POMOĆ GOSPODARSTVU

FINANCIJSKI STRUČNJAK GRUBIŠIĆ O NOVOM PAKETU MJERA 'Puno je tu nepotrebnog arbitriranja. Kad nekome padnu prihodi 70%, čovječe, on je u bankrotu'

Andrej Grubišić
 Goran Sebelic / CROPIX

Ne podcjenjujući činjenicu da su neki zahtjevi akceptirani, financijski stručnjak Andrej Grubišić, komentirajući novi paket mjera za pomoć gospodarstvu koji je u srijedu predstavio premijer Andrej Plenković, smatra da se velika slika ipak nije "stubokom izmijenila" te da i novi Vladini kriteriji nose puno "nepotrebnog arbitriranja". Njegov je prijedlog bio sveobuhvatni povrat poreza u iznosu od 10 milijardi kuna svima zaposlenima u privatnom sektoru, i to na njihov račun, a ne na račun poslodavaca. Na taj način radnici mogu raditi što žele s dobivenim novcem, a poslodavci što misle da treba sa svojom tvrtkom.

Stoga novi prijedlog Vlade da se 'minimalac', uključujući plaćanje doprinosa, poveća na 5460 kuna, uz uvjet da poslodavac zadrži radnika, Grubišić vidi kao negativnu državnu intervenciju.

- I dalje se to ne odnosi na sve poslodavce, već se arbitrira na temelju kriterija. Vlada smatra da je sve u redu s onim poslodavcima kojima prihodi padnu do 20 posto, ali taj kriterij ni na koji način ne reflektira ono što se zbiva u gospodarstvu. Prihodi danas možda nisu pali, ali hoće za tri tjedna, ili šest mjeseci, dok se poslodavcima u nekoj branši mogu povećati - objašnjava. Osim toga, ne vidi način kako će poslodavci kojima prihodi padnu više od 50 posto plaćati poreze proporcionalno padu.

- Kad nekome padnu prihodi 70 posto, čovječe, on je u bankrotu - kaže Grubišić.

Po njegovu mišljenju, poslodavci su trebali biti pošteđeni i plaćanja poreznih obveza za veljaču i ožujak, ne samo za travanj, svibanj i lipanj. Iako respektira napore Vlade, ističe da su mjere diskriminatorne te da država zna kome što treba. Njegovo je predlog bio linearni oprost poreza svima u iznosu od 20 milijardi kuna, "a birati kome koliko".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:22