‘NEKI NE SURAĐUJU‘

Filipović otkrio detalje o bijeloj listi pa najavio da će pojeftiniti gorivo, naročito dizel

Tri trgovačka lanca slat će svakih 15 dana cijene 1200 proizvoda

Davor Filipović

 Damir Krajac/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u intervjuu za Dnevnik Nove TV najavio je da će Idući utorak doći će do pada cijena goriva, ali je otkrio i više detalja o tzv. bijeloj listi i praćenju cijena proizvoda.

Naime, tko diže cijene s razlogom, a tko bez razloga ili tko ima najnižu cijenu istog proizvoda i slično, građani će uskoro moći detaljno pratiti putem tzv. bijele liste Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Tri trgovačka lanca slat će svakih 15 dana cijene 1200 proizvoda, a građani će preko aplikacije moći pratiti i uspoređivati koliko rastu ili padaju cijene 300 najvažnijih proizvoda, objasnio je Filipović.

No, dok su Konzum, Tommy i KTC pristali na suradnju, čime je pokriveno 38 posto tržišta, ostalih sedam od 10 najvećih lanaca nisu, rekao je ministar. U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kažu da će ih popisati ručno.

Iz Udruge trgovina Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) danas nema komentara, a sindikati, kojima je danas predstavljena aplikacija, pozdravljaju ovaj korak, ali i žale što nije učinjen ranije i kao primjer navode Sloveniju.

‘‘Aplikacija je u potpunosti razvijena i ona je sada u testnoj fazi. Danas smo je pokazali sindikatima i novinarima, a vjerujem da će u idućim danima biti dostupna i svim našim građanima, a sve kako bi im ta aplikacija pomogla da donose informirane odluke o kupovini‘‘, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Tražili su od trgovaca da nam dostave cijene unazad godinu dana, rekao je Filipović, a od neposlušnih trgovaca cijene će doznati putem anketara.

Kad je u pitanju cijena goriva, Filipović je kazao da ima dovoljno zaliha u Europi koja se pripremila i najavio da će u utorak idući tjedan doći do značajnog pojeftinjenja dizela, i to za gotovo kunu, te pojeftinjenja benzina, rekao je Filipović za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:29