STRANI MEDIJI

Financial Times o hrvatskom DA za EU: Znači, još uvijek netko voli Europsku Uniju

 Dragan Matić / Cropix

ZAGREB - Znači, još uvijek netko voli Europsku Uniju . Hrvati su u nedjelju glasovali za ulazak u problemima opterećenu Uniju na referendumu o pristupanju, napisao je novinar Financial Timesa komentirajući hrvatsko DA za EU.

Većina svjetskih medija prenijela je vijest o hrvatskom referendumu, a najzanimljiviji komentar dao je upravo Financial Times.

Associated Press piše kako su Hrvati dali mlaku podršku ulasku u EU. Napominju da je ZA glasovalo 66 posto glasača, no da je odaziv glasača bio vrlo slab.

AP također piše kako je jedna skupina euroskeptika smatra da rezultati nisu valjani upravo zato što je 43,58 posto birača izašlo na referendum. AP ističe kako je na parlamentarne izbore izašlo 54,32, što je značajno više nego jučer. Krivo su prenijeli infromaciju, jer je na prosinačke izbore izašlo više od 60 posto birača.

O referendumu u Hrvatskoj piše i New York Times.

Navode kako su Hrvati sa dva naprema jedan izglasali pristupanje Uniji. Times ističe kako odluka Hrvatske pokazuje da je EU i dalje privlačna za regiju unatoč dužničkoj krizi i neslaganju oko zajedničke valute.

Guardian piše da su Hrvati rekli DA ulasku u Uniju većim postotkom nego se očekivalo, napominjući da se u Bruxellessu s nervozom gledalo na mogućnost da kriza i pesimizam ne prodube anti-europske osjećaje. U tekstu se navodi i kako nije izgledno da će naši susjedi, od Srbije, BiH do Albanije, u idućih deset godina ući u EU, te da bi referendumsko PROTIV bilo doživljeno kao katastrofa, vraćajući Hrvatsku u balkansku močvaru.

Agencija Bloomberg u svom tekstu napominje kako bi članstvo u EU moglo donijeti zemlji milijune eura za regionalni razvoj i infrastrukturu, te da bi kompanije poput Siemens AG, Deutsche Telekoma i Ericsson AB mogle proširiti svoje poslove. Međutm, ističu da je Hrvatska 2011. izašla iz dvogodišnje recesije, ali da je čekaju novi potresi.

BBC javlja kako su hrvatske vlasti bile pomalo razočarane slabim odazivom građana koji je bio oko 44 posto. Britanci navode i kako je hrvatsko pristupanje EU stiglo 20 godina nakon odcjepljenja od bivše Jugoslavije koje je pokrenulo ''rat od 1991. do 1995" kojim je RH izborila neovisnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:05