PROJEKT ‘OKOLI‘

Filipović objavio koliko plina sami proizvodimo i je li opskrba ugrožena

Dodao je i kako smo zbog LNG-a u lagodnijoj poziciji od drugih zemalja Europske unije.

Davor Filipović

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Ministar Davor Filipović bio je na predstavljanju projekta skladišta podzemnog plina Okoli i kratko se obratio javnosti, piše N1.

“Nema nikakve potrebe to dovoditi u pitanje, skladište podzemnog plina Okoli će do jeseni sigurno biti popunjeno na 90% kapaciteta. Cijene jesu visoke. Ovo je neuobičajena situacija. U normalnim okolnostima one bi sada bile niže, a više krajem godine, međutim kada se radi o sigurnosti opskrbe naših sugrađana tada treba djelovati i u tom smjeru ćemo ići”, rekao je.

Dodao je i kako smo zbog LNG-a u lagodnijoj poziciji od drugih EU zemalja. Kaže i kako “57% plina zadovoljavamo putem LNG-a, 21% je vlastita proizvodnja, a ostatak ćemo imali putem skladišta Okoli”. Naglasio je kako opskrba nije ugrožena i da će svi imati plina.

“O detaljima ću reći kada za to dođe vrijeme. Danas je poslan jasan signal od strane EK kako oni vide Hrvatsku. U tom planu je navedena važnost LNG-a i proširenja kapaciteta i plinovoda prema Sloveniji kako bismo plin mogli dostaviti i tim zemljama. Postoji mogućnost da se kapaciteti udvostruče”, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 11:38