GORDAN GRLIĆ RADMAN

‘Federacija BiH se pretvara u bošnjački entitet, a Milanovićeve izjave jako nam štete‘

Dodao je kako Hrvati moraju biti ravnomjerno zastupljeni, što se može jedino izmjenom izbornog zakona

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

 AFP

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u velikom razgovoru za Novi list govorio je o stanju u susjednoj BiH nakon neuspjeha pregovora Hrvata i Bošnjaka u Neumu.

Rekao je kako se radi o zakašnjelom procesu koji je pravi zamah dobio tek zadnjih šest mjeseci te da se takvi "puzajući procesi" prilagođavaju političkim trenucima.

- Naime, time su ostali bez svojih temeljnih političkih prava konstitutivnog naroda koji su bili predviđeni slovom i duhom Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, a na koncu samim time Ustavom BiH - kazao je Radman.

Objasnio je kako bi BiH morala ispuniti niz kriterija za stjecanje statusa kandidata za ulazak u EU. Kako je Hrvatska jedina članica EU koja graniči s BiH, zbog toga joj je u interesu, istaknuo je, da ta država bude stabilna i sigurna.

- Uz to, Hrvatska je potpisnica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i imamo stanovitu političku odgovornost za stabilnost BiH. Osim toga, Hrvati u BiH su konstitutivan i povijesno autohtoni narod koji je ovog trenutka u najlošijem položaju. Politički predstavnici Hrvata su u zadnjih nekoliko mjeseci pokazali izuzetnu kooperativnost i prvi ponudili konkretna rješenja te bili spremni na kompromise. Što bi oni više trebali učiniti da bi se postigao dogovor? - pitao je ministar dodavši kako je Hrvata oko pola milijuna te su najmalobrojniji i zbog toga najranjiviji narod.

Dodao je kako Hrvati moraju biti ravnomjerno zastupljeni, što se može jedino izmjenom izbornog zakona, kako se ne bi opet dogodilo da predstavnika Hrvata u Predsjedništvu biraju pripadnici drugog naroda, što bi značilo "političku eutanaziju Hrvata".

Odgovorio je potvrdno na pitanje pretvara li se Federacija BiH na puzajući način u bošnjački entitet.

- Nema sumnje, to je cilj svega ovoga - pokušaj političke majorizacije Hrvata u BiH - rekao je.

Ministar vanjskih poslova kazao je i kako Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem pomaže kroz sve resore, uključujući i smirivanje tenzija. No, dodao je, tu je i politika predsjednika Zorana Milanovića.

- Prisjetimo se, on je 2010., kratko prije nego je postao premijer, podržavao Željka Komšića na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji je u to tijelo već ranije bio izabran glasovima Bošnjaka. Nažalost, moram istaknuti da je on među glavnim krivcima za ovo stanje u BiH. Jer baš se za vrijeme njegove Vlade, kada je Hrvatska ušla u EU, bilo dovoljno političkog prostora da se snažno zauzme za pitanje i položaj hrvatskog naroda u BiH. Tu je bila propuštena prilika. Ova Vlada sada pokušava riješiti baš one probleme koje je Milanović dok je bio premijer propustio riješiti - rekao je Grlić Radman, zaključivši kako Milanovićeve izjave nerijetko oslabljuju pregovaračku poziciju Hrvata u BiH.

Osim BiH, u intervjuu za Novi list ministar se dotaknuo i Milanovićevih izjava o Ukrajini, kazavši da je 2015. davao punu podršku Ukrajini, a 2022. godine je zanemaruje, postaviviši pitanje: "Čiji je on agent?". Rekao je da je predsjednik pokazao da je spreman ugroziti hrvatske nacionalne interese. Komentirao je i predsjednikove izjave o SAD-u i Velikoj Britaniji.

- Predsjednik treba imati ulogu gradnje mostova, traženja dobrih rješenja, koji treba ulagati u pozitivan dijalog, osobito kada se ovdje radi o saveznicima. A mi smo s Amerikom i Britanijom saveznici u NATO-u. Već smo u više navrata imali pozive našim veleposlanicima ili propitivanja nakon što Milanović daje neke izjave međunarodnog karaktera, primjerice u Austriji, Mađarskoj, Bugarskoj, Srbiji, BiH, Ukrajini - rekao je Grlić Radman ukazujući na, kako on to vidi, diplomatsku štetu od predsjednikovih izjava.

Jedno od pitanja bilo je i koliko je našim dužnosnicima uopće pametno javno kritizirati politiku velikih sila.

- Teza da nije na Hrvatskoj da sudjeluje u geopolitičkim i globalnim temama je potpuno promašena. Pa upravo smo se i godinama borili za članstvo u EU i NATO-u da Hrvatska može sudjelovati u donošenju svih bitnih odluka i koristiti članstvo na korist svojih građana, a zahvaljujući prije svega premijeru Plenkoviću, Hrvatska je konačno akter na europskoj sceni - rekao je.

- Rekao sam ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da treba imati u vidu činjenicu da prijateljstvo Hrvatske s Ukrajinom ne isključuje prijateljstvo s Rusijom. I to je naša legitimna pozicija - dodao je hrvatski inoministar.

- Tezu da će hrvatski vojnici ići u Ukrajinu izmislio je Milanović. Kasnije se i sam demantirao. Hrvatska aktivno surađuje sa svojim saveznicima i partnerima. Svi su svjesni da treba raditi na smirivanju tenzija i uspostavi dijaloga, uz inzistiranje na poštivanju međunarodnog prava - zaključio je za Novi list ministar Gordan Grlić Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:20