80 STRANICA OPTUŽNICE

FIOLIĆEVA SUPRUGA: 'Sanader je uzeo svu našu ušteđevinu! Stjepan mi je sve rekao prije nego mu je predao 17,5 milijuna kuna'

 CROPIX

Iskaz bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića , koji je nakon niza peripetija u dva navrata dopunjavao svoju obranu, svakako čini najjači USKOK-ov argument u ovome slučaju. Njegove navode potvrdili su i ispitani svjedoci, sva pronađena dokumentacija te čak i ispisi komunikacije s njegova mobitela otprije tri godine.

FIOLIĆ PREDAO 10 MILIJUNA KUNA I MILIJUN EURA U PODRUMU VILE U Kozarčevoj Sanader: 'Štef, ovaj novac mi treba za lobiranje u EU!'

Čitava priča o famoznoj zgradi je, prema Fiolićevim riječima, počela 2002., kada je bio član Uprave Centra za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske i kada je ta tvrtka došla u posjed 15 posto vlasništva nad zgradom u Planinskoj. Tri godine kasnije on je za 17,85 milijuna kuna kupio još 50 posto zgrade, a od tada ju je pokušavao prodati.

Tijekom sastanka širega Predsjedništva HDZ-a, u proljeće 2006., sreo je Petra Čobankovića i Sanadera te im predložio da Hrvatske šume kupe zgradu.

Čobanković je rekao da HŠ zaista treba jednu zgradu, a Sanader je dodao kako će on takvu kupnju podržati. “Sanader me je zatim pozvao da dođem u njegov ured, a kada smo ostali sami, pitao me je koliko sam platio nekretninu. Ja sam rekao da sam kupio samo dio nekretnine za 19 milijuna kuna, a onda me je upitao: ‘Štef, može li se u ovome poslu napraviti nešto za mene, jer trebam neki novac za lobiranje’”.

Iznenađenome Fioliću je nastavio pojašnjavati da mu treba oko milijun eura i upitao ga može li on taj novac izvući iz svoje tvrtke nakon što mu Hrvatske šume plate za nekretninu. “Odgovorio sam mu da se treba napraviti uvećana cijena nekretnine, a on je odgovorio kako će se pobrinuti da se ta zgrada kupi”, nastavio je Fiolić. Ipak, posao s HŠ-om je propao, a 2008. nekretninu je želio prodati Čobankovićevom ministarstvu.

“Došao sam kod Ive Sanadera koji mi je rekao kako je sada došlo vrijeme da se taj posao realizira. Pitao me za koliko bih to prodao Čobankoviću, a ja sam odgovorio za oko šest milijuna eura. On je rekao kako mu je potreban novac, te da mu treba 2,5 milijuna eura, i to za lobiranje oko ulaska u EU, pa smo dogovorili da cijenu zgrade uvećamo na 8,5 milijuna”, rekao je Fiolić. Posao je na kraju sklopljen, na redu je bila isplata. “U travnju 2009. Sanader me je pozvao u ured i pitao: ‘Kada ćemo mi realizirati onu isplatu’”. Kako mu je tajnica izračunala da su Mesnice Fiolić na poslu zaradile ukupno 21 milijun kuna, Fiolića je Sanader pozvao u Kozarčevu. “Odveo me na drugi kat u dnevni boravak, gdje sam mu rekao kako mu ne mogu isplatiti 2,5 milijuna eura, nego samo dva jer postoje i dodatni troškovi koje moram platiti. ‘Svakako mi moraš platiti 2,5 milijuna, a ako si na gubitku, ja ću ti osigurati neki drugi posao s državom’, odgovorio mi je Sanader”.

“On je inzistirao na tome da treba baš 2,5 milijuna, i to u eurima, a ja sam mu rekao da imam deset milijuna kuna i milijun eura.” 18. svibnja Fiolić je iz sefa izvadio sav novac, složio ga u kutiju i krenuo prema Kozarčevoj.

“Sanader me dočekao u plavoj trenirci. Ušli smo u podrum, a on mi je pokazao gdje da stavim kutiju. Nije otvarao kutiju, samo me pitao hoću li što popiti. Ja sam rekao da neću i otišao sam”, završio je Fiolić.

Svjedočenje Fiolićeve supruge

Navode svojega supruga USKOK-u je potvrdila i Katica Fiolić, koja nije željela iskoristiti blagodat te je svjedočila u istrazi.

- Stjepan mi je u svibnju 2009. rekao kako mora sa mnom ozbiljno razgovarati. Rekao mi je da Sanaderu mora dati nekakav novac, oko milijun eura i 10 milijuna kuna, za proviziju oko sklapanja posla za nekretninu u Planinskoj. Na to sam se pobunila, a on mi je rekao da mi najradije to sve ne bi govorio, ali da ću histerizirati, pa je najbolje da mi to kaže prije predaje novca, nego da ja sama vidim da novca nema. Bila sam šokirana i pitala sam ga zašto je uopće prodavao tu nekretninu kada svu dobit daje Sanaderu. Tada sam se razočarala u Stjepana i sve što je prije govorio. Poznavala sam Sanadera i njegovu ženu, znala sam da ga moj muž bespogovorno sluša, ali sam mislila da sve to ide u korist stranci i Hrvatskoj. Shvatila sam da Ivo nije onakav čovjek kakvim se predstavlja i nakon toga bih na domjencima uvijek imala distancu prema Sanaderu jer sam znala da si je prisvojio svu našu ušteđevinu - ispričala je Katica Fiolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:52