada su klimatske promjene u pitanju, Europska unija mora igrati kao reprezentacija“, poručila je te dodala da ispravnom podjelom igračkih pozicija države članice mogu uspješno odigrati tu utakmicu.

Referirajući se na temu Regionalnog parka Mura-Drava koji je utemeljen 2011. godine kao prvi takav park u Republici Hrvatskoj i jedan je od najvažnijih ekosustava u našoj zemlji, zastupnica Glavak izrazila je uvjerenje da će se tijekom hrvatskog predsjedanja raditi na njegovu unaprjeđenju.

Hrvatsko predsjedništvo započet će sveobuhvatnu raspravu o glavnim inicijativama Europskog zelenog sporazuma. Nastavit će raspravu o tranziciji na resursno učinkovito, kružno i niskougljično gospodarstvo radi održive uporabe resursa i dostizanja klimatske neutralnosti do 2050. Predsjedništvo će se zalagati za jačanje otpornosti na klimatske promjene i očuvanje bioraznolikosti.

Naglasak će se posebno staviti na kvalitetu zraka, održivo upravljanje vodama te zaštitu mora.

Na upit zastupnice Glavak o prioritetima u vezi Europskog zelenog plana, ministar Ćorić odgovorio je da se još čeka da Europska komisija objavi novu strategiju prilagodbe, nakon čega će sve države članice pristupiti raspravi na tu temu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:50