JURE ZOVKO

FILOZOF I ČLAN HDZ-ova ODBORA ZA ZNANOST KOJI TRAŽI BARIŠIĆEVU OSTAVKU 'Javila mi je Mata Hari iz HDZ-a da je Šeks za ministra organizirao peticiju'

 Srdjan Vrancic / CROPIX

Filozof, profesor Jure Zovko s Instituta za filozofiju i Sveučilišta u Zadru, ujedno i član HDZ-ova Odbora za znanost gostovao je u subotu u emisiji 'Novi dan' na televiziji N1. On i znanstvenik Ivan Đikić prijavili su ministra obrazovanja Pavu Barišića da je prilikom izrade doktorske disertacije na Sveučilištu u Augsburgu plagirao samoga sebe, a glasno je kritizirao ministra i u slučaju u kojem ga se proziva za plagiranje američkog filozofa Stephena Schlesingera.

Voditeljica ga je, između ostalog, pitala je li razočaran odlukom saborkish zastupnika, koji su većinom glasova u petak odbili prihvatiti oporbeni prijedlog o iskazivanju nepovjerenja ministru.

- Ne mogu biti zadovoljan, jer sve te inicijative pokrenute da prvi čovjek u znanosti, ministar, ne bude osoba koja je plagirala, nisu urodile plodom. To je tužna stvar i zabrinjavajuće je. Iznenadilo me što se taj jako mali broj sveučilišnih profesora - nikad ih manje nije bilo u Saboru - indolentno ponašao. Mostov se nije ni javio za riječ, a akademik Reiner je rekao da to nije plagiranje. Gospodo, saborski odbor je rekao da se radi o plagijatu! Ako uzmete samu činjenicu da je vršen tako enorman pritisak na taj odbor, da je sam ministar poslao svog pomoćnika Glunčića da bilježi i njemu prenosi što je rečeno na odboru - to je potvrda da ne živimo u civiliziranom društvu, gdje se poštuju akademski uzusi i gdje su oni prepušteni nadležnim tijelima - ustvrdio je Zovko.

Kada je riječ o slučaju Barišićevog navodnog autoplagiranja, zbog kojeg su Zovko i Đikić prijavili ministra Sveučilištu u Augsburgu, Zovko naglašava da se ne radi samo o Barišićevom plagiranju, kako kaže, vlastitog magistarskog rada, već o dva koja je priložio doktorskoj disertaciji, ali i članke koje je objavio u drugim publikacijama.

Voditeljica ga je zamolila i da komentira podršku koju je Barišić dobio iz akademskih krugova, putem peticija.

- Ružno je to. Mislim da iza svega stoji političar Šeks, koji je u mirovini. Ako vam dolaze masovne podrške studenata i profesora, u prvom redu sa Sveučilišta u Osijeku, to me podsjeća na ružna vremena totalitarnog sustava, koja bismo trebali zaboraviti. Nije lijepo da gospoda iz Mosta, koja se pozivaju na moral, postupe na ovaj način: oni su imali najviše arsenala, a šutjeli su cijelo vrijeme. Ja sam im osobno dostavio jako puno materijala, ali ne o Augsburgu za koji smo se kolega Đikić i ja dogovorili da nećemo pričati u javnosti. Augsburg je stvar akademske zajednice i povjerenstva i tijela treba pustiti da rade. Pokušalo se kolegu Đikića i mene nasanjkati pa naknadno optužiti, a kad je ministar vidio da nećemo ići s tim u javnost, on nas je prozvao da smo ga lažno optužili, pozivao se na pravilnike, ali ne na one na koje se trebao pozvati. Naime, trebao se pozvati na pravilnik iz 1986. prema kojemu je disertacija izvorni znanstveni rad, koji ne smije sadržavati ranije objavljene dijelove - kazao je Zovko.

Na pitanje kako zna da je Vladimir Šeks iza peticije, odgovara: - Javila mi je sinoć Mata Hari iz HDZ-a - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:53