MINISTAR O PLINU

Filipović bio na prvom sastanku u Bruxellesu: ‘Rekao sam da smo spremni povećati kapacitet LNG-a‘

Na pitanje koji mu je zakon prioritet na početku mandata, on je rekao da je to upravo ‘ova tema kojom se danas bavimo‘

Davor Filipović

 Damjan Tadic/Cropix

Ministri energetike zemalja članica Europske unije okupili su se na izvanrednom sastanku Vijeća ministara u Bruxellesu. Hrvatsku je, prvi puta u svojstvu ministra gospodarstva i energetike, zastupao novoimenovani Davor Filipović.

- Na sastanku se razgovaralo o energetskoj situaciju u Europi koja je posljedica ruske agresije na Ukrajinu. Ono što se unisono moglo čuti su poruke solidarnosti i jedinstva u rješavanju ovih izazova koji se nalaze pred cijelom Europom.

Istaknuto je kako bi bilo dobro pokrenuti zajedničku nabavu plina u cijeloj Europi kako bi se smanjila cijena energenata. Također, brojne su članice istaknule potrebu da se prijeđe na obnovljive izvore energije, da se puno više koristi vodik i da se napravi jedan odmak od fosilnih goriva. Što se tiče pozicije naše domovine istaknuo sam kako ćemo mi napuniti podzemno skladište plina Okoli upravo kako bismo osigurali opskrbu domovine plinom. Također, istaknuo sam kako je Republika Hrvatska već povećala kapacitete LNG terminala sa 2,6 na 2,9 bcm-a te da smo spremni uz pomoć partnera dodatno povećati kapacitete LNG-a kako bismo pridonijeli diverzifikaciju opskrbe za cijelu EU, rekao je Filipović.

‘LNG je bio mudra odluka‘

- Povjerenica Simson rekla mi je kako je izgradnja LNG-a na Krku bila iznimno mudra odluka Vlade Republike Hrvatske, rekao je Filipović nakon čega su krenula pitanja novinara.

Na pitanje kako komentira analizu jedne agencije koja kaže da je Hrvatska jedna od pet najnespremnijih članica EU u slučaju prestanka opskrbe plinom iz Rusije, Filipović je rekao "da su to sigurno pogrešni podaci, koji datiraju iz vremena prije nego što smo u pogon stavili LNG".

Upitan jesu li se pojasnili kriteriji plaćanja ruskog plina, to jest smatra li EK da je plaćanje u rubljima i dalje kršenje sankcija, ministar je rekao:

- Brojne su članice istaknule da taj potez Rusije nije dobar, a bilo je i članica koje su istaknule da se trebaju dati jasne upute od strane EK. O tome će se raspravljati u narednim danima, rekao je ministar.

Upitan o zaključcima u vezi zajedničke nabave plina na EU razini Filipović je kazao da se moglo vidjeti da se još bruse precizne upute oko toga. Dodao je da će Hrvatska dati podršku takvim naporima.

Na pitanje jesmo li spremni primiti dodatne količine ukapljenog plina, Filipović je rekao da uz potporu europskih partnera možemo "duplo povećati naš kapacitet".

Podnio ostavku u Nadzornom odboru Ine

Upitan treba li zbog cijena energenata ponovno financijski pomogne građanima, ministar je istaknuo da je Vlada već 5. travnja donijela paket pomoći težak 5 milijardi kuna.

Na pitanje koji mu je zakon prioritet na početku mandata, on je rekao da je to upravo "ovo tema kojom se danas bavimo, kako bi se ova situacija što manje reflektirala na naše građane".

Kada su ga upitali u kojoj je fazi Zakon o zabrani rada nedjeljom Filipović je rekao da će se o tome pričati kada se "izbruse ti detalji".

Upitan je i hoće li podnijeti ostavku u Nadzornom odboru Ine.

- Već sam podnio u petak, rekao je Filipović.

Nije želio govoriti o detaljima prijedloga sankcija EU koji se tiče uvođenja naftnog embarga Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 02:04