NASTAVLJAJU S RADOM

FILMAŠI ZADOVOLJNI NAKON SASTANKA S PREMIJEROM 'Politika se neće miješati u kinematografiju'

Na fotografiji: Andrej Plenković, Danilo Šerbedžija, Vinko Brešan, Tamara Babun, Branko Schmidt, Zrinko Ogresta.
 Tomislav Krišto / CROPIX

Nakon što su filmski profesionalci uputili apel "da se razgovor o budućnosti kinematografije vrati u institucije Republike Hrvatske", odlučio ih je primiti premijer.

Gosti u Dnevniku N1 televizije bili su redatelj Zrinko Ogresta i producentica Tamara Babun, koji su komentirali sastanak s premijerom Plenkovićem čiji je poziv uslijedio nakon što su koordinacije strukovnih udruga filmskih autora i producenata upozorile na najavu o potrebi “demontiranja sustava kinematografije”.

"Mi smo i očekivali da ćemo s ovog sastanka izaći zadovoljni. Premijer izrazito dobro razumije problem, a dobili smo i dvije poruke - nema nikakve demontaže filmskog sustava kinematografije i da se ne damo impresionirati halabukom koja je nastala", kazao je Ogresta, dodavši da je danas osnažena vjera da će se problemi riješiti i da će hrvatski film nastaviti radom kao i dosad.

Zagreb, 230217. 
Banski dvori.
Premijer Andrej Plenkovic sastao se s predstavnicima UO Drustva hrvatskih filmskih redatelja i i Hrvatske udruge producenata.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Danilo Serbedzija, Vinko Bresan, Tamara Babun, Branko Schmidt, Zrinko Ogresta.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Zamoljen da obrazloži izjavu da premijer jako dobro razumije problem, Ogresta je rekao da misli na to da Plenković zna da je HAVC sustav, jamstvo kinematografije. "Hrvatski film kao pojedinačni slučaj bio je i do uspostave HAVC-a, 2008. godine, kad se uspostavio okvir za stvaranje kinematografije. Počeo se snimati čitav niz kvalitetnih filmova i takav sustav daje stvaralačke rezultate", rekao je Ogresta.

Babun je dodala da HAVC kao institucija ima punu podršku Vlade, a da Audiovizualno vijeće ostaje ono koje rukovodi filmovima koji će dobiti financijsku potporu. "Teničke stvari moraju se riješiti u ministarstvu, unutar parlamenta. Mi smo se bavili isključivo time da se potvrdi da možemo raditi dalje, da demontaže sustava neće biti", kazala je Babun.

Komentirajući očekivanja od ministrice kulture, Nine Obuljen Koržinek, Babun je kazala da je ona beskrajno kvalificirana za ovu temu. "Ima niz koraka koje će poduzeti i naći će sve načine da se nastave snimati filmovi i da se ne zaustavi proizvodnja", rekla je Babun.

Filmaši se nadaju da će i u Uredu predsjednice, kamo na sastanak odlaze sutra, podržati hrvatski film i njegovu neovisnost od politike. "Vjerujem da su svi svjesni situacije i da svi uživaju u tome koliko lijepo hrvatski film predstavlja hrvatsku kulturu u inozemstvu", kazala je Babun za N1.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da Vlada planira nastaviti razvijati sustav podrške audiovizualnom sektoru. Posebno je naglasio da Vlada nema nikakvu namjeru miješati se u donošenje odluka o financiranju filmova i bilo kojim oblikom utjecaja politike.

Zagreb, 230217. 
Banski dvori.
Premijer Andrej Plenkovic sastao se s predstavnicima UO Drustva hrvatskih filmskih redatelja i i Hrvatske udruge producenata.
Na fotografiji: Nina Obuljen, Andrej Plenkovic, Danilo Serbedzija, Vinko Bresan, Tamara Babun, Branko Schmidt, Zrinko Ogresta.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Na fotografiji: Nina Obuljen, Andrej Plenković, Danilo Šerbedžija, Vinko Brešan, Tamara Babun, Branko Schmidt, Zrinko Ogresta.

Iz Vlade je u međuvremenu stiglo priopćenje u kojem se izražava zadovoljstvo današnjim sastankom.

'Ministarstvo kulture će, u suradnji sa svim tijelima HAVC-a, raditi na otklanjanju uočenih nepravilnosti, od kojih je jedan dio već riješen. Također, u najkraćem roku pristupit će se izboru ravnatelja HAVC-a u punom mandatu. Istovremeno, pokrenut će se izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima kako bi se potvrdila neovisnost HAVC-a, kao i preciziranje dijela predmetnog Zakona (članak 9.). Osigurat će se održiv sustav sufinanciranja povrata ulaganja za strane produkcije. Kroz javnu raspravu će se razmotriti je li potrebno dodatno urediti sustav odlučivanja te pitanje sukoba interesa, kao i oportunost transformacije HAVC-a iz javne ustanove u fond ili agenciju, s obzirom da je HAVC jedina javna ustanova koja ne troši sredstva za vlastitu proizvodnju, već sredstva distribuira drugima', stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:37