PETROL ZATVORIO CRPKE

Filipović ljut: ‘Nećemo dopustiti da guraju ruku duboko u džep hrvatskih građana‘

Petrol procjenjuje da šteta od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu koju je pretrpio iznosi 45,6 milijuna eura
 Zeljko Puhovski/Cropix

Uprava Petrola danas se oglasila na temu vladinih mjera regulacije cijena goriva, zbog kojih je u srijedu od 12 do 13 sati biti zatvorena i njihova prodajna mjesta kao znak prosvjeda.

Naime, Petrol procjenjuje da šteta od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu koju je pretrpio iznosi 45,6 milijuna eura.

- Od 7. veljače 2022. godine, otkad su u Republici Hrvatski regulirane maloprodajne cijene naftnih derivata, tvrtka Petrol d.o.o. prisiljena je prodavati naftne derivate s negativnom maržom. Petrol d.o.o., kao dio grupe Petrol, u Hrvatskoj obuhvaća 202 benzinske postaje i više od 2.200 zaposlenika.

Šteta od regulacije cijena naftnih derivata Petrolu u Hrvatskoj za 2022. godinu iznosi 45,6 mil EUR i ako bi nastavili s istim modelom regulacije, šteta bih se popela na 68 mio EUR u 2023. godini, što znači ukupno 114 mil EUR.

Uprava Petrola je kontinuirano pozivala resorno ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske, da izmijene nerazmjerne mjere (poslano je 12 dopisa Ministarstvu za gospodarstvo i održivi razvoj i Vladi RH te je održano pet sastanaka i današnji šesti sastanak s resornim ministrom).

Također je upozorila hrvatsku Vladu da nastavkom primjene postojeće uredbe više neće biti moguća daljnja opskrba hrvatskog tržišta naftnim derivatima od strane Petrol grupe. Unatoč brojnim aktivnostima usmjerenim na prekid nerazmjerne i neodržive regulative, rješenja do danas nisu pronađena.

S obzirom na neodrživu regulaciju cijena naftnih derivata i gospodarsku štetu nanesenu Petrol grupi u 2022. godini, Petrol grupa u Hrvatskoj primorana je poduzeti daljnje mjere zaštite svojih interesa.

Zbog toga smo jučer najavili zatvaranje naših benzinskih servisa u RH na jedan sat, te smo slijedom toga pozvani od strane ministra na sastanak u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Sastanak je održan jutros, te nam je od strane ministra komunicirana namjera povećanja regulirane marže s postojećih 0,65 kn/lit na 0,75 kn/lit.

Petrol nema vlastitu rafineriju te sve naftne derivate kupuje na tržištu. Obzirom, da su nabavni uvjeti za 2023. godinu znatno lošiji u odnosu na 2022. godinu, najavljenih 0,10 kn/lit povećanja regulirane marže ne pokriva spomenuto povećanje nabavnih cijena naftnih derivata, što nas stavlja u još nepovoljniji položaj u odnosu na 2022. godinu te generiranje daljnjih gubitaka.

Budući da su nam najavljene korekcije u visini regulirane marže nedostatne za održivo poslovanje na tržištu Republike Hrvatske, Petrol d.o.o. će danas, 28. prosinca 2022. od 12:00 do 13:00 sati, zatvoriti svoja prodajna mjesta u Hrvatskoj (osim benzinskih postaja na autocestama i pomorskom dobru). Točenje goriva za vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta bit će omogućeno hitnim/interventnim službama. Z zatvaranjem apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da pronađe održivo rješenje za opskrbu derivatima i nesmetano poslovanje na hrvatskom tržištu.

Trenutne regulatorne mjere u području trgovine naftnim derivatima su nerazmjerne, budući da su se promijenile tržišne okolnosti, jer su se cijene nafte vratile na razinu od prije početka rata u Ukrajini te nema više potrebe za reguliranjem cijena naftnih derivata. Regulativa je neadekvatna jer uništava tržište.

U ime tvrtke Petrol se ispričavamo svim svojim kupcima i zahvaljujemo im na razumijevanju. Naša namjera ovim upozorenjem Vladi je spriječiti moguće nestašice naftnih derivata na hrvatskom tržištu i posljedično poteškoće u opskrbi naftnim derivatima na benzinskim stanicama.

Petrol grupa očekuje od Vlade Republike Hrvatske da kreira pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru. Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente, bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti.

Vjerujemo da ćemo zajedno dogovoriti uvjete za održivo poslovanje i da neće doći do nestašice goriva i poremećaja u opskrbi hrvatskog tržišta naftnim derivatima.

U suprotnom, Petrol d.o.o. dostavit će prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora, podnijet ćemo odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije. Budući da su poremećaji na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji - poručili su iz Petrola.

“Nećemo nikome dopustiti da u ovako teškoj situaciji gura ruku duboko u džep hrvatskih građana, pa ni Petrolu“, poručio je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović odbacujući zahtjeve Petrola da Vlada ukine ograničenje cijena goriva i poveća marže u maloprodaji naftnih derivata.

“Moram izraziti neugodno iznenađenje ponašanjem Petrola, jer su moji suradnici prije nekih mjesec dana komunicirali s Petrolom oko vraćanja marži na razinu koja je bila prije smanjenja u lipnju ove godine“, započeo je Filipović osvrt na sastanak s Upravom Petrola koji je jučer najavio, a u srijedu održao u Ministarstvu. Otkrio je da su mu predstavnici slovenske kompanije prenijeli zahtjeve koje je utvrdila Skupština dioničara Petrola. Od Vlade, prenio je Filipović, Petrol traži povećanje marži na prodaju goriva sa sadašnjih 65 lipa na kunu te ukidanje regulacije cijena goriva u Hrvatskoj.

“Uprava Petrola govorila mi je o tome da će oni, ako se stvari ne budu odvijale onako kako su oni zamislili, podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske“, naveo je Filipović, ne spominjući najavljeni iznos tužbe Petrola od 45,6 milijuna eura za koliko je slovenska kompanija, prema njezinu izračunu, oštećena zamrzavanjem cijena goriva od veljače ove godine do sad.

Komentirajući nezadovoljstvo Petrola maržama od 75 lipa koje nudi Vlada, Filipović je upozorio da su i u Sloveniji istovrsne marže 75 lipa.

“Moram se zapitati u čemu je za Petrol problem s maržama u Hrvatskoj“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja. Dodao je kako tvrdnje Petrola da ne može pod ovakvim uvjetima poslovati ne stoje. Možete vidjeti, poručio je Filipović, da je Petrol u prvih devet mjeseci ove godine ostvario 100 milijuna eura bruto dobiti što, dodao je, sugerira da oni nisu u nikakvim strašnim problemima.

“Hrvatskoj javnosti, koja nije dovoljno upoznata, moramo skrenuti pozornost na činjenicu da kod nas nisu ograničene cijene premium goriva. Te cijene kompanije mogu formirati kako žele“, naznačio je ministar gospodarstva. Podsjetio je i kako bi bez Vladinih mjera trenutna cijena litre dizela za kunu i 99 lipa veća od ove koja je sad, a cijena litre eurosupera 95 bila veća za kunu i 82 lipe veća nego što je sad.

Na pitanje kako gleda na najave Petrola da bi zbog ograničavanja marži i cijena moglo doći do nestašice goriva u Hrvatskoj na Petrolovim crpkama, Filipović je poručio ni te najave ne stoje. Zatvaranje dijela crpki Petrola na sat vremena tijekom srijede označio je vrlo lošim potezom.

“Kakva je to poruka? Njima je dobro ako mogu na sat vremena zatvoriti. Zašto nisu zatvorili crpke u Sloveniji? Odgovor na to pitanje nisam dobio“, komentirao je Filipović.

Ministar gospodarstva izrazio je uvjerenje kako su postupci Petrola vezani uz preuzimanje Croduxa kad su, podsjetio je, tržišni uvjeti bili drugačiji nego što su danas, odnosno činjenicu da se investicija u preuzimanje Croduxa ne vraća Petrolu kako je ta kompanije zamislila.

Kao daljnje poteze Vlade, ministar gospodarstva najavio je povećanje marži u maloprodaji naftnih derivata sa sadašnjih 65 na 75 lipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:11