STATISTIKA SABORA

Evo koga se u 5 mjeseci Sabora moglo najviše čuti, tko se nije ni javio, a tko je bio neposlušan

U ovom sazivu od 22. srpnja do 4. prosinca registrirano je 5148 zastupničkih aktivnosti
Miro Bulj, Sandra Benčić, Davor Bernardić
 Damjan Tadić/Cropix

Mostov Miro Bulj je saborski zastupnik bez premca: u pet mjeseci novog mandata u Saboru ga se moglo čuti 444 puta!

Bulj prednjači u svim kategorijama; u ime Kluba zastupnika javio se 82 puta, u pojedinačnim raspravama 45, čak 98 puta je replicirao i 75 odgovarao na replike, 56 puta je povrijedio Poslovnik, a rekorder je i po broju sankcija, dobio ih je 58; 47 opomena, sedam puta mu je oduzeta riječ i četiri puta je udaljen sa sjednice. Dakle, Bulj pa dugo, dugo nitko.

U ovom sazivu od 22. srpnja do 4. prosinca registrirano je 5148 zastupničkih aktivnosti; iza Bulja po broju javljanja je Glasova Anka Mrak Taritaš sa 161, Katarina Peović iz Radničke fronte 157, Sandra Benčić iz Možemo! sa 155, Dalija Orešković iz Centra sa 137, potom SDP-ov Domagoj Hajduković koji je ukupno dizao ruku 135 puta, šef kluba HDZ-a Branko Bačić javio se 123 puta, a za vratom mu puše kolega Josip Borić za jedan broj manje, Tomislav Tomašević iz Možemo! sa 107 i Hrastov Hrvoje Zekanović sa 106, a nezavisna Marijana Petir jedna je od vrednijih u HDZ-ovu Klubu, sa 101 javljanjem. Na drugoj strani pola su SDP-ov Davor Bernardić i Goran Dodig iz HDS-a s nula

Analiza aktivnosti zastupnika, uz napomenu da su podaci ažurirani do 4. prosinca i da još nije do kraja podvučena crta za ovu godinu, otkriva nekoliko zanimljivosti. Izgleda da je radni elan obrnuto proporcionalan snazi koju stranka ima u Saboru; manji, novopečeni zastupnici koji su prvi put sjeli u klupe više grizu - češće se javljaju za riječ, češće predlažu i uopće češće koriste govornicu. S izuzetkom Anke Mrak Taritaš, jedne od rijetkih iz stare garde zastupnika koja ne gubi energiju.

Velike stranke manje aktivne

Generalno, stranke s dugim stažom, HDZ i SDP su manje aktivne od novopečenih, a kad bi se odmjeravale snage između njih, HDZ bi izvukao kraći kraj - u njihovim redovima postoji cijela galerija zastupnika koja sad prvi put sjede u Saboru i tragično je pasivna. Pozicija vladajuće stranke za brojne nove HDZ-ove zastupnike djeluje apaurinski, niti glas se nije mogao čuti od Krešimira Ačkara, Jure Brkana, Ivana Budalića, Krunoslava Katičić, Marina Mandarića, Anite Pocrnić-Radošević, Darka Puljašića...

Nisu puno bolji ni oni koji su se javili tek jednom, dva ili tri puta: Hrvoje Šimić (jednom replicirao), Darko Sobota, Ljubomir Kolarek, Nevenko Barbarić, Marijana Balić, Ankica Zmaić... U odnosu na njih stara postava HDZ-ovaca nije bacila koplje u trnje: Ante Bačić, Ivan Ćelić, Damir Habijan, Branka Juričev Martinčević, Anđelko Stričak, Marko Pavić, Grozdana Perić i Davor Stier čine jezgru najaktivnijih HDZ-ovih zastupnika.

HDZ-ov Klub sa 62 zastupnika ima ukupni rezultat od 1504 javljanja, SDP ima gotovo upola manje zastupnika, 34, ali ne i angažmana, bilježe ih 900, Možemo! 359, nezavisni među koje spadaju Vladimir Bilek, Bojan Glavašević, Robert Jankovics, Veljko Kajtazi, Ermina Lekaj Prljaskaj, Marija Selak Raspudić i suprug Nino Raspudić, odnedavno i Peović skoro je dotakao 300, Demokratski pokret 290... IDS 86, HKS 43, HNS šest, Nova ljevica 59 Željko Sačić u ime Hrvatskih suverenista 55, SDSS 39, HSLS 26, HSS 20, HSU 28, Pametno Marijane Puljak 61...

Smjena vlasti u SDP-u

U saborskoj statistici se može iščitati i smjena vlasti unutar SDP-a: bivši šef Davor Bernardić do 4. prosinca bilježi nula javljanja i potpunu pasivizaciju. S njim se može mjeriti jedino Nikša Vukas, bivši glavni tajnik i jedan od Bernardićevih najbližih suradnika - s dva javljanja. Doduše, statistika pokazuje specifičnosti SDP-ove partijske diferencijacije: nisu svi krenuli Bernardićevim stopama. Ima u Saboru njegovih bliskih suradnika koji pokušavaju zaraditi svoju plaću, poput - Erika Fabijanića, bivšeg predsjednika Glavnog odbora koji ne bi bez bivšeg šefa sjedio u Saboru, ali nije se pretvorio u spavača. Zvane Brumnić, još jedan iz Bernardićeva tabora, u Saboru je jedan od angažiranijih.

No, u SDP-ovu klubu nema nikoga osim Bernardića tko bi se mogao mjeriti s nizom HDZ-ovaca koji su svoj mandat zasad odlučili ne konzumirati. Istina, puno ih je u sivoj zoni prosjeka, ali rade. Novi SDP-ovci kao da tek hvataju zalet; Irena Šimunić ima tek jedno javljanje, Marina Opačak Bilić šest, Sanja Udović sedam, Vlašić Iljkić devet, Andreja Marić 11, Barbara Antolić Vupora 12, Boška Ban Vlahek 10, isto kao i Domagoj Prica. Između novog šefa SDP-a Peđe Grbina i Arsena Bauka, sadašnjeg i bivšeg predsjednika Kluba skoro da je mrtva trka, Grbin ma 58, Bauk 51, a klupska aktivnost ravnomjerno je podijeljena između starih i novih snaga; klubom dominira Sabina Glasovac sa 78,a iza nje je Zvane Brumnić sa 63, dok bi se za ostale moglo reći da drže glavu malo iznad prosjeka: Mirela Ahmetović, Matko Kuzmanić, Boris Lalovac, Vesna Nađ, Željko Pavić...

Trenutačno je izvan igre i SDP-ov koalicijski partner Krešo Beljak čija je šutnja u ovom sazivu golema, javio se tek par puta. Zamrla je i žestina Zlatka Hasanbegovića iz Bloka, koji nije replicirao, nije se uključivao u pojedinačne rasprave, tek je dva puta obrazlagao amandman.

Borbeni Bačić

Šefovanje nad klubom nužno ne znači i najveću aktivnost, osim kad je HDZ u pitanju, čije stranačke boje najborbenije nosi Branko Bačić. U SDP-u nitko nije ravan Domagoju Hajdukoviću, u IDS-u Marin Lerotić je najglasniji, u DP su gusto zbijeni i jednako raspoređeni u borbi da ih se čuje; vodi ih Karolina Vidović Krišto s 57, potom Miroslav Škoro (53), Davor Dretar (48), Ružica Vukovac (46), Stephen Nikola Bartulica (45), Vesna Vučemilović (44). Najslabiji je Ante Prkačin sa samo tri javljanja koji pamti puno bolje saborske dane od ovih i Ivan Penava sa samo pet. U Možemo! na vrh izbija Benčić, sad kad su izbacili Katarinu Peović - inače bi u Zeleno-lijevom bloku ona držala titulu prve najaktivnije zastupnice. U HKS-u je Marijan Pavliček gotovo dva puta prisutniji duhom od Litre Milanovića, Silvano Hrelja sam ima score od 28, u SDSS-u je najagilnija Dragana Jeckov (23). Bulj šiša sve pa tako i svoj vlastiti Klub - na njega otpada više od polovice Mostova saborskog fajta, koji ukupno bilježi 760 javljanja i ionako imaju iznadprosječnu aktivnost - iza Bulja je Nikola Grmoja sa 114 javljanja, potom Zvonimir Troskot, a najmanje se može čuti šefa Božu Petrova kojemu saborski semafor bilježi tek 22 javljanja. Kao nezavisni, u njihovu klubu sjedi i bračni par Raspudić-Selak, a Marija Selak Raspudić po angažmanu gotovo dvostruko "tuče" svoga supruga Nina Raspudića, 61 puta u odnosu na 37.

Najneposlušniji zastupnik je opet Bulj, ali nije usamljen. Predsjedavajući su izrekli 247 stegovnih mjera: opomena, oduzimanja riječi ili udaljavanja sa sjednice. Puno je zastupnika zaradilo opomenu, ali u toj kategoriji ipak iskaču: Nikola Grmoja s 19 opomena, tri oduzimanja riječi i jednim isključenjem, Hrvoje Zekanović s 13 opomena, dva puta mu je oduzeta riječ i jednom su ga poslali van, a i HDZ-ovce je teško držati pod kontrolom, Josip Borić ima 12, Branko Bačić 11 opomena, Dalija Orešković skupila ih je osam, Sandra Benčić šest i jednom joj je oduzeta riječ, Sabina Glasovac četiri opomene i jedno oduzimanje riječi, Mostov Ante Kujundžić sedam, isto toliko i HDZ-ov Marko Pavić, Tomislav Tomašević ima šest opomena i po jedno oduzimanje riječi i jednom je bio udaljen sa sjednice. Iako ostavlja dojam nediscipliniranosti, Katarina Vidović Krišto ima "samo" pet opomena i jedno udaljavanje, tek opomenu više od HDZ-ove Vesne Bedeković.

Najznatiželjnija zastupnica je Sandra Benčić. Od 244 ukupno postavljenih zastupničkih pitanja Benčić je postavila 23, Grmoja 18, Peović petnaest, Bulj deset, a nova SDP-ova zastupnica Andreja Marić osam, kao i Damir Bakić iz Možemo!.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:00