EPIDEMIJA BUKTI

Farmakolog s Medicine tvrdi: ‘Broj zaraženih osoba zapravo je dva do tri puta veći‘

‘Cijepljenje je još uvijek jedini način da se zaštitimo od COVID-19 virusa, a to što se i cijepljeni razbole, nije ništa neobično‘

Ilustracija

 Sasa Buric/Cropix

Prof.dr.sc. Igor Francetić, farmakolog s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4, rekao je kako, prema grubim procjenama, brojku zaraženih trebamo pomnožiti s dva ili čak tri kako bi znali pravo stanje.

- Cijepljenje je još uvijek jedini način da se zaštitimo od COVID-19 virusa, a to što se i cijepljeni razbole, nije ništa neobično, govori i dodaje kako je ovaj virus respiratorni i on napada više organskih sistema od virusa gripe.

Smatra kako je potrebna i 3. doza cjepiva koju treba primiti 6 mjeseci nakon druge doze.

- Ni jedno cjepivo nije 100 posto djelotvorno, s vremenom se njegova efikasnost gubi, javljaju se novi sojevi. Ono što je bitno u mutaciji virusa je to da je faktor transmisije novog delta soja 5-6 puta veći od originalnog wuhanskog soja, a delta 1 soj ima 15 posto veći faktor prenosivosti u odnosu na „običan” delta soj, istaknuo je Francetić te dodao kako se radi na poboljšanju cjepiva.

Kako kaže, najgore je to što se činjenica da obolijevaju i cijepljeni koristi kao argument za necijepljenje.

- Da su se ljudi počeli ranije cijepiti, sigurno se moglo spriječiti mnogo teških oblika COVID-a, koji na žalost, ostavlja i posljedice što recimo nije slučaj s gripom, rekao je.

Francetić naglašava kako se ne treba zaboraviti činjenica da iako i cijepljeni obolijevaju, njihova šansa za dobivanje težeg oblika bolesti ili smrtnosti je nekoliko desetaka puta manja u odnosu na one koji se nisu cijepili.

- Možda smo previše razmaženi zbog razvoja medicinske tehnologije i tražimo sto postotnu djelotvornost, govori.

- Sigurno je da će se ova pandemija prometnuti u endemsku bolest. Endemska bolest je bolest koja je ograničena geografski i vremenski, istaknuo je.

Objavljene su dvije studije, jedna od njih je napravljena u Hrvatskoj, koje govore o tome kako jedan lijek, anti-psihotik, sprečava u značajnoj mjeri pojavu težih oblika COVID-a i to je nešto što obećava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:57