FRAPANTNI PODACI

Evo koliko Hrvati dnevno zarade od iznajmljivanja stana turistima: Splićani po profitu drugi na svijetu!

Airbnb objavio je statistku koja pokazuje koliko se ‘rentanje‘ isplati. Split je jedino iza gruzijskog Dubaija

Prof. Rimac Smiljanić: Split je drugi grad u Europi po broju apartmana koji se kratkoročno iznajmljuju

 Vojko Bašić/Cropix

Airbnb-ova statistika kaže kako prosječan domaćin u Hrvatskoj može zaraditi prosječnu dnevnu cijenu od 107 eura iznajmljujući trosoban stan turistima, a kao gradove u kojima se najviše isplati ulagati u objekte za pružanja usluga smještaja u prvi plan stavlja Split i Dubrovnik, piše Slobodna Dalmacija.

Prema izračunima jedne od najpopularnijih globalnih online platformi za iznajmljivanje smještaja Dubrovnik i Split pripadaju skupini hrvatskih gradova s najvišom stopom popunjenosti - godišnji prihod u Dubrovniku iznosi oko 39.490 eura uz prosječnu popunjenost od 44 posto, dok domaćini u Splitu u istom razdoblju ostvaruju prihod od 13.718 eura uz prosječnu popunjenost od 46 posto.

"Split je jedno od vrlo poželjnih područja u Hrvatskoj koje ima manjak odgovarajućih jedinica. Prinosi u ovom području ostvaruju solidan rast kapitala", priziva Airbnb potencijalne ulagače u nekretnine namijenjene turistima u Dioklecijanovu gradu. Kako turizam na bolje, ali i na gore mijenja krvnu sliku grada utječući na kvalitetu života domicilnog stanovništva svjedoče proteklih godina građani Splita suočeni s najezdom turista u ljetnoj špici i više no ikad izraženijim zimskim mrtvilom u apartmaniziranom središtu grada. Pri tom cijene kvadrata na cijelom splitskom području lete u nebo...

- Apartmanizacija, tj. pretvaranje stambenih objekata u turističke jedinice za kratkotrajni najam je globalna pojava koju je potakla tehnološka inovacija, tj. pojava internetskih platformi koje jeftino i jednostavno spajaju vlasnika i unajmitelja nekretnina. Predvodnik je bila platforma Airbnb. U tom trendu, događanja u Splitu nisu iznimka. Rast broja stambenih nekretnina u funkciji kratkoročnog najma turistima (eng. STR – short term rental) vodi ekonomskom napretku tog područja, ali izaziva i niz negativnih posljedica na život lokalnog stanovništva - kaže prof. dr. Ana Rimac Smiljanić, profesorica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

image

Prof. Ana Rimac Smiljanić

Vojko Bašić/Cropix

Nedavno je u sklopu splitskog Festivala znanosti s kolegama - prof. dr. sc. Željkom Mrnjavcem, izv. prof. dr. sc. Sandrom Pepur i izv. prof. dr. sc. Ivanom Bulog - održala predavanje na temu:"Analiza dvojbe kupnja ili najam nekretnine - korak u prevenciji prezaduženosti mladih" osvrnuvši se, između ostalog, i na posljedice apartmanizacije Splita.

- Rast kupoprodajnih cijena i najma stambenih nekretnina te općenito njihove nedostupnosti lokalnom stanovništvu za dugoročno stanovanje, neke su od njih. Danas je u Splitu oko 7.000 stambenih nekretnina u funkciji najma turistima što predstavlja oko 9 posto ukupnog stambenog fonda grada. Lokalnom stanovništvu stanovanje u gradu postaje nepriuštivo i seli se u okolna, bliža jeftinija naselja i gradove - navodi prof. Rimac Smiljanić govoreći kako je populacijski rast u prstenu oko Splita, primjerice, u Kaštelima, Solinu i Podstrani, posljedica turističkog uspjeha Splita baziranog na apartmanizaciji stambenih nekretnina.

image
Duje Klarić/Cropix

- Problem iseljavanja osobito je vidljiv u kotarevima Grad, Varoš i Lučac-Manuš koji su od popisa stanovništva 2001. godine do popisa 2021. godine izgubili od 40 do 50 posto stanovništva. Šetnja zimi kroz te kvartove snažnije dočarava taj problem od navedenih brojki. Ta područja grada lagano gube osnovno obilježje naselja - trajno stanovanje. Prema rezultatu jednog globalnog istraživanja, Split je drugi grad u Europi prema broju stambenih nekretnina u funkciji kratkoročnog najma po glavi stanovnika - iznosi profesorica frapantan podatak kojega je opet iznjedrila Airbnb-ova statistika izbacivši na vodeću poziciju Batumi, drugi po veličini gruzijski grad smješten na obali Crnog mora, na jugozapadu te granične države između Europe i Azije. Na trećem je mjestu Marbella, slijede je Venecija, Firenca, Lisabon...

- Navedeni problemi prisutni su i u drugim turističkim gradovima u svijetu poput Barcelone, Pariza i dr. Zbog negativnih utjecaja na život lokanog stanovništva spomenuti gradovi počeli su razvijati mjere za ograničavanje najma stambenih nekretnina turistima - kaže profesorica splitskog Ekonomskog fakulteta.

Zlatna poluga

- Split, prema rezultatima popisa stanovništva iz 2021. godine, ima 77.209 stambenih jedinica, a samo 59.947 kućanstava. Oduzimanjem tih vrijednosti dođe se do brojke od 17.362 stanova koji se ne koriste za stanovanje. Oko 7.000 ih je u funkciji turizma, a gdje je drugih 10.000?

Službene podatke o načinu korištenja stanova iz popisa 2021. godine Državni zavod za statistiku još nije objavio, ali zanimljiv je podatak da je Split prema popisu iz 2011. godine imao preko 10.000 praznih stanova. To je dobrim dijelom posljedica naše kulture ulaganja u nekretnine koje promatramo kao zlatne poluge - primjetila je prof. dr. Ana Rimac Smiljanić na predavanju, koje je održala s kolegama referirajući se na rezultate njihova rada na znanstvenom projektu "Partnerstvo za sprječavanje prezaduženosti" - "Partnership for prevention of over-indebtedness - PPOI" kojeg financira Europska komisija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:44