ODBOR ZA DOČEK

Filip Šundov: Prvi ću čekati Ivu Sanadera ispred zatvora, dužan mi je 350.000 eura

Šundovu je srušena obiteljska kuća na Čiovu, za koju je imao urednu lokacijsku i građevinsku dozvolu, a sve zbog toga što je kuća prešla gabarite za 20 centimetara!

Bit ću prvi prosvjednik koji će dočekati dr. Ivu Sandera ispred Remetinca, gdje je bivši premijer već odavno trebao biti da je kojim slučajem u Hrvatskoj prije funkcionirala pravna država. Sanadera tužim Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu i od njega potražujem 350.000 eura, jer mi je on u suradnji s Marinom Matulović-Dropulić, bivšom ministricom graditeljstva, srušio obiteljsku kuću na Čiovu, za koju sam imao urednu lokacijsku i građevinsku dozvolu, a kao nedostatak našli su mi da mi je kuća prešla gabarite za 20 centimetara! – ogorčeno je za Slobodnu Dalmaciju rekao Filip Šundov, poznati hrvatski iseljenik i u Njemačkoj uspješan poslovni čovjek koji se sprema put Zagreba dočekati Sanadera s transparentom “Dobro doša po pravdu”. Na transparentu koji je držao ispred zatvora u Salzburgu pisalo je: “Sanderu, tu si di tribaš”.

Narcisoidni hirovi

– On se od prvog dana ponašao kao cinik koji je svoje narcisoidne hirove ispucavao na malim ljudima. Za tako nešto poslužile su mu akcije rušenja obiteljskih kuća koje su se zaista uklapale u prostorne planove. Moćnik i vladar pošto-poto je želio iskazati kako mali svit mora “poštovati” pravnu državu. A on? On je za to vrijeme sa svojim ortacima krao na milijune eura i opljačkao Hrvatsku do temelja! Možete li zamisliti – malo prije nego što je dao nalog za rušenje moje obiteljske kuće na Čiovu, kod mene je, u mojemu restoranu u Limburgu, sa svojom svitom pio, da bi mi sutra poslao bagere na kuću.

Bila je to hvala jednom iseljeniku koji je cijeli svoj kapital uložio u Hrvatsku, u koju su oni tada naveliko pozivali naivne iseljenike koje su dobro operušali. I to im mnogi neće nikada zaboraviti – kaže Šundov, koji će predvoditi dvije skupine hrvatskih prosvjednika koje će uskoro protiv Sanaderove politike prosvjedovati u Bruxellesu i Zagrebu, s jasnom porukom međunarodnoj javnosti kako Hrvatska treba ispraviti greške Sanaderove politike koja nije uvažavala ljudska prava.

“Puno je nezadovoljnika koji će se odazvati prosvjedu”, najavljuje Šundov, koji njemačkim novinarima ovih dana govori kako osobno nema ništa protiv Sanadera, ali mu je žao ljudi koji su nastradali zbog njegove politike, jer je bio vrsni glumac i manipulant.

– Neka vrati pokradeno, to je najvažnije! To sam nedavno rekao i jednom sucu salzburškog suda dok sam prosvjedovao ispred austrijskog zatvora u kojemu boravi Sanader. Ispričao sam mu što mi je Sanader napravio, ali kazao sam i to da ga ne mrzim. Sudac me pitao želim li da Sanader za svoja nedjela dobije zasluženu kaznu, a ja sam mu odgovorio: Što se mene tiče, ne bih želio da Sanader svoju kaznu guli u nekoj od mračnih kaznionica, jer što mi imamo od toga? Ništa!

Sanadera treba natjerati da vrati sve novce i materijalna sredstva koja je otuđio Hrvatskoj i njezinim građanima koji su zbog njegove politike dovedeni na rub prosjaštva, i zbog čega je svaki građanin Hrvatske već zadužen po 100.000 eura. I kad sve to vrati, rekao sam gospodinu sucu, pošaljite ga da kod mene u kužini, u mojemu restoranu u Limburgu, svaki dan od jutra do mraka guli kumpire, pa neka vidi kao se tegli i kakav je život, da nije šminka i prevara – poručuje Šundov, koji “riga vatru” i na Sanaderovu željeznu lady Marinu Matulović-Dropulić, koja je provodila njegove direktive, a ne zakon.

Politika bezakonja

– Htjela ili ne, ona će se suočiti s mnogim zlodjelima koja je za svojega mandata počinila na prostoru Republike Hrvatske, i za takvu politiku dobro opelješila hrvatski narod. Toga trebaju biti svjesni u HDZ-u svi oni koji su joj omogućili da provodi politiku bezakonja. Sjećam se, dok su meni rušili kuću, jednome čovjeku dolje, koji je bio u vezi sa Sanaderom, kuća je ostala netaknuta, iako nije imala nikakave dozvole. Svi su se pitali kako je to moguće.

Proteklih godina, i nakon odlaska Ive Sanadera, u više sam navrata HDZ-u pokušavao ukazati na propuste, no nitko, nažalost, ne pokazuje interes da se bilo što ispravi. Mnogi i ne žele priznati njegove greške u strahu da se i njih ne okrivi, očito svjesni kako su oni bili ti koji su mu držali ljestve dok je on doktorski operirao. Iako sam bio jedan od prvih koji je pomogao osnivanje ogranaka HDZ-a u Njemačkoj, o njima više ne želim čuti. Obratio sam se SDP-u i njegovoj saborskoj zastupnici dr. Mireli Holy, koja će vrlo angažirano cijelu priču i štetne propuste Sandera i njegove ministrice graditeljstva iznijeti pred Sabor.

Zbog Sandera sam se okrenuo SDP-u koji pokazuje više sluha za maloga čovjeka. Ja tako osjećam – vjerujte mi, nije u pitanju nikakav predizborni marketing. Politika me ne zanima – zaključuje za Slobodnu Dalmaciju prosvjednik protiv lika i djela dr. Ive Sanadera koji je o svom slučaju obavijestio i hrvatskog predsjednika dr. Ivu Josipovića, kao i njemačke parlamentarce u Europskom parlamentu koji su mu dali potporu, a svojevremeno i urgirali kod mr. Bože Biškupića. No, nažalost “bez uspjeha jer se Sanaderovci nisu ničega plašili”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:13