FINA SVOTA ZA FINU PREHRANU

FININA MENZA OD 6.500.000 KN Državna agencija za pozamašan iznos u upravnoj zgradi obnavlja restoran za zaposlenike koji je zatvorila prije 10 godina

 
Zgrada FINA-e u kojoj se uređuje restoran na 6. katu
 Tomislav Krišto / CROPIX

Koliko država skrbi o radnicima najbolje se vidi na primjeru Fine, državne financijske agencije: ova je institucija jučer raspisala javni natječaj za obnovu njihova starog restorana, zapravo poveće menze koja je poslovala na šestom katu upravne zgrade u Ulici grada Vukovara.

I pritom su bili široke ruke s obzirom na to da su u obnovu radničkog restorana, potvrdili su nam u Fini, spremni uložiti čak 6.5 milijuna kuna s PDV-om, što je novac koji će otići u preuređenje prostora bivše kuhinje i restorana, pripadajućih sanitarija i terase, prostora nekadašnjeg produženja restorana na sjevernoj strani objekta, kao i južnog ureda uz kuhinju.

Zanimljivo, riječ je o drugom po redu natječaju za obnovu restorana s obzirom da je prvi tender objavljen krajem srpnja, no 5. rujna na kraju je bio poništen s obzirom da je na natječaj stigla samo jedna ponuda koja je bila neprihvatljiva.

Opis poslova

Natječajem iz srpnja, naime, bilo je definirano da će obnova restorana koštati 6 milijuna kuna s PDV-om, no kako je jedina pristigla ponuda tvrtke Mi Maris iz Ivanić Grada nudila obnovu restorana za sedam milijuna, Fina ga je poništila te raspisala novi, kojim je iznos obnove povećala.

Kako se navodi u dokumentaciji iz poništenog natječaja, a koja je u tehničkom dijelu ostala ista, obnovom će sala restorana s postojećih 180 četvornih metara biti proširena na 300 kvadrata, a ideja je bivši restoran preurediti u “polivalentni restoransko-prezentacijski prostor s elementima za audio i video prezentacije”.

U kuhinji će se mijenjati kompletna zidna i podna keramika, izvodit će se nove instalacije vode i odvodnje, demontirat će se sva stara i postojeća instalacija, kao i stari napni sustav, a zidovi restorana oblagat će se tapetama, obnavljat će se šank, urediti novi prostor strojarnice i razvod ventilacije.

Osim toga, u sve stropove restorana ugradit će se nova rasvjeta i elementi za audio i video prezentacije, a postojeća podna podloga će ostati.

Hoće li restoran nakon završetka radova ostati na upravljanje Fini ili će ga on i dalje javnim natječajem dati u najam nekom vanjskom partneru, zasad nije poznato, no u sindikatu Solidarnost pozdravili su obnovu nekadašnje menze i šanka koja je, kažu, posljednji put radila 2010. godine.

Podrška sindikata

- Moram priznati da nam restoran nedostaje. Bilo je to mjesto na kojem su radnici mogli jesti u zamjenu za bonove koje su kupovali na Fininoj blagajni, i to je jako dobro funkcioniralo sve dok agencija nije odlučila prestati obavljati sve one poslove koji joj ne spadaju u osnovnu djelatnost. Tom prilikom, u sklopu jednog procesa zbrinjavanja, zbrinuti su i svi radnici kuhinje i restorana te od tog perioda unutar sjedišta zgrade više nemamo menzu - rekao je predsjednik sindikata Solidarnost Krešimir Sever te dodao da nije bio upoznat s projektom obnove restorana, kao niti predviđenim iznosom investicije.

A on je, barem kad ga usporedimo s nekim primjerima iz prakse, doista pozamašan.

Primjerice, iznosom od šest milijuna kuna, koliko će Fina dati za obnovu restorana, koprivnička tvrtka Vemo trade i Stancija Meneghetti financirale su kompletnu obnovu luksuzne vile s dvije rezidencije u Balama, a novac je bio dovoljan i za investiciju u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Stubičke Toplice.

Ta je institucija, naime, za šest milijuna kuna uspjela obnoviti kompletno pročelje objekta te dobiti 20 novih kreveta na razini četiri zvjezdice i luksuzni apartman na razini pet zvjezdica.

Jednak iznos novca bio je dovoljan i Hrvatskoj pošti koja je za šest milijuna kuna 2016. godine uredila i otvorila novi distribucijski centar u Zadru na 1800 četvornih metara, u kojem je zaposleno 100 radnika, a tvrtka Jadran d.d. 2015. godine uložila je u obnovu svog hotela Omorika u Crikvenici.

Dapače, identičan iznos koji će Fina uložiti u obnovu radničkog restorana bio im je dostatan da kompletno preurede hotel za početak sezone, renoviraju cijeli restoran, rekonstruiraju recepciju i aperitiv bar te sagrade modularnu konferencijsku dvoranu za 250 ljudi.

Što su drugi napravili sa šest milijuna kuna

Tvrtka Jadran d.d. za 6 mil. kuna kompletno je obnovila hotel Omoriku, uključujući sobe, restoran, recepciju, aperitiv bar te konferencijske dvorane za 250 ljudi

crikvenica,2204
hotel omorika
foto karmen mrkic
-desk-
Karmen Mrkić / CROPIX Arhiva
Hotel Omorika

Tvrtke Vemo trade i Stancija Meneghetti za 6 milijuna kuna obnovile su luksuznu vilu u Balama s dvije rezidencije

Bale, 160609.
Stancija Meneghetti vlasnika Miroslava Plise je imanje koje se prostire na 12 hektara sa vise objekata, 2 bazena te vinogradima i maslinikom. Spoj je to tradicionalne istarske gradnje sa modernom arhitekturom.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srecko Niketić / CROPIX
Stancija Meneghetti

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Stubičke Toplice za taj je iznos uredila pročelje te dobila 20 novih kreveta s 4 zvjezdice i luksuzni apartman s 5 zvjezdica za goste

Stubicke toplice, 270619.
Na fotografiji: Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju

Hrvatska pošta za šest je milijuna kuna sagradila i opremila novi distribucijski centar u Zadru na 1800 četvornih metara za 100 radnika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 05:16