KONTROVERZNI POLITIČAR

Fikret Abdić dogovorio suradnju s Dugom Resom

Jedan od najpoznatijih političara u BiH u Dugoj Resi dogovorio je sadnju kestenovih šuma na zapuštenim zemljištima
Fikret Abdić
 Mario Pušić / CROPIX

Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić Babo sa svojim sinom Ervinom, koji je bio u funkciji načelnikova savjetnika, posjetio je Dugu Resu, gdje ga je dočekao gradonačelnik Tomislav Boljar, ali i načelnici susjednih općina.

Razgovaralo se o prekograničnoj suradnji koja bi se zasnivala na sadnji kestenovih šuma na zapuštenim privatnim površinama, u koju bi, osim lokalnih uprava u Hrvatskoj i BiH, bile uključene i neke općine i gradovi Crne Gore.

Fikret Abdić svakako je jedan od najpoznatijih političara susjedne države. Još od afere Agrokomerc pa do suđenja za ratni zločin, desetljećima je punio novinske stupce, no sada se kao načelnik kloni kamera te je komuniciranje s medijima prepustio sinu Ervinu. Abdić je prešao osamdesetu i nabacio višak kilograma, ali još je čovjek čija se riječ itekako sluša u sjeverozapadnoj Bosni, ali i dalje.

Ervin Abdić rekao je kako su koncem prošle godine završili jedan projekt prekogranične suradnje, što im je dobra referenca da započnu i drugi, zbog čega su i došli u Dugu Resu, koja je samo jedna od 40 jedinica lokalne uprave koje su obišli.

- Radi se o projektu dugoročnog razvoja poljoprivredne proizvodnje putem fondova EU, a cilj mu je da se sve poljoprivredne površine koju su napuštene i neobrađene stave u funkciju te da od toga imaju koristi lokalne zajednice i lokalno stanovništvo. Ovdje smo imali sastanak s predstavnicma dvaju gradova i osam općina, prezentirali smo projekt, svi su se složili s prijedlogom, a mi ćemo ga 22. veljače formalizirati memorandumom o suradnji i prijateljstvu ako to prihvate njihova vijeća - rekao je Ervin Abdić, čija će općina biti nositelj projekta.

Kompletna ulaganja u poljoprivredu refundirat će EU, vrijednost je 250.000 eura, a svaka općina morala bi osigurati barem 10 hektara zemljišta tijekom pet godina. Radilo bi se o plantažnom uzgoju kestena za koji bi bila osigurana stručna pomoć i plasman proizvoda, a on bio bio dominantna, ali ne i jedina kultura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:58