STRUČNJACI SAVJETUJU

Evo kako se spasiti iz vozila koje tone: ‘Ovo su koraci koje trebate napraviti čim udarite o površinu vode‘

Svaka je nesreća specifična, ali ovo je generalni hodogram o tome što učiniti
 /Duborvački Vjesnik/snimio čitatelj

Nakon nesreće u kojoj je u nedjelju u 22.25 sati u trajektnom pristaništu u Prapratnom automobil sletio u more, pri čemu je poginula 45-godišnja putnica iz BMW-a, dok su se vozač i dvoje putnika uspjeli spasiti, pitali smo profesionalne spasioce što je u takvim situacijama potrebno učiniti kako bi spasili vlastiti život.

O konkretnom slučaju nisu željeli govoriti, no navode kako se nesreće poput ove u Prapratnom rijetko događaju. Nažalost, ovo je druga nesreća na tom trajektnom pristaništu u kojima je bilo smrtno stradalih.

Stoga smo pronašli upute koje navode specijalizirana autoudruženja poput njemačkog Autokluba ADAC koji donose precizne preporuke što učiniti u takvim situacijama.

Svaka je nesreća specifična, ali ovo je generalni hodogram o tome što učiniti ako se dogodi situacija s potonućem vozila.

1. Pripremite se za udarac

Čim postanete svjesni da ste sletjeli s ceste i da ćete upasti u vodu, zauzmite pripremni položaj tako što ćete ruke na upravljaču staviti u položaj kazaljki na satu "15 do 3". Udarac vozila o površinu vode mogao bi aktivirati zračne jastuke, pa bi bilo koji drugi položaj ruku mogao izazvati ozbiljne ozljede. Ukoliko su vaše ruke u položaju "10 do 2", aktiviranje zračnog jastuka može utjecati na pomicanje vaših ruku prema licu što pak može dovesti do ozbiljnijih ozljeda.

2. Ostanite mirni, panika je pogubna

Panika dovodi do smanjenje energije, kao i nepotrebnog korištenja i nestanka dragocjenog zraka, a to smanjuje izglede za pravovremeno napuštanje vozila. Ponavljajte u sebi što trebate učiniti i usredotočite se na situaciju u kojoj ste se zatekli. U ovakvim situacijama stres se lako pretvara u paniku koja može biti najveća opasnost.

3. Zaboravite na mobitel

Vaše vozilo neće čekati da završite poziv. Na žalost, velik broj ljudi izgubio je živote pokušavajući pozvati pomoć. Budite usredotočeni na izlazak iz vozila.

4. Oslobodite se sigurnosnog pojasa

Sigurnosni pojas je prvo na što treba obratiti pozornost, a to često ostane zaboravljeno u panici.

5. Ne čekajte, pokušajte izaći što prije

Ovisno o brzini, visini i kutu pada, automobil udara u površinu vode. U pravilu, vozilo pluta nekoliko minuta. A upravo to vrijeme morate iskoristiti kako biste što prije izašli. Dakle, odmah nakon udara, ali ne prije nego što svi putnici otkopčaju sigurnosne pojaseve.

6. Otvorite prozor čim udarite o površinu vode

Put za siguran bijeg vodi kroz razbijene bočne prozore ili krovni otvor, ako on postoji, a ne kroz vrata, budući da ih tlak vode izvana obično blokira. Čak i ako je voda već ušla u vozilo, električni prozori ili krovni otvor trebali bi još kratko vrijeme raditi. Ako se električno otvaraju, sistem u vozilu će raditi još tri minute u vodi, pa pokušajte prvo s elektronskim otvaranjem prozora. Mnogi uopće ne uzimaju u razmatranje prozor kao opciju izlaska iz vozila zbog panike, uobičajenog načina izlaska na vrata ili zbog nedostatka informacija što se događa s vozilom kad tone. Zbog pritiska vode s vanjske strane, čak i ako je vozilo potonulo samo malo, otvaranje vrata je otežano, a kad bi se i otvorila to bi ubrzalo potonuće vozila (u tom slučaju vozilo bi potonulo u roku 5-10 sekundi). To bi moglo biti kobno, posebno za one na zadnjem sjedištu.

Ako nemate nikakav alat ili teži predmet kojim biste razbili prozor, koristite noge. Ako imate visoke pete, najbolje bi bilo petom udariti u sredinu prozora. Da biste što prije razbili prozor, preporučuje se da udarate u vrh prozora ili duž šarki (u blizini bočnih ivica). Ne pokušavajte razbijati vjetrobransko staklo.

7. Izađite kroz prozor

Udahnite duboko i isplivajte kroz prozor odmah nakon što ste ga otvorili/razbili. Trebate očekivati da će voda početi ulaziti u vozilo, stoga trebate svu snagu da isplivate iz vozila i otplivate prema obali.

8. Ako je vozilo potonulo, izađite kad se tlak izjednači

U slučaju da niste uspjeli izaći iz vozila, a kabina vozila se puni vodom, pričekajte da se tlak izjednači, tj. da se kabina u potpunosti ispuni vodom i vozilo potone. U ovom slučaju morate se brzo kretati kako biste preživjeli. Obično treba 60 do 120 sekundi da se vozilo ispuni vodom. Dok još ima zraka u vozilu, dišite polako i duboko i fokusirajte se na ono što trebate učiniti.

9. Plivajte prema površini što je brže moguće

Odgurnite se o vozilo i plivajte prema površini vode. Ukoliko ste dezorijentirani i ne znate u kojem smjeru plivati, potražite svjetlost i plivajte prema njoj ili pratite mjehuriće zraka koji idu prema gore. Pazite na okolinu, stijene, betonske stupove mostova...

10. Vozilo tone na onu stranu gdje je motor

Ako je ušlo puno vode, automobil zaranja. Ako imate motor naprijed prvo će potonuti prednji dio dok sa stražnjim motorom vozilo tone na drugu stranu.

Vrata se mogu otvoriti pod vodom u određenom trenutku kad je automobil potpuno poplavljen. ADAC izričito upozorava da se namjerno ne čeka toliko dugo. Spašavanje kroz vrata u zadnjoj sekundi zadržavanjem zraka više je za kaskadere u filmu nego za obične građane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:46