BEZ IMALO SRAMA

FINANCIJSKI TSUNAMI Bračni par HDZ-ovaca iz institucijapokrao milijun i pol kuna

Obnašali dužnosti u gradskoj knjižnici u Karlovcu, te vatrogasnom društvu i mjesnom odboru u Gradcu
 Andreja Trpčić/Robert Fajt/CROPIX

KARLOVAC - Supružnici Hermina (43) i Ivan Benić (49), poznata HDZ-ovska obitelj iz karlovačkog mjesnog odbora Gradac, napravila je pravi financijski tsunami u institucijama u kojima su obavljali odgovorne funkcije oštetivši ih, odnosno priskrbivši sebi ček 1,5 milijuna kuna, potvrdili su to iz PU karlovačke ne navodeći osobne podatke osumnjičenika.

Karlovački policajci istraživali su njihove poslove u suradnji sa Županijskim i Općinskom državnim odvjetništvom te su utvrdili opravdanu sumnju u njihovu zloupotrebu položaja i ovlasti u jednoj gradskoj ustanovi, jednom mjesnom odboru te dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Doznajemo da se radi o Gradskoj knjižnici (Hermina je tamo bila knjigovotkinja op.a.), o Mjesnom odboru Gradac te o DVD-u Gradac, gdje je Ivan bio predsjednik.

Operacija ovog bračnog para trajala je punih pet godina, od 2008. do prošle godine, a u tom su periodu kao odgovorne osobe popriličan broj kaznenih djela.

Zlouporabom položaja Hermina je protuzakonito prebacivala novčana sredstva Gradske knjižnice na svoje privatne račune te na račune DVD-a i MO-a koje je vodio njezin suprug, a onda ih on izvlačio na svoj račun. Zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave, ovjeravanje neistinitog sadržaja, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, to su kaznena djela za koja su pritom počinili.

Iz karlovačkog HDZ-a očito su na vrijeme doznali da se sprema uhićenje njihovih istaknutih članova, te su ih navodno ekspresno izbacili iz stranke, no za tako nešto još nema službene potvrde.

Ivan Benić jedno je vrijeme bio i predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a svojeg mjesnog odbora.

Njegova supruga Hermina dobila je otkaz iz Knjižnice prošle godine nakon što je otkriveno da nije platila 400.000 kuna dobavljačima. Sada je jasno i gdje je taj novac završio.

Inače, za svoja su primanja Benići živjeli i više nego pristojno, a susjedi su se čudili otkud ima novac za novi BMW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:27