PLATILA SVJETSKA BANKA

FIJASKO STRANE INVESTICIJE Pročistač od 92 mil. kuna u 15 mjeseci niti jednom nije radio

 Ronald Gorsic / CROPIX / Ronald Gorsic / CROPIX

Pročistač otpadnih voda u Rugvici, koji s tamošnjim sustavom odvodnje vrijedi oko 92 milijuna kuna, sagrađen je u prosincu 2013. i nikad nije počeo s radom, pa cjelokupna infrastruktura propada dulje od godinu dana. Pročistač nikad nije pušten u funkciju jer nije sagrađena glavna crpna stanica, CS 12, u koju se slijevaju sve otpadne vode iz općine Rugvica i grada Dugog Sela, i to zato što za zemljište na kojem je trebala biti - nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Tko je odgovoran?

U Gradu Dugom Selu kažu da su te odnose raspleli početkom godine te da će radovi napokon početi, i to uskoro. Investitor je dugoselska tvrtka Dukom, koja je raspisala javne natječaje i osigurala gradnju 25 crpnih stanica i 47 kilometara cijevi. U Dukomu tvrde kako su svjesni da sve sagrađeno zapravo već godinu dana propada, ali kažu da nisu odgovorni za to.

- Uobičajeno je da se krene u projekt, a da nisu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi. To se rješava usput. No, u ovom slučaju problemi su zaista bili preveliki. Zato smo odlučili crpnu stanicu graditi na susjednom zemljištu. Sada je sve riješeno, radovi počinju u ožujku, a do kraja srpnja pročistač će profunkcionirati - pojašnjava Stanko Slišković iz Dukomova odjela za razvoj projekata. Dodaje da će troškove amortizacije podmiriti izvođači radova, tvrtke koje su gradile pojedine crpne stanice, no oni ne bi trebali biti veliki. Postavili su, kaže, kvalitetne pumpe i cijevi pa ne očekuju probleme.

Kreditirali hladni pogon

Najviše je novca za gradnju, 75 milijuna kuna, uložila Svjetska banka za razvoj. Oko 10 milijuna uložile su Hrvatske vode, a Općina Rugvica i Grad Dugo Selo od Svjetske su banke uzeli kredit od 7 milijuna kuna, koji će vratiti iz sredstava koje prikupljaju kao naknadu za razvoj.

Osim infrastrukture koja neiskorištena propada, sam pročistač potrebno je nadzirati. U Gradu Dugom Selu kažu da nemaju podatak o tome koliko to košta - videonadzor i radnici koji dvaput tjedno obilaze objekt. Uvjeravaju nas da nije riječ o velikim troškovima.

Međutim, vijećnik u dugoselskom Gradskom vijeću Nenad Sedlar upozorava da sve institucije nastoje zataškati problem.

- Općina Rugvica mogla se spojiti na IKEA-in pročistač, što bi stajalo najviše 15 milijuna kuna. No, u Gradskoj skupštini to se spriječilo. Netko je, očito, imao interes u ovom projektu. Sad sve stoji, propada, nitko za to nije odgovarao. Sumnjam da će se to ikada i dogoditi - tvrdi Sedlar.

Iz Hrvatskih voda, koje su investirale u projekt, kratko su nam rekli da je prema njihovim informacijama pročistač sagrađen početkom 2014. godine

- Teškoće su riješene i crpna će stanica biti sagrađena do kraja godine - tvrde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:56