OAZA U VLADI

Fantomska agencija: Za pola milijuna kuna 14 ljudi sjedi bez posla

Agencija je smještena u 500 četvornih metara u samom središtu Zagreba, a u tako impozantnom prostoru radi samo 14 zaposlenih koji uživaju rijetko viđen komfor
 Tomislav Serdar

ZAGREB - Još jedna od brojnih državnih agencija za koje nitko točno ne zna što su dosad napravile, ali zato mjesečno troši gotovo pola milijuna proračunskog novca, jest Agencija za javno-privatno partnerstvo.

Osnovana je radi davanja ocjena i odobravanja projekata koje po modelu javno-privatnog partnerstva predlože javni naručitelji.

Na prostoru od oko 500 četvornih metara u Ulici Andrije Hebranga 34 radi 14 zaposlenika, što znači da u prosjeku svaki uživa u impozantnih 36 kvadrata.

Impozantne plaće

Na pitanje koliko su projekata prekontrolirali, odnosno ocijenili od početka rada Agencije 1. siječnja 2009., (do danas je to 507 dana)privremeni ravnatelj Kamilo Vrana nije dao konkretan odgovor, ali tvrdi da projekata i nema baš mnogo. Priznao je, međutim, da je rad Agencije kojoj je na čelu prilično samozatajan i netransparentan.

U službenom dopisu, koji smo primili ubrzo nakon razgovora s ravnateljem, piše da su zaprimili dva prijedloga projekta JPP-a te su navedeni prijedlozi projekata upućeni nadležnim ministarstvima radi ishođenja potrebnih mišljenja i suglasnosti, odnosno na daljnju dopunu.

Napominjemo također da se još najmanje dva prijedloga nalaze u završnoj fazi pripreme te se očekuje da će ubrzo biti dostavljeni Agenciji na odobrenje. Dakle, iz tog je dopisa jasno da su za 507 dana obradili samo dva projekta!

Međutim, ono što posebno impresionira su plaće. Vrana je potvrdio da prima 30.000 kuna bruto mjesečne plaće.

- Pa dobro, plaća ravnatelja je 26.000 kuna bruto, a s mojim stažom je to oko trideset i nešto tisuća. Priznajem da to je malo puno s obzirom na trenutačnu situaciju, ali ta plaća ne strši previše od plaća ravnatelja u drugim agencijama - objašnjava Vrana.

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da plaća ravnatelja Agencije definitivno nije primjerena ovim kriznim vremenima te da će se provjeriti rad svake agencije.

- Na sjednici smo donijeli zaključak da se u roku od 45 dana napravi novi ustroj svih ministarstava, agencija i drugih državnih tijela. U skladu s tim ispitat će se i racionalizirati rad svih agencija, pa tako i ove - poručila je premijerka Kosor preko glasnogovornice Martine Banić.

Ministri u Upravnom vijeću

Na čelu Upravnog vijeća Agencije za javno-privatno partnerstvo je Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade i ministar financija. Ministar gospodarstva Đuro Popijač, ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić i ministar pravosuđa Ivan Šimonović članovi su Upravnog vijeća.





Plaćamo i one koji se brinu o cvijeću na balkonima?!

Od čak 92 Vladine agencije, velik je broj onih čiji naziv lijepo zvuči, a gotovo ništa ne rade. Takva je, primjerice, Agencija za regionalni razvoj Hrvatske pa Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Tu je i Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo koja zapošljava 12 ljudi, a za to se mjesečno iz proračuna izdvaja u prosjeku 145.000 kuna samo za bruto plaće. Na službenim stranicama tog Centra tako se mogu dobiti odgovori kako zaustaviti širenje bolesti kod balkonskog cvijeća?! Državu samo agencije, bez zavoda, koštaju 200 milijuna kuna mjesečno! Uz to, državna je revizija već ranije ustanovila da brojne institucije kroz intelektualne usluge plaćaju vlastite zaposlenike, i na to troše iznose koji odgovaraju petini troškova za plaće, iako zakon kaže da se tako može potrošiti samo dva posto sredstava. Više od 150 milijuna kuna koštaju i četiri središnja državna ureda koje je osnovao Ivo Sanader, a bave se poslovima za koje država već ima ministarstva i državne fondove. Ako bi se ukinula ta četiri ureda i intelektualne usluge država bi uštedjela ukupno 600 milijuna kuna.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:45