STIŽE ZAHLAĐENJE

Evo koliko snijega će pasti do ponedjeljka: U dvama regijama bit će ga i 30 centimetara

DHMZ je svima koji u narednim danima planiraju krenuti na put rekao da svakako prate prognozu i upozorenja
 Damir Skomrlj/Cropix

Državni hidrometeorološki zavod Republike Hrvatske (DHMZ) objavio je u srijedu da će ovog vikenda doći do većeg zahlađenja.

- Duboka dolina s vlažnim i hladnim zrakom približit će se našim krajevima s petka, 5. siječnja, na subotu, 6. siječnja, te će se u sklopu nje po visini stvarati ciklona s kojom će postupno početi pritjecati hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Izraženije zahladnjenje stiže s nedjeljom, 7. siječnja - ustvrdio je DHMZ.

- Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije - dodao je DHMZ.

Meteorologinja N1 Televizije Tea Blažević rekla je da će u većem dijelu zemlje u četvrtak biti umjereno do pretežno oblačno, a da slabe kiše padaju u gorskoj Hrvatskoj, na krajnjem istoku zemlje, u unutrašnjosti Dalmacije.

- Zapadnjak i jugozapadnjak pušu u većini predjela, na mjestima su olujne jakosti na udare, osobito na moru te u višim predjelima, što će se nastaviti tijekom prijepodneva. Drugi dio četvrtka donosi i razvedravanje, uglavnom posvuda i suhe prilike - rekla je Blažević.

Mjestimične kiše bit će i u petak, a glavnina oborina stiže za vikend.

- Pritom će već u petak, 5. siječnja, jačati jugo koje će u subotu biti vrlo jako i olujno. S premještanjem ciklone iz Tirenskog u Jadransko more, te padom tlaka zraka i visokim valovima može biti i poplavljenih riva. Jake kiše bit će osobito u drugom dijelu subote i u noći na nedjelju, kada je uz pad temperature u gorju vrlo velika vjerojatnost najprije susnježice, a potom i snijega - rekao je DHMZ.

- S daljnjim zahladnjenjem, te jačanjem sjeveroistočnog vjetra, mokrog snijega, a zatim i onog koji će se zadržavati na tlu, bit će i u nizinama središnje Hrvatske, a u nedjelju poslijepodne i navečer i u istočnoj Hrvatskoj, te unutrašnjosti Dalmacije. Potkraj subote jugo će na sjevernom Jadranu okrenuti na olujnu buru, koja će se u nedjelju širiti i po Dalmaciji. Uz nestabilnost atmosfere treba računati i na grmljavinu, kao i na poneku pijavicu na moru. Također, s burom može biti snježnih pahulja, ne samo pod Velebitom i Biokovom nego i drugdje uz obalu - dodao je DHMZ.

Oborine će prestati nakon 8. siječnja, ali noći će biti hladne. Vrijeme po buri zadržat će se barem do sredine tjedna.

DHMZ je naveo da će u Gorskom kotaru do 8. siječnja napadati 30 centimetara snijega, snježni će pokrivač u Lici biti debeo 28 centimetara, a očekuje se da će u Međimurju i Banovini pasti 19 centimetara snijega. Na zapadu Slavonije trebalo bi pasti 16 centimetara snijega.

image

Količina snijega koja će u Hrvatskoj pasti do 8. siječnja

Dhmz/

Norveški meteoservis YR izvijestio je u srijedu da bi prvi snijeg u Varaždinu mogao pasti u nedjelju ujutro, a da će nešto kasnije snježni pokrivač prekriti i Zagreb. Nešto kasnije zabijelit će se i Osijek, a snijega bi moglo biti i u Karlovcu, Sisku i u Slavonskom Brodu. Nešto malo snijega u nedjelju navečer moglo bi pasti i u Vukovaru i Vinkovcima. Žitelji gradova uz more ipak neće vidjeti snijeg, no u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Zadru moglo bi biti dosta kiše. Tek pokoja pahulja snijega mogla bi se zavijoriti u Šibeniku i Sinju.

DHMZ je svima koji u narednim danima planiraju krenuti na put rekao da svakako prate prognozu i upozorenja.

- Budite spremni na zimske uvjete, posebice tijekom nedjelje kad će zbog bure i snijega biti mnogobrojnih ograničenja u prometu, osobito na Jadranu i u gorskom području - rekao je DHMZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:17