GOST KOD BOLKOVIĆA

Filipović: ‘Sve sam u životu radio pošteno, nemam nikakvih mrlja u karijeri, a lopovluk prezirem‘

Bio sam ismijan zbog ideje o tvornici cjepiva protiv korone, ali ja vjerujem u Hrvatsku, kaže HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba
Davor Filipović
 Screenshot/HRT

Nakon Milana Bandića utrka za zagrebačkog gradonačelnika je gusta, kandidati su brojni i mnogi žele biti na čelu metropole. Jedan od njih je i Davor Filipović, koji je u HRT-ovoj emisiji "1 na 1" s Romanom Bolkovićem govorio o svojem političkom programu i obnovi Zagreba.

- Naši sugađani trebali bi moći vidjeti svaku kunu u proračunu i zašto je ona točno potrošena, jer to je novac sviju nas - rekao je.

- Kad se priča o bilo kojem projektu u gradu, percepcija je takva da se uvijek osjeti miris korupcije koji osjete čak i oni koji su zbog bolesti COVID izgubili njuh. Iz tog razloga važno je ponuditi novi model upravljanja gradom. Jedna osoba sama ne može napraviti ništa kad nema potporu drugih aktera u tom procesu - smatra Filipović.

- Mislim da se uz ozbiljan napor, želju i volju stvari ipak mogu promijeniti nabolje i to je ono što našem gradu treba. U životu sam sve radio pošteno, nemam nikakvih mrlja u karijeri, prezirem lopovluk i želim unormaliti stvari u našem gradu - kaže i dodaje kako ima podršku premijera Andreja Plenkovića koji je već pokazao kako se znanjem, odvažnošću i kompetencijom stvari mogu mijenjati na bolje.

- Spreman sam zasukati rukave i jednim novim modelom upravljanja učiniti život građana boljim - zaključio je.

Voditelj Romano Bolković rekao je kako ljudi ne čitaju programe, nego se vežu uz persone te pitao Filipovića koje su najvažnije točke njegovog političkog programa. Filipović je naveo odgovorno upravljanje gradskim financijama, transparentna i uspješnija obnova grada te kapitalni projekti.

- Kad govorimo o odgovornom upravljanju financijama grada Zagreba, mislim da je to uvjet bez kojeg se ne može razgovarati o bilo čemu drugome. Poznato je da je proračun Zagreba dugi niz godina u potpunosti devastiran - izjavio je.

Imovinske kartice svih pročelnika i direktora gradskih poduzeća

- Prošle godine u rujnu, kad su financijski izvještaji pokazali manjak od milijardu i 300 milijuna kuna, rekao sam da ćemo, ako se ne napravi radikalan zaokret u upravljanju financija, doživjeti crnu sudbinu Detroita, američkog grada koji je 2013. godine bankrotirao - upozorava kandidat.

Treba trošiti koliko prihodimo, što dosad nije bio slučaj, uvijek se trošilo puno više, dodao je.

- Postoji nekoliko načina kako podići transparentnost, jedan način je da svaku potrošenu kunu u proračunu naši sugrađani mogu vidjeti, za što je točno potrošena, jer je to novac sviju nas - rekao je Filipović za HRT.

- Također ću inzistirati na uvođenju imovinskih kartica svih pročelnika u gradskoj upravi i direktora gradskih poduzeća - dodao je.

Obnova Zagreba od potresa

- Svi znamo da onih 10 sekundi potresa znači i 10 godina obnove. Da bi se naš grad uspješno obnovio, bilo je potrebno donijeti zakon o obnovi. Zakon je prošao kroz dva čitanja i na kraju je velikom većinom usvojen. Ključ je, ponovno, pametno upravljanje financijama - zaključio je Filipović.

- Ono što kao gradonačelnik mogu napraviti da se direktno pomogne našim sugrađanima jest preuzeti plaćanje kamata na kredite onima koji su kredite uzeli kako bi obnovili svoju imovinu - kaže.

Rekao je kako bi svi voljeli da je obnova išla bolje i brže, ali da je stvoren kvalitetan zakonski okvir koji je tu kako bi bili sigurni da sve bude pošteno i transparentno.

- Što se tiče suradnje s ravnateljem Fonda za obnovu, nadam se da ću imati korektnu suradnju, ne vidim razloga da tako ne bude, jer bi svima nama trebao biti interes da se svi sugrađani vrate čim prije u svoje domove - rekao je.

Gradnja tvornice cjepiva

Davor Filipović komentirao je i svoje planove za gradnju tvornice cjepiva protiv koronavirusa, koju je najavio prije mjesec dana kao dio svoje kampanje.

- Uzimajući u obzir trenutak u kojem se nalazimo, tešku koronakrizu i nedostatak cjepiva u cijelome svijetu, najavio sam gradnju tvornice cjepiva protiv koronavirusa. Takve tvornice su napravljene u Njemačkoj i Nizozemskoj - rekao je Filipović.

Na pitanje voditelja zašto se odlučio na taj potez uzevši u obzir da će trebati mnogo vremena da bi se tvornica sagradila, dok se dobiju licence za cjepiva i dok se cijela proizvodnja upogoni, Filipović odgovara kako se cijeli proces može dogoditi kroz godinu dana.

- Postoji tehnologija da se to može napraviti kroz godinu dana. U Srbiji je najavljena gradnja iste takve tvornice i najavili su da će biti gotova do kraja godine. Stalni su upiti iz Europske unije tko može ponuditi proizvodne kapacitete. Mi imamo tradiciju cijepljenja od 1893., u ovom gradu je stvoren Sumamed, moja ideja je iskoristiti ovu krizu kao šansu da se pozicioniramo kao centar biofarmaceutske industrije - izjavio je Davor Filipović gostujući na HRT-u.

Dodao je kako je bio ismijan za svoju ideju, ali i da ne zna zašto svi misle da je uspjeh rezerviran za druge te zaključio kako on vjeruje u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:18