VREMENSKA PROGNOZA

EVO KAKVO NAM VRIJEME VAKULA PROGNOZIRA ZA VIKEND: BIT ĆE ZIMA, ALI NE ONAKVA KAKVU VOLIMO... No, nastavak veljače donosi još snijega

 
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Zbog topljenja snijega i bljuzge, do kraja tjedna ne može se reći da će na kopnu biti suho. No, znatnije oborine neće biti. Ali hoće minusa, poledice, dugotrajne magle, najnovija je vremenska prognoza o kojoj se raspisao glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Na Jadranu će sunčanog vremena biti više nego na kopnu, ali će tijekom vikenda normalno prometovanje onemogućavati često jaka bura, osobito u subotu na sjevernom dijelu i olujna, ne samo na udare. Početkom novoga tjedna sve je veća vjerojatnost za ponovno jačanje juga, kišu, na kopnu i snijeg.

Kako je Vakula napisao, veljača će biti dostojna zime, za razliku od prošlogodišnje, ali i ovogodišnjeg siječnja.

Danas će biti djelomice sunčano, na Jadranu mjestimice s kišom, dok u gorju uz više oblaka još može pasti i malo snijega. U središnjim i gorskim predjelima jutarnja će se magla i niski oblaci ponegdje dulje zadržavati.

Vjetar većinom slab, na istoku umjeren sjeverozapadni, a ujutro uz obalu do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura između 2 i 6, na Jadranu od 7 do 12 °C, prognozira DHMZ.

Od subote će more ponovno biti valovitije i vjetrovitije, uz često jaku buru, osobito na sjevernom Jadranu i olujnu, ne samo na udare. U nedjelju će samo kratkotrajno oslabiti, a u ponedjeljak je velika vjerojatnost ponovnog jačanja vjetra - i to na sjevernom dijelu bure, južnije - juga, s njim i kiše, u unutrašnjosti i snijega, najprije u zapadnim krajevima.

Kao što se jačanje juga, te dolazak oblaka i oborina u ponedjeljak još može usporiti, pa i osporiti, u kontinentalnom će području i temperatura zraka tijekom vikenda, i najniža dnevna, i najviša - biti različita od mjesta do mjesta, ovisna o nastajanju i zadržavanju magle i niskih oblaka. No, sigurno je da do ponedjeljka neće biti obilnijih oborina, a znatnijeg zatopljenja u kontinentalnom području i dulje, tvrdi Zoran Vakula.

Prema prognozi DHMZ-a, nove oborine očekuju se u ponedjeljak i utorak i to u središnjoj Hrvatskoj te u Lici i Gorskom kotaru. Za Slavoniju je najavljena kiša, kao i za sjeverni Jadran i Dalmaciju.

Jutarnje temperature u kontinentalnom dijelu kretat će se između -8°C i 0°C, a dnevne tempeerature između 2 i 6 stupnjeva, a na Jadranu između 6 i 10°C stupnjeva.

Za srijedu je najavljeno postupno smirivanje vremena sa sunčanim razdobljim i nešto višim temperaturama.

Budite oprezni u prometu - i zbog poledice, i zbog magle, na Jadranu tijekom vikenda i bure!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:12