AKCIJA HIPOKRAT

Evo što su sve liječnici uzimali za mito: Skupa putovanja, tečajeve, bicikle, televizore, namještaj...

USKOK direktore Farmala sumnjiči za formiranje takozvane zločinačke grupe, a liječnici će odgovarati za primanje mita
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Studijska putovanja, namještaj, kućanski aparati, kompjuter, dva televizora, hladnjaci, privatno putovanje u Jordan za dvoje, jedan bicikl, bile su, uz novac i bonove za kupnju u trgovinama, samo neke od nagrada koje je Dražen Dedi, predsjednik Uprave Farmala, preko mreže satkane od svojih troje direktora, te 23 trgovačkih putnika, nudio nizu liječnika primarne zdravstvene zaštite i ljekarnika širom Hrvatske, kako bi lijekove koje proizvodi Farmal prepisivali svojim pacijentima, ali i fiktivno prepisivali kada bi lijekovima istjecao rok trajanja, pa bi te lijekove na kraju, umjesto da idu u otpad, plaćao HZZO.

Ministar Ostojić: 'Od 15. prosinca ćemo kompjuterski nadzirati sve liječnike u Hrvatskoj!'

USKOK je danas zatražio pritvor za devetero od ukupno 77 osumnjičenika obrađenih u akciji Hipokrat. Riječ je o Dediju, zatim Jasni Majhen, financijskoj direktorici u Farmalu, direktorima regija sjever i jug, Siniši Vujakliji i Dragutinu Ćaleti, te nekoliko trgovačkih putnika.

Urušen sustav

Pod istragom je ukupno 49 liječnika opće prakse i ljekarnika iz svih krajeva hrvatske: Zagreba, Dubrovnika, Zadra, Čepina, Splita, Bjelovara, Medulina, Krka, Rijeke, Knina, Belišća, Poreča, Osijeka, Brinja, Čakovca, Požege, Metkovića, Opuzena, Makarske, Stobreča, Konavala...

ZA UZIMANJE MITA OPTUŽENO 500 LIJEČNIKA Slobodna Dalmacija: 'Farmal' na mito trošio oko 14 milijuna kuna godišnje!; Mladen Pleše: Korupcija je postala prvorazredno političko i društveno pitanje!

No, oni zasad nisu uhićivani, budući da bi njihovo pritvaranje, prema svemu sudeći, ugrozilo, a u nekim manjim mjestima i možda u potpunosti urušilo sustav primarne zdravstvene zaštite. No, i oni će definitivno biti procesuirani, budući da je tijekom trajanja akcije Hipokrat USKOK tajno snimio njihove telefonske razgovore s trgovačkim putnicima Farmala.

Također, istraga je otvorena i protiv Farmala kao pravne osobe, budući da je tome trgovačkom društvu zapravo pribavljena ilegalna zarada, a sama tvrtka može biti kažnjena s do osam milijuna kuna globe.

Čitav niz posrednika, Farmalovih trgovačkih putnika, iznio je u posljednja dva dana obranu pred istražiteljima USKOK-a te priznao djela koja im se stavljaju na teret, pa pritvor za njih nije niti tražen. USKOK je, pak, svoje optužbe koncipirao tako da je direktore Farmala i posrednike osumnjičio za formiranje tzv. zločinačke grupe, a liječnici će odgovarati za primanje mita. No, i tu treba napraviti razliku.

Naime, za ona djela kod kojih su liječnici samo prepisivali Farmalove lijekove USKOK ih sumnjiči za blaži oblik primanja mita, dakle za to da su dobili novac za nešto što bi ionako morali napraviti.

Gomila dokumentacije

U slučajevima kada bi izdavali fiktivne recepte za lijekove kojima bi istjecao rok trajanja, tereti ih se za radnje koje nisu smjeli napraviti, a za što je zapriječena i veća kazna. Premda USKOK sumnjiči čelnike Farmala da su akciju podmićivanja liječnika i ljekarnika provodili od 2009. godine, proširenje inkriminacija, kako na druge fizičke osobe, tako i u pogledu novih kaznenih djela, i to u širem razdoblju, sasvim sigurno će uslijediti.

Naime, osim tajno snimljenih razgovora, USKOK i policija su u pretragama stanova osumnjičenika, te prostorija tvrtke Farmal u Ludbregu, zaplijenili gomilu dokumentacije. Pogotovo im je važno to što su u sjedištu tvrtke pronašli osobna računala na kojima se vodila evidencija čitavih plaćanja Farmala liječnicima, koju u USKOK-u još uvijek analiziraju. Iz tih podataka vidljivo je kome je od liječnika ili ljekarnika Farmal dosad u hrvatskoj plaćao, i točno kolike iznose.

Međutim, tijekom trajanja tajne istrage u slučaju Hipokrat, policija je samo u nekim slučajevima uspjela snimiti kolike su iznose točno dobivali liječnici ili kakve darove. Tako ih se trenutačno većinu tereti za neutvrđene iznose, ili u gotovini ili u bonovima, koje su Farmalovi trgovački putnici obilato dijelili. No, u nekim slučajevima snimljeni su i točni iznosi. Tako je snimljeno da je jednom liječniku iz Knina u rujnu ove godine plaćeno plaćeno ukupno 1800 kuna u bonovima.

Ultrazvuk dojke

Jedna liječnica iz okolice Šibenika, tražila je, pak, od posrednika Rine Rinčića, da bonove pošalje njezinome sinu koji je na studiju u Zagrebu. Liječnik iz Splita naručio je, i dobio, namještaj. Njegova kolegica iz Splita zatražila je od Farmala da joj plati tečaj ultrazvuka dojke od 9500 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:59