SVE ISPOČETKA

Festival uvreda u novom okršaju Milanovića i Banožića: ‘Vazal, huškač, trbuhozborac...‘ A od sadržaja? Ništa!

Ministar obrane osvrćući se na predsjednikovu medijsku konferenciju istaknuo je da je ona bila "negledljiva priča koja samo nastavlja isti narativ"

Mario Banožić, Zoran Milanović

 /Cropix/ Darko Tomas/ Zoran Pongracic

Predsjednik Republike Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić održali su danas još jednu rundu okršaja koju je svojom izvanrednom novinskom konferencijom započeo predsjednik. Odluka ministra obrane o zadržavanju u službi načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja na šest mjeseci je ništavna, ustvrdio je na toj konferenciji predsjednik.

Tvrdi da je u ovom slučaju riječ o pasivno agresivnoj agresiji nulte kategorije.

"E nećeš tako Plenkoviću, prenesi vazalu, niti si ga birao niti ćeš ga micat", poručio je Milanović.

Prema njegovim riječima na načelnika Glavnog stožera ne odnosi se odredba Zakona o službi u Oružanim snagama prema kojoj časnici u činu generala i admirala moraju ići u mirovinu u godini kada napune 60 godina života. Milanović tvrdi kako je za načelnika Glavnog stožera nadležan Zakon o obrani. U njemu se imenovanje načelnika Glavnog stožera spominje samo na jednom mjestu, u članku 15. stavku 4. u kojem stoji da se imenuje na razdoblje od četiri godine i ne može biti ponovno imenovan.

U niti jednom članku se ne spominju uvjeti umirovljenja načelnika. Jedino u članku 7. stavku 9. stoji kako predsjednik može izravno ili na prijedlog Vlade razriješiti dužnosti načelnika GS-a. Očito je Predsjednik mišljenja kako načelnik GS-a ne može biti ni smijenjen a ni umirovljen dok mu traje mandat ukoliko on ne odluči drugačije.

Milanović je prije nekoliko mjeseci čak isticao kako je iznad zakona dogovor njega i premijera Plenkovića, koji je sklopljen na početku Milanovićeva mandata, da će imenovati Hranja na četiri godine.

Banožić: ‘Milanovićevo tumačenje zakona je zabrinjavajuće‘

Nadalje, Predsjednik se jučer u slučaju admirala Hranja po tko zna koji puta pozvao na odluku bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića koju je on donio prilikom imenovanja Hranja za načelnika Glavnog stožera 2020. godine.

U toj odluci stoji da će Hranj dužnost načelnika obnašati do kraja mandata i da se na njega ne odnose uvjeti za odlazak u mirovinu. Krstičević je potpisao takvu odluku potaknut činjenicom da je admiral Hranj tada napunio 58 godina te se u startu željela izbjeći pravna nedosljednost u Zakonima o obrani i službi u Oružanim snagama, koja je praktički onemogućavala da novi načelnik Stožera odradi puni mandat.

Milanović naglašava kako je ta odluka potvrđena i od saborskog Odbora za obranu te ju je ministar morao poštivati.

"U tom svom bijednom, privatnom aktu potpuno je Banožić zanemario da postoji prethodna odluka njegovog prethodnika. U toj odluci o zadržavanju u službi nema nigdje odluke njegovog prethodnika. Kako možeš donijeti suprotnu odluku onoj koju je već donijelo isto tijelo?", pita se danas Milanović.

Nekoliko sati kasnije na konferenciji za medije odgovorio mu je ministar Banožić.

"Njegovo tumačenje zakona postaje zabrinjavajuća, ta njegova selektivna primjena… Riječ je odluci Krstičevića, koji je u dobroj vjeri potpisao odluku koja kaže da načelnik s 58 godina ima pravo na četiri godine mandata, ali zakon kaže 60. godina starosti.

Na ovakav način Hranj ispunjava dalje svoj mandat, stavili smo na pola godine. Nisam pravnik ali znam čitati, a neću nikada kao on čitati samo ono što mi se sviđa", ističe Banožić. U Ministarstvu obrane na te Milanovićeve prozivke odgovaraju kako Krstičevićeva odluka za njih nije obvezujuća.

"Odluka bivšeg ministra nije iznad Zakona o službi u Oružanim snagama koji je jasno propisao koja je dobna granica za odlazak generala i admirala u mirovinu. Kada su se ti uvjeti stekli sukladno Zakonu o službi u Oružanim snagama RH, odnosno nakon što je admiral Hranj napunio 60 godina života, ministar Banožić donio je Odluku o zadržavanju u službi admirala Hranja i ona je jedina obvezujuća".

Ministar obrane osvrćući se na predsjednikovu medijsku konferenciju istaknuo je da je ona bila "negledljiva priča koja nastavlja narativ prema meni i vojsci. Kad pogledate huškanje određenih državnih tijela, jasno pokazuje kako se Milanović ponašao kad je imao izvršnu vlast i moć, kako je upravljao DORH-om. Ona je dala jasan portret njega kao političara, ljubomornog i isfrustriranog, s nastavkom nekulture u ponašanju i komunikaciji".

Glavni stožer ostaje bez drugog čovjeka

Predsjednik Milanović otkrio je da će odlukom ministra obrane Glavni stožer od 1. siječnja ostati bez svog drugog čovjeka - direktora stožera generala Ivice Olujića. Prema Milanovićevu pojašnjenju s 1. siječnjem u mirovinu je trebalo otići 300 časnika Hrvatske vojske.

Admiral Hranj je još u rujnu od ministra obrane zatražio da za 151 časnika s tog popisa potpiše odluku o zadržavanju u službi za godinu dana zbog potrebe službe.

"U četvrtak navečer ministar je potpisao odluke za 150 časnika ali ne i za direktora Stožera", ističe Milanović.

Na pitanje zbog čega ministar generalu Olujiću nije potpisao ostanak u službi, iz Ministarstva obrane odgovaraju da "što se tiče general-bojnika Ivice Olujića, kao i drugih pripadnika Oružanih snaga, zadržavanje ili nezadržavanje u službi pravo je koje sukladno Zakonu o službi u Oružanim snagama RH ima ministar obrane".

Ministar Banožić je pak kasnije pojasnio da generalu Olujiću nije potpisao ostanak u službi usprkos zahtjevu admirala Hranja jer je nezadovoljan njegovim radom u segmentu opremanja vojske i izgradnje infrastrukture.

Tvrdi kako razumije želju admirala Hranja za ostankom generala s kojim je surađivao dugi niz godina ali se nada kako će uskoro na to mjesto imenovati novog časnika koji će dati novi zamah u radu Stožera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:28