VELIKO PRIZNANJE

FINANCIAL TIMES GA JE UVRSTIO U TOP 10 EUROPSKIH MJESTA ZA POSLOVANJE Otkrivamo tajnu uspješnosti malog hrvatskog grada

 EPH

Ivanec, gradić sa 14 tisuća stanovnika u Varaždinskoj županiji, dobio je veliko priznanje poslovnog časopisa Financial Times. Analitičari tog uglednog britanskog časopisa su nakon provedene analize Ivanec smjestili na čelo liste Top 10 malih gradova u Europi s najbolje razrađenim strategijama za privlačenje stranih ulaganja.

Gradnja imidža

Gradonačelnik Ivanca, bivši potpredsjednik Sabora Milorad Batinić ponosno ističe: - Proveli smo mini reformu gradske uprave, čime smo uklonili brojne administrativne zapreke za investitore te na taj način omogućili maksimalno ubrzavanje izdavanja dozvola i sve ostale papirologije vezane uz investicije. Iako zapošljavamo samo 16 službenika i namještenika, što je gotovo upola manje od drugih gradova iste veličine u Hrvatskoj, naša je gradska uprava u svakom trenutku na raspolaganju investitorima, od aktiviranja do završetka njihovih poslovnih projekata. Investitorima omogućavamo i brojne povlastice, od popusta na cijenu zemljišta u našoj poslovnoj i industrijskoj zoni do oslobađanja od plaćanja određenih nameta koji su u našoj nadležnosti.

Osnovali smo Projektni ured koji je u potpunosti na raspolaganju gospodarstvenicima pri izradi i prijavi europskih projekata. Program stipendija prilagodili smo potrebama poslodavaca, provodimo ciljano školovanje u našoj srednjoj školi za kadrove koji su potrebni na tržištu rada i potičemo i programe cjeloživotnog učenja, odnosno prekvalifikacija i dokvalifikacija - naglašava Batinić.

Mali ulagački raj

Da je Ivanec doista mali ulagački raj potvrđuje i Josip Šimunek, direktor tvrtke HEW Ivanec koja je u 100-postotnom njemačkom vlasništvu, zapošljava 135 radnika i proizvodi dijelove za elektromotore.

- Na području Ivanca naša tvrtka djeluje od 1995., no 2011. njemački vlasnici odlučili su se za gradnju novog pogona u ivanečkoj industrijskoj zoni. Kod kupnje zemljišta dobili smo popust s obzirom na broj novozaposlenih, u rekordnom roku izdana nam je građevinska dozvola i u rekordnom roku obavljen tehnički nadzor, a u industrijskoj zoni dočekalo nas je potpuno komunalno opremljeno zemljište sa svim priključcima. Naši vlasnici i više su nego zadovoljni - izjavio je Šimunek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:23