KRAJ DUGOG PUTA

Financial Times: Hrvatska u EU ulazi 1. srpnja 2013. godine, u petak preporuka za zatvaranje pregovora

Odluka Komisije da postavi datum za hrvatsko pristupanja dvije godine unaprijed sugerira da je ona uvjerena da će dobiti zeleno svjetlo vlada EU, ako ne 23. lipnja, onda kroz nekoliko mjeseci, piše FT
zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso trebao bi u petak preporučiti zemljama članicama Europske Unije završetak pregovora s Hrvatskom, a u tim dokumentima bit će uključen i ciljni datum pristupanja, 1. srpnja 2013., piše britanski dnevnik Financial Times .

Zagreb bi nakon toga trebao dobiti jednoglasnu potporu 27 vlada EU, od kojih su neke rezervirane prema proširenju. Konačni dogovor o ciljnom datumu pristupanja mogao bi biti finaliziran pred sastanak na vrhu europskih vođa 23. i 24. lipnja, nekoliko dana prije završetka mađarskog predsjedanja Europskom Unijom 30. lipnja.

Uspješan kraj ovisit će o stajalištu nekoliko zemalja koje su se zalagale za oprez pri europskom proširenju, prije svega Nizozemske.

Financial Times tvrdi da kritičari zamjeraju Hrvatskoj jer nije u potpunosti završila reformu pravosuđa i borbu s organiziranim kriminalom. Također, Hrvatska treba potporu svih 27 članica EU, a neke od njih su već izrazile suzdržanost što se tiče proširenja Unije, prije svega Nizozemska. Njihova sumnjičavost rezultat je poteškoća s Rumunjskom i Bugarskom, zemljama koje su u EU ušle 2007., za koje se tvrdi da još uvijek nisu ispunila obećanja dana tijekom pristupnih pregovora.

Odluka Komisije da postavi datum za hrvatsko pristupanja dvije godine unaprijed sugerira da je ona uvjerena da će dobiti zeleno svjetlo vlada EU, ako ne 23. lipnja, onda kroz nekoliko mjeseci, piše FT.

Podsjetimo, glavni haški tužitelj Serge Brammertz u ponedjeljak je, u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku, izjavio kako Hrvatska ispunjava sve zahtjeve njegova ureda za pravnom pomoći - pravodobno i na vrijeme. To izvješće trebalo bi utjecati na odluku Velike Britanije i Nizozemske koje su suzdržane u pogledu zatvaranja Poglavlja 23 o pravosuđu.

Hrvatski slučaj mjesecima je stajao na mjestu zbog spora oko granice sa Slovenijom koja je prijetila da će blokirati pristupanje sve dok se to pitanje ne riješi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 05:36