VELJKO KAJTAZI

‘Faber želi da mu dostavim imena ljudi koji imaju oružje? Prvo nek‘ mi da plaću pa ću onda raditi njegov posao‘

Pucnjava i ubojstvo u međimurskom naselju Parag izazvala je i politički sukob
Veljko Kajtazi
 Goran Mehkek/Cropix

Pucnjava i ubojstvo u međimurskom naselju Parag izazvala je i politički sukob.

Naime, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi izjavio je da je prije dva mjeseca izvijestio ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića kako ima saznanja o velikoj količini oružja koja je u posljednje vrijeme stigla u naselje te da je zatražio od policije da oduzme nelegalno oružje. Kako je ustvrdio, od ministra je dobio tek floskulu da policija radi na tome.

Potom se oglasio savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber koji je Kajtazijeve izjave ocijenio čistim politikantstvom i izbjegavanjem vlastite odgovornosti.

Faber je ustvrdio da je međimurska policijska uprava oduzela 37 komada zabranjenog oružja u zadnjih pet godina i pozvao Kajtazija da kaže tko točno ima oružje.

- Ako trebam dostaviti ime i prezime osoba koje posjeduju oružje, učinit ću to. Ali prije toga ću mu dostaviti broj svog tekućeg računa, neka mi pošalje svoju plaću pa ću onda odraditi njegov dio posla, rekao je Kajtazi u razgovoru za RTL Danas.

- Ako je politikantstvo što sam skrenuo pozornost da u romskom naselju postoji oružje i da razgovaramo na koji način to trebamo otkloniti, onda sam politikant, poručuje saborski zastupnik.

Tvrdi da se tragedija mogla spriječiti, ali, po njegovim riječima, jedinice lokalne samouprave i same institucije ne čine dovoljno na prevenciji nasilja.

- Ja skrećem pozornost. S gospodinom Faberom sam se našao dva ili tri puta i razgovarao sam s njim. I njemu sam skrenuo pozornost. Ako je on ministrov savjetnik, ja ne znam što je on činio', komentirao je Kajtazi dodajući da je Faber znao tko je kamatar i tko je imao oružje, a policija ništa nije poduzela.

- I sam načelnik općine i moji Romi su u više navrata prijavljivali policiji. Svi su sve znali. A zašto nisu ništa poduzimali ja to ne znam, kaže Kajtazi.

Nije optimističan da će se nakon ove tragedije nešto pokrenuti jer, kako kaže, nakon prosvjeda u Međimurju 2019. sve je utihnulo za par dana.

- Može se puno, samo na drugi način. Tako da Romi ne budu samo objekt, moraju biti subjekt. Moraju biti uključeni. Neću dozvoliti da se proziva cijela romska zajednica. Svatko tko krši zakon, treba ga kažnjavati. Neovisno tko je on, rekao je Kajtazi za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:02