OLAKŠANI RAČUNI

FINANCIJSKI SKANDAL U CRKVI Biskup svojim sestrama ostavio 9 milijuna crkvenih kuna

Sav novac se vodio na pok. Slavomira Miklovša i bio je, zapravo, prihod biskupije koja ih sudskom tužbom sada pokušava vratiti

Križevačka Eparhija , grkokatolička biskupija, podnijela je tužbu na Općinskom sudu u Zagrebu protiv pet rođenih sestara preminulog biskupa Slavomira Miklovša jer, tvrde u tužbi, devet milijuna kuna koji su ostali na računima biskupa nakon njegove smrti 2011. nije njegova ostavina nego pripada biskupiji.

No, biskupove sestre su, neslužbeno doznajemo iz izvora bliskog biskupiji, s tih računa već podigle više od pet milijuna kuna!

Zato je biskupija pokrenula sudski spor u ožujku 2012., i to protiv: Melanije T. iz Novog Sada, Ane H. iz SAD-a, Amalije H. iz Đurđeva, Natalije K. iz Sombora te Jelene B. iz Kule.

Biskupija je također zatražila da se privremenom mjerom blokiraju navedeni bankovni računi, što je sud i učnio.

- Opasnost da bi bez privremene mjere osguranja protivnici osiguranja mogli otuđiti sva sredstva biskupije je vrlo velika i izvjesna posebno ako se ima u vidu da svi protivnici osiguranja žive u inozemstvu i nisu hrvatski državljani - navodi se u tužbi.

Nadalje se u tužbi navodi da Križevačka Eparhija ima u Privrednoj banci Zagreb te Zagrebačkoj banci d.d. više kunskih i deviznih računa te ugovora o oročenju sredstava.

Bankovni računi

“Računi su se vodili na ime biskupa Slavomira Miklovša, a na njima su bili prihodi Eparhije iz državnog proračuna, dakle prihodi temeljem ugovora Republike Hrvatske sa Svetom stolicom, novac od namjenskih donacija iz zemlje i inozemstva za obnovu sakralnih obekata i slično, kao i prihodi Eparhije od obavljanja izdavačke djelatnosti”, piše nadalje u tužbi.

Biskupija je, navodi se u tužbi, o vlastitim potraživanja obavjestila i sestre pokojnog biskupa, ali tužene, piše, svojataju pravo da pored već nasljeđene imovine u Srbiji, nasljeđuju i sva ostala novčana sredstva na računima kod banaka, osiguravajućih organizacija i drugih financijskih institucija otvorenim na ime preminulog biskupa.

Biskupove sestre su nakon te obavjesti, piše dalje, povukle prijedlog za ostavinskim postupkom pred Općinskim sudom u Zargrebu.

Tužba u Novom Sadu

“I to uz obrazloženje da je ostavina, kako nepokretna, tako i pokretna pravomoćno raspravljena i uručena nasljednicima u ostavinskom postupku pred Osnovnim sudom u Novom sadu, Sudski odjel u Žablju, koji je rješenje o nasljeđivanju od 23. kolovoza 2011. donio na temelju oporuke Slavomira Miklovša”, navodi se u tužbi.

Biskupove sestre također su pred Osnovnim sudom u Novom Sadu, pokrenule postupak nasljeđivanja naknadno pronađene imovine i kao naknadno pronađenu imovinu navele upravo novčana sredstva Križevačke eparhije na računima pokojnog biskupa.

“Osnovni sud u Novom Sadu raspravio je tu ‘naknadno pronađenu imovinu’ i svojim rješenjem o nasljeđivanju od studenog 2011. tu imovinu Križevačke eparhije rasporedio nasljednicima”.

Tužene su, navodi se u presudi , rješnje o nasljeđivanju naknadno pronađene imovineodmah dostavile bankama.

“ Privrednoj banci Zagrebi dd. i Zagrebačkoj banci obratile su se sa zahtjevom da im se isplate sredstva. Križevačka Eparhija nije obaviještena o nasljeđivanju naknadno pronađene imovine i nije sudjelovala u tom postupku kao stranka koja ima pravni i stvarni interes, a sve navedene podatke primila je od suda u Novom sadu koji je potvrdio da je predmet nasljeđivanja bio novac na računima kod navedenih banaka u Zagrebu”, stoji u tužbi. Križevačka Eparhija će u tom procesu pokušati osporiti pravo tuženih da nasljeđuju novčana sredstva Eparhije jer smatrajuu da u ostavinu može ući samo osobna imovina preminulog biskupka MIklovša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:44