ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Evo koliko su u zemljama Europske unije popunjena skladišta plina: Hrvatska trenutno stoji jako loše

Njemačka, vodeća ekonomska sila EU-a koji je među najovisnijima o ruskom plinu, uspjela JE svoja skladišta popuniti na 67 posto

Davor Filipović

 Cropix/

Dok se članice EU-a pripremaju za provedbu zajedničkog plana mjera kojima bi do kraja ožujka iduće godine trebale uštedjeti 15 posto plina u odnosu na svoj petogodišnji prosjek potrošnje, što prema optimističnim računicama odgovara 45 milijardi prostornih metara plina, javno dostupni podaci s internetske stranice AGSI-a pokazuju da je Portugal svoje skladište već napunio, a Poljska je jučer bila na na 98,6 posto. Slijedi Švedska sa 90,8 posto te Danska sa 86,2 posto, Češka je na 78,2 posto, Francuska na 76,6 posto, a Španjolska na 76,2 posto.

To su ujedno najbolji trenutni rezultati popunjenosti skladišta u EU, a jedan od glavnih motiva za donošenje europskog plana štednje plina, koji je dogovoren ovoga tjedna na izvanrednom sastanku ministara energetike, upravo je činjenica da se članice što prije uspiju napuniti skladišta.

Cilj je, naime, da europska skladišta plina dočekaju predstojeću ogrjevnu sezonu na barem 80 posto popunjenosti kako bi se, u slučaju da Rusija prestane isporučivati plin, što se ocjenjuje prilično mogućim, osigurale minimalne potrebne količine za zimu. Inače, prosjek popunjenosti europskih skladišta trenutno je 67,5 posto, a najlošije stoji Bugarska sa 45,2 posto.

Hrvatska je na 49,3 posto, slično kao i Mađarska, a prema najavi ministra gospodarstva Davora Filipovića, napunit će svoje jedino podzemno skladište Okoli do 1. studenog na 90 posto, u čemu će sudjelovati postojeći korisnici skladišta i HEP. Austrijsko skladište je pak trenutno na 51,8 posto popunjenosti.

Njemačka, vodeća ekonomska sila EU-a koji je među najovisnijima o ruskom plinu, do sada je uspjela svoja skladišta popuniti na 67 posto, a njen ministar gospodarstva je nedavno rekao da smjeraju do 1. studenoga da budu na 95 posto. To što je Gazprom u međuvremenu sveo isporuke preko plinovod Sjeverni tok 1 praktički na petinu svojih isporuka u prijašnjim godinama, svakako taj njemački zadatak čini teškim. Italija trenutno stoji bolje sa 71 posto popunjenosti.

Ujedinjeno Kraljevstvo je na 95,5 posto popunjenosti svojih skladišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:27