FORTENOVA GRUPA

Fabris Peruško najavio : Vjerojatno će biti ograničenja u jednokratnoj kupovini ulja

Uglavnom je proizvodnja ulja bazirana na suncokretu iz Vojvodine i djelomično iz Slavonije, što je dovoljno za regularne potrebe

Fabris Peruško

 Goran Mehkek/Cropix

Direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško izjavio je u četvrtak da će njihov maloprodajni lanac trgovina vjerojatno uvesti ograničenja u jednokratnoj kupovini ulja, ne zato što ulja nema, nego da bi spriječili ubrzanu potrošnju svojih zaliha.

Fortenova Grupa ima dovoljno rezervi ulja za normalnu potrošnju. No, zbog trenutno emocionalno prevelikog kupovanja ulja, vjerojatno ćemo uvesti restrikciju za jednokratnu kupovinu, izjavio je Peruško u Dnevniku Nove TV.

"Moramo osigurati da nam kupci iz drugih zemalja ne dođu i potroše zalihe", dodaje direktor Fortenove u čijem je sastavu i Konzum.

Iako je EU u velikoj mjeri ovisna o ruskoj i ukrajinskoj pšenici i suncokretu, to, kako kaže, nije slučaj s Fortenova Grupom koja ima dvije tvornice ulja: "Zvijezdu" u Hrvatskoj i "Dijamant" u Srbiji, tako da se tom proizvodnjom pokriva oko 70 posto potreba.

Uglavnom je proizvodnja ulja bazirana na suncokretu iz Vojvodine i djelomično iz Slavonije, što je dovoljno za regularne potrebe, kaže Peruško.

Iako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zabranio izvoz poljoprivrednih proizvoda, ne očekuje probleme sa srpskim vlastima te ističe da s njima Fortenova ima odličnu suradnju.

Dio naših rezervi držimo u Srbiji, no, uvijek se nađe način da se to izuzme i mislim da ćemo idućih dana naći rješenje, kaže Peruško.

Ruska Sberbanka s 40 posto vlasništva najveći je pojedinačni dioničar u Fortenova Grupi. No, Peruško očekuje da će za nekoliko tjedana oni prodati svoj udio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:29