PRATITE UŽIVO

Evo zašto su stavljeni na njemačku crvenu listu, u Dalmaciji pao neslavni rekord!

Vrlo je izgledno da će danas ponovno pasti rekord po broju novozaraženih osoba u Hrvatskoj, već sada je preko 200 slučajeva
 Srdjan Vrancic/Cropix

Nakon jučerašnjeg rekordnog dana po broju zaraženih koronavirusom, kada je u Hrvatskoj zabilježeno čak 219 novih slučajeva, lokalni stožeri počeli su objavljivati nove podatke o novozaraženima.

Podsjetimo, prema podacima od jučer zabilježeno je 219 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj jučer bio 1.520. Među njima su 122 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata.


Koprivničko-križevačka županija - 3

Virovitičko-podravska županija - 4

Sisačko-moslavačka županija - 1

Istarska županija - 27

Bjelovarsko-bilogorska županija - 2

Primorsko-goranska županija - 9

Brodsko-posavska županija - 11

Vukovarsko-srijemska županija - 13

Osječko-baranjska županija - 5

Požeško-slavonska županija - 0

Grad Zagreb - 44

Zadarska županija - 9

Ličko-senjska županija - 2

Međimurska županija - 1

Šibensko-kninska županija - 8

Zagrebačka županija - 7

Varaždinska županija - 4

Karlovačka županija - 6

Krapinsko-zagorska županija - 0

Splitsko-dalmatinska županija - 75

Dubrovačko-neretvanska županija - 8


Koprivničko - križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je da su pristigli nalazi 39 testiranih uzoraka na SARS-CoV-2 u posljednja 24 sata te su potvrđena 3 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Riječ je o mlađim osobama s koprivničkog i đurđevačkog područja, jedna osoba je kontakt zaražene osobe, a dvije osobe nisu povezane s trenutno aktivnim zaraženim slučajevima, već su razvile simptome bolesti nakon povratka s ljetovanja. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada bliskih kontakata novo zaraženih osoba te se u narednom razdoblju očekuje povećanje broja zaraženih osoba.

Trenutno je na području Koprivničko-križevačke županije registrirano 8 aktivnih slučaja, a 24 osobe bliskih kontakata su u samoizolaciji. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 114 slučajeva bolesti COVID-19.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije četiri su novozaražene osobe virusom SARS-CoV-2, priopćio je tamošnji Stožer civilne zaštite. Tri su žene mlađe, a jedna srednje životne dobi. Sve imaju blage simptome i nalaze se na kućnom liječenju. Jedna od njih je zdravstvena radnica. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije pozivaju na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Broj testiranih, u posljednja 24 sata je bio 33 (29 negativnih i četvero pozitivnih), a od početka epidemije u VPŽ on je trenutno 2.705. Podsjetimo, od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 42 osobe su se zarazile koronavirusom. Od toga, deset ih je trenutno aktivno, trideset i jedna osoba se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

Sisačko-moslavačka županija

Na području Sisačko-moslavačke županije u posljednja 24 sata zabilježena je jedna osoba zaražena koronavirusom. Osoba je s područja grada Siska, priopćio je Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Istarska županija

Istarski stožer civilne zaštite priopćio je da je u posljednja 24 sata u toj županiji potvrđeno 27 novih slučajeva koronavirusa.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 320 uzoraka briseva, od čega je 155 za administrativne potrebe.

Od 27 novozaraženih, 18 osoba su bliski kontakti s ranije pozitivnima. Oni su već bili u samoizolaciji. Povezani su s objektom za preradu i prodaju mesa u kojem je ranije bilo zaraženih osoba.

Kod 3 osobe radi se o uvezenim slučajevima (Republika Srbija poslovni boravak, boravak na području srednje Dalmacije), a za 6 osoba u tijeku je epidemiološka obrada. Izliječena je 1 osoba, priopćio je istarski stožer civilne zaštite, javlja Glas Istre.

Trenutno je u Istri 49 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U samoizolaciji je 170 osoba.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije dva su nova slučaja zaraze koronavirusom, s tim da je jedna od dvije zaražene osobe testirana u toj županiji, ali ima prebivalište izvan Bjelovarsko-bilogorske županije.

Novooboljele osobe nisu kontakti ranije zaraženih COVIDOM-19.

Trenutno je na području naše županije 9 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

U samoizolaciji je 106 osoba.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji danas je zabilježeno devet novozaraženih osoba, a radi se o osobama mlađe životne dobi.

Osmero njih su povratnici s godišnjeg odmora, uglavnom po Dalmaciji, a jedna je osoba došla iz Austrije, dodaje se u priopćenju Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

Brodsko-posavska županija

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je jedanaest novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi 246, dok je broj aktivnih slučajeva 59. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 292.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 13 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (7 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Županje, 2 osobe iz Cerne, 1 osoba iz Gradišta, 1 osoba iz Vukovara i 1 osoba iz Otoka), a 1 osoba je preminula, priopćio je tamošnji stožer.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 574, od kojih su 425 osoba izliječene, a ukupno je 8 preminulih osoba.

Trenutno je u Vukovarsko-srijemskoj županiji 27 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 345 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7314.

U samoizolaciji na području županije je 189 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 9 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 2 medicinske sestare/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 18 radnika (9 medicinskih sestara/tehničara i 9 drugih zdravstvenih radnika), dodaje se u priopćenju Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Osječko-baranjska županija

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske obrađeno je ukupno 203 uzorka od kojih su pet bili pozitivni na koronavirus. Novooboljele osobe iz Osijeka, Vuke, Đakova, Petrijevaca i Našica, priopćio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Mjera samoizolacije određena je za 21 kontakt osobu novooboljelih, pa je sada u samoizolaciji ukupno 284 osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano 18 pacijenta (pet manje nego jučer) od kojih su četiri na respiratoru.

Policija nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 34 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

Inspektori i službenici civilne zaštite jučer su proveli 33 preventivno-savjetodavnih nadzora provedbe mjera i preporuka u vezi koronavirusa, i to u 9 ugostiteljskih objekata, 8 prodavaonica i trgovina, 4 pekarnice, 3 frizerska salona, po 2 benzinske crpke, kladionice, trgovačka centra i tržnica te jedan nazor upravnih službi. Za utvrđene nepravilnosti (nenošenje zaštitnih maski i rukavica, nepridržavanje pravila o fizičkog razmaku i higijeni) izrekli su pet usmenih upozorenja.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze koronavirusom, 11 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 69 osoba, a ukupno je testirano 4691 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 137 uzoraka, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Grad Zagreb

U Gradu Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 44 novozaraženih koronavirusom.

Zadarska županija

Devet je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Zadarskoj županiji, a kod novooboljelih uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima. Trenutno je na području te županije 97 aktivnih slučajeva.

U samoizolaciji je 449 osoba, nadzor je istekao za njih 4988, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 240 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je četvero na respiratoru.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

Ličko-senjska županija

Na području Ličko-senjske županije u protekla 24 sata evidentirane su dvije novoboljele osobe zaražene koronavirusom, a obje su u samoizolaciji u toj županiji, stoji u izvješću županijskog Stožera Civilne zaštite objavljenom u četvrtak.

U protekla 24 sata testirano je 18 osoba.

Oboljele osobe su iz Primorsko-goranske i Šibensko kninske županije, a u Ličko-senjskoj županiji su pod mjerama samoizolacije.

Pod mjerama samoizolacije su 54 osobe.

Međimurska županija

U Međimurskoj županiji jedna je novooboljela osoba te je ukupno 25 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su u četvrtak županijskog Stožera Civilne zaštite te napomenuli da je ta županija osigurala pola milijuna kuna za nabavku novog PCR uređaja.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec rekao je na konferenciji za novinareda je bilo za očekivati da će, nakon dugo vremena bez oboljelih, doći do promjene situacije, ali i da je situacija pod kontrolom.

„Očekivali smo da će u jednom trenutku doći do ovakve situacije s obzirom da su naši građani boravili na odmoru širem obale gdje, nažalost, postoje određena žarišta i to se očekivanje ostvarilo. Svi oboljeli su unos, nema nikakve transmisije unutar naše županije“, kazao je Grivec.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payer Pal naglasila je da je 25 oboljelih u dvije skupine – oni koji su se zarazili na ljetovanju te oni na privremenom radu u Međimurskoj županiji.

„Po povratku s ljetovanja razvili su simptome koji su uglavnom vrlo blagi i neupadljivi, ali zbog boravka u tim mjestima u kojima se govori u medijima javili su se našoj epidemiološkoj službi ili svojim liječnicima te su zbog toga bili i testirani. Puno manja skupina su radnici na privremenom radu u našoj županiji koji su po povratku iz svojih matičnih zemalja bili testirani na inicijativu svojih poslodavaca“, rekla je.

Dodala je da do sada nisu uočene transmisije među stanovništvom te podsjetila da osobe koje su preboljele koronavirus nisu više opasne za svoju okolinu, uputivši apel da se takve osobe ne stigmatiziraju i diskriminiraju.

Silvija Špicar iz Policijske uprave međimurska kazala je da je u samoizolaciji trenutno 137 osoba te da je bilo 50-ak provjera, a kršenja mjera nije bilo. Dodala je da je na graničnima prijelazima pod kontrolom PU međimurske u zadnja tri vikenda bio pojačan promet.

„S obzirom na okolnosti koje su se desilo s Republikom Austrijom, konstatirali smo da preko naših graničnih prijelaza nije bilo pojačanih izlazaka iz Hrvatske“, rekla je Špicar.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je da situacija nije dramatična.

„Situacija je apsolutno pod kontrolom. Sve projekcije koje smo radili početkom ljeta su u nekom trenutku očekivale porast, s obzirom na povećanu migraciju našeg stanovništva“, rekao je Posavec i dodao da je najvažnije da nema lokalne transmisije niti žarišta.

„Riječ o pretežno mlađim ljudima koji su bez ili s vrlo blagim simptomima. To je važno jer nam se ne opterećuje zdravstveni sustav. U ovom trenutku nemamo ni jednu hospitaliziranu osobu, zbog kojih bi trebale posebne sobe za izolaciju i pojačan rad naših liječnika“, kazao je međimurski župan.

Međimurska županija osigurala je pola milijuna kuna za nabavu novog PCR uređaja za molekularnu dijagnostiku.

„Ne samo da će se smanjiti cijena testiranja, nego da će se sva testiranja obavljati u Međimurju, bit će puno brža i efikasnija i veća“, najavio je Posavec.

Šibensko-kninska županija

U Šibensko-kninskoj županiji je u posljednja 24 sata zabilježeno 8 novooboljelih. Svi su s područja Grada Šibenika.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 20.08.2020. do 11:00 sati evidentirane su 333 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o sedam osoba više, a deset osoba je izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 78 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 244 osobe, a 11 ih je preminulo.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Radi se o tri bliska obiteljska kontakta prethodno zaraženih osoba, dvije osobe starije životne dobi i jedna srednje životne dobi, s blažim kliničkim slikama i liječe se kod kuće.

Kod četvrte osobe radi se o ženi srednjih godina, koja se epidemiološki još obrađuje, za sada nepoznatog izvora zaraze, a koja se također zbog blaže kliničke slike liječi kod kuće.

Tijekom jučerašnjeg dana jedna je osoba zbog srednje teške kliničke slike s kućnog liječenja prebačena u Opću bolnicu Varaždin na bolničko liječenje.

Time je broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 27 od čega su 4 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 23 ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Karlovačka županija

Tijekom jučerašnjeg dana u Karlovačkoj županiji su testirane 94 osobe. Od ukupno testiranih osoba njih 6 je pozitivno na Covid-19, 4 žene i 2 muškarca i uglavnom se radi o mlađim osobama.

Četiri osobe su kontakti već prije oboljelih osoba, 1 osoba se vratila s godišnjeg odmora na moru, a za jednu osobu za sada nije utvrđen izvor zaraze. Epidemiološka obrada je u tijeku. 2 osobe su s područja Karlovca, 1 osoba iz općine Draganić, 1 osoba iz općine Barilović, 1 osobe iz Ogulina te 1 osoba iz Lasinje, priopćio je Stožer civilne zaštite Karlovačke županije.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 538 obrađenih testova danas je 75 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 26, Podstrane 2, Sinja 6, Dugog Rata 4, Makarske 12, Kaštela 4, Starog Grada 1, Hvara 2, Solina 2, Vrlike 4, Šestanovca 1, Tučepi 3, Otoka 2, Imotskog 5 i Marine 1 osoba.

Od 75 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 10 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1193 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 15 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se dvije osobe nalaze na respiratoru.

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije nisu evidentirane nove osobe zaražene koronavirusom. U istom razdoblju zaprimljena su 62 negativna nalaza na koronavirus.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 16.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 8 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o muškoj i ženskoj osobi iz Zagreba koji trenutno borave u općini Slivno, po jedna muška osoba iz Konavala, Opuzena i Dubrovnika, te jedna muška osoba iz Kule Norinske koja ima boravište u Dubrovniku.

Također, zaražena je starija muška osoba iz BiH koja je trenutno u Dubrovniku, kao i jedna ženska osoba iz Župe dubrovačke. Za četiri osobe je utvrđeno kako su se zarazile izvan naše županije, dok se za ostale utvrđuje epidemiološka veza.
Izliječena je jedna osoba iz Metkovića, a jedan strani državljanin pozitivan na COVID-19 više nije na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 1 osoba osoba pozitivna na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 7884 uzoraka.

U samoizolaciji se nalaze 345 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđena su 2 kršenja mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 59 slučaja kršenja samoizolacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:43