75 GODINA U BUNKERU

FILM KOJI JE POSVAĐAO TITA I STALJINA Josip Broz je bio bijesan jer su Sovjeti glumce vodili na orgije

Maršal je bio ljut jer su Sovjeti veličali svoju ulogu u ratu, a filmsku ekipu vodili su na orgije kojima su ih poslije ucjenjivali
 Globus

Posjetite li danas golemi moskovski filmski studio Mosfilm, koji jednako funkcionira i kao aktivni muzej filma, gotovo svaki zaposlenik kad čuje odakle ste, prepričat će vam neki detalj iz filma “U planinama Jugoslavije”. Mosfilm ga je snimio 1946. u tada mladoj socijalističkoj Jugoslaviji. Ipak, nijedan artefakt u muzeju ne priča priču toga filma koji je, kako se danas čini, bio jednim od ključnih razloga sukoba Tito-Staljin 1948. godine.

Prije točno sedamdeset i pet godina, početkom travnja 1945. godine, na djelomično oslobođeni jugoslavenski teritorij uputila se dvočlana sovjetska filmska misija. Sastavljena od renomiranog filmskog redatelja Abrama Rooma i scenarista Georgija Mdivania, ovo je izaslanstvo imalo zadatak prikupiti što više informacija kako bi se krajem godine moglo započeti snimanje prvog poslijeratnog dugometražnog filma naših naroda i narodnosti. Film, tada radnog naslova “Jugoslavija”, promijenit će najprije ime u “Uragan na Balkanu” da bi u konačnici postao poznat kao “U planinama Jugoslavije”.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:33