PREKRETNICA

Evo tko je od 1. rujna ostao bez potpora: ‘Iz faze očuvanja, idemo u fazu kreiranja radnih mjesta‘

Mjere za očuvanje radnih mjesta za mjesec kolovoz ipak ostaju i ugostiteljima, otkrio je Plenković
 Boris Kovacev/Cropix

Mjere za očuvanje radnih mjesta za mjesec kolovoz ipak ostaju i ugostiteljima, iako su bile najave da bi im se već od ovog mjeseca mogle ukinuti, a onda od rujna neće više moći računati na potporu države do 4000 kuna po radniku.

Najavio je to danas na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, te pojasnio koji će sektori i dalje moći računati na potporu.

- Relaksiranjem mjera ograničenja prilagođavat ćemo i daljnje mjere potpore. Potpore za kolovoz ostaju za djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, event industriju, sektor prijevoza putnika i putničkih agencija, a od 1. rujna ostale bi za event industriju, putničke agencije i noćne klubove – najavio je premijer.

Ukoliko bude potrebe, dodao je, razmotrit će potpore za neke sektore, ali smatra kako je ovakav daljnji način potpora primjeren nakon relaksacije mjera i nakon što je Vlada godinu i pol dana isplaćivala novac djelatnostima koje su bile ograničene epidemiološkim mjerama.

- Slijedi odluka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ostaje mjera skraćenog radnog vremena do kraja godina koja pokriva i do 90 posto plaće, a maksimalno 3600 kuna s doprinosima. Mi sada iz faze očuvanja radnih mjesta, idemo u fazu kreiranja radnih mjesta. Za aktivne mjere zapošljavanja ove će godine biti dodatnih 500 milijuna kuna, a u 2022. 1,5 milijardi kuna – napomenuo je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:48