BORBA ZA VLASNIŠTVO

Federacija BiH: Vratite nam nekretnine u Šibeniku vrijedne 100 milijuna eura!

Vlasti FBiH već su počele s prikupljanjem sve potrebne dokumentacije vezane za upis prava vlasništva nad 'Lukom drvo Šibenik'
 Nikša Stipaničev / CROPIX

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine najavila je kako će pokušati doći u posjed nekretnina u šibenskoj luci, za koje smatra da su u njezinu vlasništvu, javlja danas sarajevski 'Dnevni avaz'.

Naime, riječ je o imovini tvrtke 'Luka drvo Šibenik' koja se procjenjuje na 100 milijuna eura. Zemljište, zgrade i infrastruktura su prije rata bile u vlasništvu 'Šipada', koji je bio u društvenom vlasništvu, a nakon rata su uknjiženi na tvrtku 'Šipad d.d.' čiji je vlasnik privatna osoba. Međutim, zanimljivo je kako su bosansko-hercegovačke vlasti tu informacije otkrile sasvim slučajno, izjavio je Alija Dautović, direktor 'Šipad eksport-importa' koji je pravni sljednik prijeratnog 'Šipada'.

- O tome smo obavijestili vladu FBiH koja je zadužila pravobraniteljstvo FBiH da odmah pokrene postupak poništenja uknjižbe i vraćanje posjeda u prvobitno stanje - objasnio je Dautović.

Vlasti FBiH već su počele s prikupljanjem sve potrebne dokumentacije vezane za upis prava vlasništva nad 'Lukom drvo Šibenik'.

Dževad Drino, predsjednik NO 'Šipad eksport-importa' upozorio je kako je pri upisu prava vlasništva nad imovinom u šibenskoj luci na privatnu tvrtku 'Šipad' vjerojatno došlo do propusta u zemljišno-knjižnom uredu u Šibeniku. Inače, nakon rata dijelovi 'Šipada' su privatizirani, no 'Luka drvo Šibenik' nikada nije bila predmetom privatizacije.

- Isključivi vlasnik je državna firma. Vjerojatno se radi o propustu pri uknjižbi ZK ureda u Šibeniku , ali to je van svakog prava i pameti. Vrlo dobro se zna što je ulazilo u kapital spomenute firme u trenutku privatizacije 'Šipada'. Ni u kom slučaju nije ulazio kapital firme 'Luka drvo Šibenik', koja se nalazi u centru grada, a čija se sadašnja tržišna vrijednost procjenjuje na 100 milijuna eura - naglašava Drino.

Dodaje kako je vlasnik tvrtke 'Šipada d.d.' od stvarne imovine prijeratnog 'Šipada' kupio tek dva uredska prostora vrijedna oko dvadeset tisuća eura i nema nikakve pravne veze s 'Lukom drvo Šibenik'.

- Ljude zavara naziv, ali, kada se pogleda u pravni slijed, onda se vidi da se radi o dvije različite firme koje nemaju ništa jedna s drugom, izuzevši nekoliko sudskih presuda u našu korist - zaključuje Drino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:20