SIMBOL KORUPCIJE

FIMI-MEDIA I DALJE NAGOMILAVA DUGOVE Svake godine veći za dodatnih 1,5 milijuna kuna

Zagreb, 170412.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Nastavak sudjenja optuzenima u slucaju Fimi media, jednoj od najvecih korupcijskih afera zbog koje su na optuzenickoj klupi bivsi premijer Ivo Sanader, Nevenka Jurak vlasnica FImi medie i donedavno vladajuca politicka stranka Hrvatska demokratska zajednica.Na fotografiji: Nevenka Jurak dolazi na sud.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubasic / CROPIX

Tvrtka Fimi-Media d.o.o., simbol HDZ-ove političke korupcije, u sudskom registru još uvijek egzistira kao pravna osoba, a u poreznom sustavu i dalje nagomilava dugove spram države, i to zbog kamata na teret poreza koji, prema posljednjim podacima, iznose više od 7,3 milijuna kuna.

Taj podatak navodi se na listi poreznih dužnika objavljenoj na stranicama Porezne uprave. Najveći dio duga odnosi se na PDV, a iznosi nešto više od sedam milijuna kuna, dok na teret doprinosa za obvezno osiguranje dug iznosi 477,9 tisuća kuna. Računi tvrtke blokirani su od 12. siječnja 2011. godine te su u blokadi više od 1374 dana.

Nevenka Jurak, koja se i dalje vodi kao direktorica tvrtke, prema nepravomoćnoj presudi trebala bi osobno u državni proračun uplatiti 2,5 milijuna kuna, a njena firma Fimi-Media nepravomoćno je osuđena da je protupravno stekla 11 milijuna kuna te bi također taj iznos trebala uplatiti u korist državnog proračuna, kad presuda postane pravomoćna.

Novac na računu suda

Jurak je, naime, na račun suda prije više od godinu dana, kaže nam njezin odvjetnik Ivo Farčić, uplatila 12,7 milijuna kuna, u znak dobre volje i želje za suradnjom u sudskom procesu, ali porezni nadzor, neslužbeno doznajemo, evidentirao je postojanje ranijih prihoda koji nisu bili prikazani, te sukladno tome nisu se mogli ni oporezovati. Kad presuda postane pravomoćna, trebao bi se provesti prijeboj novca s računa suda na račun državnih potraživanja spram Fimi-Medije, ali postavlja se pitanje hoće li tada 12,7 milijuna kuna biti dovoljno jer kamate rastu iz dana u dan. Odvjetnik Farčić tvrdi da su se pokušali dogovoriti s Poreznom upravom, ali nikad nikakav odgovor nisu dobili. - Taj iznos od 12,7 milijuna kuna nalazi se na posebnom računu suda, a poreznici ga ne žele proknjižiti dok presuda ne postane pravomoćna - rekao je odvjetnik Farčić. Porezna uprava godišnje Fimi-Mediji, neslužbeno doznajemo, zaračunava kamate u visini od oko 1,5 milijuna kuna. U Poreznoj upravi neslužbeno doznajemo da se radi o inspekcijskom nadzoru po ranijim prihodima koji nisu bili prikazani, a sukladno tome nisu se mogli ni oporezovati. Kad presuda postane pravomoćna, trebao bi se provesti tzv. prijeboj novca s računa suda na potraživanja Porezne, ali postavlja se pitanje do kojeg će iznosa narasti kamate na taj dug. Odvjetnik Nevenke Jurak Krešimir Vilajtović smatra da je kazneni postupak, pa i sud iznad poreznog nadzora te da se takve stvari ne bi trebale događati jer u nepravomoćnoj presudi piše da tvrtka ide u likvidaciju.

- Ako je gospođa Jurak sve priznala i uplatila novac na račun suda, ne znam zašto je sada potrebno da joj Porezna stalno šalje neka rješenja, traži nekakve dokumente, koji su priloženi u sudskom spisu, i ne možemo ih ustupiti Poreznoj. To je samo maltretiranje, već ne znam koliko puta je bila tamo, koliko puta smo ih pokušavali kontaktirati, ali nikakav odgovor nismo dobili - rekao je odvjetnik Vilajtović te dodao da su se žalili, pa i pisali Poreznoj upravi.

Tko je sve kažnjen

Prema nepravomoćnoj presudi, podsjetimo, Sanader je u aferi Fimi-Media ilegalno stekao 15,275.000 kuna, dok se HDZ okoristio sa 24,254.497 kuna. Nevenka Jurak, vlasnica Fimi-Medije, za sebe je zadržala oko 2,5 milijuna kuna. Njena firma Fimi-Media protupravno je stekla 11 milijuna kuna.

Sanader je zato nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Također, Sanaderu i članovima njegove obitelji bit će oduzeta imovina stečena kaznenim djelima. Mladen Barišić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine. Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora, te joj je također oduzet novac koji je protupravno stekla. Ratko Maček osuđen je na godinu dana uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine. Branka Pavošević dobila je 18 mjeseci zatvora. Uvjetnu kaznu od godinu dana Ratko Maček dobio je uz objašnjenje da je njegova kriminalna aktivnost bila najblaža od svih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:52