NA TEMELJU PODATAKA IZ NARODNIH NOVINA

FEJSBUKOVAC ANALIZIRAO RAD VLADE U 91 dan imenovali 435 dužnosnika, ali donijeli samo 7 novih zakona

Na temelju podataka iz Narodnih novina usporedio je aktivnosti prijašnje i nove Vlade
 Dragan Matić / EPH

Potreban je samo jedan službeni izvor kako bi se donijela doista objektivna ocjena četveromjesečnog mandata ove Vlade.

To su Narodne novine, službeni list Republike Hrvatske u kojem je Vlada dužna objavljivati sve odluke, izmjene ili donošenja novih zakona, pravilnika, rješenja, uredbe i sve ostale važne službene dokumente.

Jedan Facebook korisnik pod imenom “Veler Veleric” dao si je truda pa je jučer na grupi pod nazivom “Croatian economists and friends” objavio zanimljivu analizu koju je upotpunio grafovima i jednim kraćim objašnjenjem.

Ukratko, Veler je na temelju podataka na tražilici Narodnih novina usporedio aktivnost u donošenju važnih odluka u mandatu reformske Vlade u odnosu na aktivnosti iz zadnjeg godine mandata “kukurikavaca” te došao do zanimljivog prikaza.

Sudska tijela

Reformska je Vlada, sudeći prema Velerovim podacima, u četiri mjeseca uspjela donijeti samo sedam novih zakona odnosno izmjena i nadopuna, a ništa aktivnija nisu bila niti sudska tijela koja su od početka ove godine donijela samo 48 presuda i raznovrsnih drugih sudskih odluka.

Čime se to onda reformska koalicija uopće bavila 91 dan otkako je 22. siječnja formirana Vlada i predstavljen premijer Tihomir Orešković?

Jednostavno - 20 ministara i ostali članovi Vladina kabineta prema Velerovim izračunima prva četiri mjeseca ove godine potrošili su kako bi imenovali 435 novih dužnosnika, a njih 349 razriješili.

To zapravo znači da su od formiranja Vlade dnevno u prosjeku imenovali 4,7, a razriješili 3,8 dužnosnika, što je impresivan rezultat za Vladu koja do današnjeg dana još nije uspjela pronaći sve zamjenike i pomoćnike ministara. Nešto su aktivniji bili u donošenju pravilnika, uredbi, rješenja, odluka,...

Travanj bez odluka

Iz njih je trebalo izdvojiti odluke i rješenja koja su se ticala imenovanja i razrješenja dužnosnika i članova NO-a (već pobrojani u skupini imenovanja i razrješenja) pa se brojka tako zadržala na razini 373, među kojima je prednjačilo 259 odluka.

Nova je Vlada, dakle, dnevno u prosjeku donijela četiri nova dokumenta nižeg reda po kojima je, u usporedbi s 2015., prilično nadmašila aktivnosti prethodne.

Ipak, ispada da je reformska Vlada itekako blokirana po pitanju donošenja bilo kakvih važnih i strateških odluka, o čemu svjedoči porazan rezultat od tek sedam zakonskih izmjena ili donošenja novih zakona od početka godine.

Među njima, Vlada je donijela Zakon o izvršavanju državnog proračuna za 2016. te još šest nadopuna, izmjena ili ispravaka zakona, s tim da posljednja izmjena, tzv. Zakon o dopuni Zakona o nadzoru državne granice, datira iz 25. ožujka, što znači da u travnju nije bilo niti jedne takve odluke. Kako je Veler Veleric upozorio u svojem postu, na analizu su ga nagnale sugestije kolega i prijatelja koji su ga “upozorili da je na stranicama Narodnih novina rusvaj - već par mjeseci nema novih zakona ni presuda, samo kadroviranje...”.

Motivirani Velerovom analizom, novinari Jutarnjeg sami su pretražili stranice Narodnih novina i pronašli da se podaci više-manje slažu s Velerovom statistikom. Pokušali smo stupiti u kontakt s ovim Facebook analitičarem, ali ga nismo uspjeli dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:24