NOVA ODLUKA

Filipović otkrio kolike bi bile cijene goriva da Vlada nije intervenirala: ‘Nitko neće proći neokrznut‘

Ovo je situacija velike neizvjesnosti, situacija u kojoj svi moraju preuzeti teret na svoja leđa, rekao je Filipović i dodao da nitko neće proći neokrznut

Andrej Plenković, Davor Filipović

 Damjan Tadic/Cropix

Ministar gospodarstva Davor Filipović dao je izjavu za medije u kojoj je objavio detalje Vladine odluke da zamrzne cijene osnovnih goriva na benzinskim postajama za još 14 dana.

- Ovo je situacija velike neizvjesnosti, situacija u kojoj svi moraju preuzeti teret na svoja leđa, rekao je Filipović i dodao da nitko neće proći neokrznut.

- Obranit ćemo i veleprodajnu cijenu kako bi i veliki igrači podnijeli teret, poručio je Filipović.

Dodao je i kako mali distributeri u zadnja dva tjedna nisu zaradili onoliko koliko su mogli, ali naglasio je da se radi o odluci privremenog karaktera.

- U sljedeća dva tjedna INA im neće povećavati cijene. U okviru udruge malih distributera 40 je poslovnih subjekata. Uspješno su poslovali u prošloj godini‘, podsjetio je ministar, prenosi Dnevnik.hr.

Izjavio je kako je cijena eurodizela fiksirana na 13,08 kuna, a da bi bez zamrzavanja litra stajala iznad 16,50 kuna.

- Teško je reći što će biti za dva tjedna, pratimo situaciju i regairat ćemo prema potrebi, rekao je ministar dodajući da se o vaučerima kao još jednoj mjeri razmišlja, ali to je eventualna opcija za jesen.

Ministar Filipović izjavu je dao nakon konvencije hrvatskih izvoznika na kojoj je sudjelovao i premijer Andrej Plenković.

- Mi danas živimo u nekoliko paralelnih kriza, kriza koje imaju globalni karakter. Covid sada već u trajanju od dvije i pol godine, pandemija koja je promijenila sve i nanijela veliku štetu hrvatskom gospodarstvu. Druga velika kriza je uzrokovana agresijom Rusije na Ukrajinu, ta kriza je prouzročila rast cijena energenata i hrane, rast cijena sirovina i građevinskog materijala, utječe na inflatorne pritiske. Treće je da se nalazimo u širem kontekstu klimatske krize. Sve te činjenice zahtijevaju jedinstven angažman svih aktera. Moramo svi skupa sagledati kako dati doprinos ublažavanju ovih usporednih kriza. Mi smo se pretvorili u intervencionističku Vladu. Odradili smo telefonsku sjednicu Vlade i donijeli dvije uredbe kojima smo ograničili maloprodajne i veleprodajne cijene naftnih derivata, kojima smo produljili uredbu koja se odnosi na visinu trošarina i tako idemo pomoći gospodarstvu i radnicima, osigurati dovoljnu opskrbu, pomoći malim distributerima i osigurati prihode za proračun, rekao je premijer Plenković na dodjeli nagrada "Zlatni ključ" u sklopu konvencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:49