NIJE MOGLA DO DONACIJA

FINA BEZ MILOSTI Blokirali račun na kojem je i novac za Sandrino liječenje

Zbog dugova Stolnoteniskog saveza novac koji je prikupljen u jednoj od najvećih humanitarnih akcija u Hrvatskoj postao je nedostupan ozlijeđenoj stolnotenisačici

Sandra Paović, hrvatska stolnoteniska reprezentativka koja je 30. siječnja 2009. godine stradala u teškoj prometnoj nesreći zbog koje je morala prekinuti sportsku karijeru, ovih je praznika doživjela neugodnost koje, zapravo, nije bila ni svjesna.

Naime, Fina je, slijedom zadužnice koju je aktivirao Zagrebački športski savez na ime duga od 150.000 kuna, blokirala račun Hrvatskoga stolnoteniskog saveza, koji dijelom koristi i Sandra.

Bešćutnost državnog aparata tako se najbolje demonstrirala na slučaju djevojke čija je nesretna sudbina pokrenula jednu od najvećih humanitarnih akcija u Hrvatskoj.

‘Prvi glas, nisam znala’

Sredstva koja su prikupljena akcijom “Sandra, ti to možeš”, koja ne mogu biti na njezinu privatnom računu, već moraju biti uplaćena na račun Saveza, ovrhom Fine postala su joj nedostupna. S obzirom na to da njima financira svoje osnovne životne potrebe, primjerice nabavu lijekova ili katetera, Sandra se mogla naći u velikoj neugodnosti.

Iako je blokada računa HSTS-a trajala samo četiri dana nove godine, slučaj je uzburkao duhove u ionako nemirnim stolnoteniskim krugovima.

- Prvi glas, nemam pojma o čemu govorite - bila je prva reakcija kojom je Sandra dala do znanja da nije upoznata sa situacijom koja je se izravno tiče.

Dugovanje Hrvatskoga stolnoteniskog saveza Zagrebačkom športskom savezu nastalo je kao posljedica posudbe dijela sredstava za organizaciju Zagreb Opena, jakog međunarodnog stolnoteniskog turnira koji je u Domu sportova održan u travnju. ZŠS je osam mjeseci čekao taj novac, ali, prema tvrdnjama čelnika, više nije imao zakonskog prostora odgađati naplatu.

- Jednostavno, mi smo morali aktivirati tu ovrhu. Dali smo HSTS-u dovoljno šansi i vremena da podmiri dugovanja - izjavio je prvi čovjek zagrebačkog sporta, predsjednik ZŠS-a Branimir Bašić.

Nije bilo signala

Glavni tajnik HSTS-a Žarko Ratković tvrdi da je novi predsjednik ZŠS-a bio sudionik pregovora kojima je u travnju Stolnoteniskom savezu osigurano 150.000 kuna za organizaciju Zagreb Opena.

- Vratili smo taj turnir u Zagreb nakon pet godina. On više nije dio ITTF Pro Toura (najviši rang turnira u stolnom tenisu, op. a.), ali smo ga organizirali vrhunski. Imali smo TV prijenos, sve smo napravili kako treba i osigurali uvjete za rast toga turnira u budućnosti.

Dogovarali smo mogućnosti isplate i nismo dobili nikakve signale da bi ZŠS mogao aktivirati tu zadužnicu. Čak smo i u studenome bili na razgovoru s gospodinom Bašićem i tražili najbolju soluciju. Zato nas je aktivacija zadužnice jako iznenadila - rekao je Žarko Ratković.

Za to vrijeme Sandra je bila na odmoru kod dečka, bivšega švicarskog stolnotenisača Marca Altermatta, i tijekom prosinca nije komunicirala s ljudima iz Saveza.

Oni tvrde da je nisu htjeli zamarati “stvarima koje će ionako brzo riješiti”, ali je na kraju sve saznala nakon novinarskih upita.

Naravno, postavlja se pitanje u koje će resurse HSTS posegnuti ako nisu uspjeli pokriti ni dug ZŠS-u bez aktivacije zadužnice.

Iz izvoda računa HSTS-a vidljivo je da je odblokiran 4. siječnja 2013., pošto je na njega uplaćeno 50.000 kuna Turističke zajednice grada Zagreba i 45.000 slijedom novoga sponzorskog ugovora s Plinacrom.

‘Uplatili smo brzo’

Turistička zajednica grada Zagreba uplatila je novac koji je ionako dugovala HSTS-u za organizaciju istog tog Zagreb Opena. Dakle, da se reagiralo prije nego što je ZŠS “sjeo” na račun HSTS-a, do cijele neugodnosti ne bi ni došlo.

- Doista, ni u jednom trenutku Sandrina sredstva nisu bila ugrožena. Reagirali smo najbrže što smo mogli i požurili neke sponzorske obveze koje nam olakšavaju djelovanje - objasnio je predsjednik HSTS-a Zlatko Pospiš. Novi sponzorski ugovor, koji je nedavno sklopljen s Basler osiguranjem, kao i novac ostalih sponzora, među kojima je i HEP, trebao bi im pomoći da cjelokupni natjecateljski pogon, ali i radna zajednica počnu normalno funkcionirati. Samim time ni Sandrina sredstva za “ne daj Bože” slučajeve, ali i svakodnevne stvari ne bi trebala postati upitna.

Stolni tenis posljednjih mjeseci ne silazi sa stupaca “sportske crne kronike”. Sport koji je Hrvatskoj donio toliko radosti, a veliku medalju priskrbio je i u 2012. (pojedinačno srebro na Europskom prvenstvu Tana Ruiwua) danas živi u neizvjesnosti.

Rasadnik talenata

Dvorane, poput “trojke” u Domu sportova neobičnim prenamjenama postaju dom nekih drugih (čitaj: utjecajnijih) sportova, a “pingić” se, očito vjeruju mjerodavni, može igrati i na ulici.

STK Zagreb, rasadnik talenta kroz koji su prošli brojni šampioni, uključujući i Tovu Stipančića, Dragutina Šurbeka, Zorana Primorca i Tamaru Boroš, danas se bori za život.

Sudbina Sandre Paović ne smije ući u istu rečenicu s tim slučajevima. Novac koji joj je doniran, ni uz najrevnije ovršne zakone na svijetu, ne smije joj biti nedostupan, ni četiri ili pet minuta, a kamoli četiri ili pet dana.

Sandra za HSTS i Zagreb Open nabavila 10.000 USD

S obzirom na to da do našeg poziva nije bila upoznata s cijelim slučajem, Sandru je razgovor o blokadi sredstava veoma uznemirio. Nakon nekoliko poziva i uvjeravanja da je sve u redu, Sandra je kratko poručila da nema komentar na cijeli slučaj, ali da vjeruje HSTS-u.

Inače, S. Paović surađuje sa svojim matičnim savezom, a pohvalila se i da mu je nedavno pomogla u dobivanju novca za novo izdanje Zagreb Opena.

- Budući da imam dobre relacije u Međunarodnom stolnoteniskom savezu (ITTF), lobirala sam za to da nam pomognu. Kada su vidjeli kako je bio dobro organiziran ovogodišnji turnir, obećali su pomoć. U slučaju da na istoj razini realiziramo i ovo izdanje, iz ITTF-a će nam dati 10.000 dolara - rekla je Sandra. Ironično, baš je dug za taj isti Zagreb Open generirao probleme sa sredstvima od kojih financira svoje liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:35