FINANCIJSKA DRAMA

'FIRULE SU ME POTOPILE, A BANKE SU NAS TRGALE KAO MORSKI PSI!' Biznis s nekretninama Gorana Ivaniševića doveo do stečaja

Tenisačeva privatna imovina ipak zasad nije ugrožena: Goran ju je ranije uspio prebaciti na suprugu Tatjanu

SPLIT - Iako je nad nekretninskim biznisom tenisača Gorana Ivaniševića ovih dana predloženo pokretanje stečaja zbog duga od 5,7 milijuna kuna, njegova zagrebačka privatna imovina, koja glasi na suprugu Tatjanu Ivanišević, zasad nije ugrožena.

Bivša manekenka vlasnica je dva ogromna stana u Zagrebu: jednog u Dalmatinskoj, gdje obitelj živi, a koji ima 210 četvornih metara, te drugog na Radničkoj cesti veličine čak 434 četvorna metra!

Stanovi su u zemljišnim knjigama povezani hipotekarnim kreditom u visni od 975 tisuća eura podignutim u srpnju 2010. godine, i to u Veneto banci.

Bivši tenisač lani je na suprugu prebacio i 45.000 dionica Karlovačke banke vrijednih 1,9 milijuna kuna. U tu je banku Ivanišević 2006. godine uložio 19 milijuna kuna zajedno s nogometašem Dariom Šimićem i košarkašem Ivicom Žurićem.

Ivaniševićeva supruga vodila se u sudskom registru i kao zastupnica zagrebačke podružnice Ivaniševićeve splitske tvrtke Sport Line d.o.o., za koju je ovih dana splitskom Trgovačkom sudu predloženo poketanje stečajnog postupka.

Iz tvrtke su krajem siječnja već podnijeli zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe, no nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju, pa je Fina predložila stečaj.

U zahtjevu za pokretanje predstečajne nagodbe stoji da Sport Line d.o.o. ukupno duguje 5,7 milijuna kuna, ali nije poznato tko su glavni vjerovnici s obzirom na to da nije dostavljena sva potrebna dokumentacija.

Ministarstvu financija na račun poreza ta tvrtka Gorana Ivaniševića duguje 1,1 milijun kuna.

Zbog toga što nije pokrenuta predstečajna nagodba, Sport Line očekuje stečaj s likvidacijom, a vjerovnici će se pokušati naplatiti od preostale imovine.

Najveći poslovni pothvat tvrtke Sport Line d.o.o. bila je izgradnja poslovno-stambenog kompleksa Lazarica 2 na splitskim Firulama.

Pokušali smo jučer stupiti u kontakt s Goranom Ivaniševićem, ali njegov je mobitel bio isključen.

Na broj prijavljen u Fini dobili smo računovodstvo tvrtke. Osoba koja nam se ondje javila rekla je da nam ne može pomoći, te da tvrtka više i ne postoji.

No, uspjeli smo stupiti u kontakt s jednim od nekadašnjih splitskih suradnika Ivaniševićevih koji smatra da je biznis tenisačeve obitelji u propast otjerala zapravo banka.

- Bilo bi mu bolje da je uložio vlastiti novac, nego da je dizao kredit zbog toga što je na tom poslu samo izgubio. Stanovi su se prodali, ali ostali su dugovi. To su bili najskuplji, ali i najbolje opremljeni stanovi u Splitu i uglavnom su se svi prodali - kaže naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman.

Ivaniševićev projekt na Firulama, dakle, nije propao zbog krize na tržištu nekretnina jer je dovršen još 2003. godine, a već je 2005. Ivanišević otvoreno u medijima počeo govoriti o propasti svoga biznisa.

U intervjuu za tjednik Globus te je godine izjavio da su mu propali svi poslovi u Hrvatskoj.

“Malo sam kriv što sam upao u biznis gdje poštenja nema. Tu su igrači među koje sam upao kao iz vrtića na fakultet. Pojeli su me morski psi”, pojadao se Ivanišević novinarki.

Tu tvrtku je osnovao 1998. godine Goranov otac Srđan, a uz njih dvojicu kao vlasnica je upisana i Goranova majka Gordana.

Kao direktor tvrtke vodio se Srđan Ivanišević. Temeljni kapital iznosi 20,9 milijuna kuna. Račun joj je u blokadi 771 dan, a 2011. tvrtka je prijavila ukupne prihode od samo 23 kune. Godinu dana ranije ukupni prihod iznosio je 6,2 milijuna kuna, a 2011. tvrtka je prijavila gubitak nakon oporezivanja u visini od 39,2 tisuće kuna.

- Uništila ih je Hypo banka, oni nisu bili toliko vični tom poslu i sve ih je to uništilo. Promijenila se hrpa podizvođača, pa je s plaćanjem bilo kašnjenja, ali mislim da je glavni razlog bila banka - kaže naš izvor.

Na Firulama su, naime, Ivaniševićevi podigli poslovno-stambeni objekt, čiji je glavni projektant bio arhitekt Vjekoslav Ivanišević, koji je osmislio i obiteljsku kuću Ivaniševićih na Mejama koju su pokušavali prodati pet godina.

Lani ju je konačno kupio Stefano Vlahović, koji ju je navodno platio 2,8 milijuna eura, iako se isprva prodavala za 7,6 milijuna eura. Vila je smještena na parceli od 1560 četvornih metara, a na njoj je sagrađeno nešto više od tisuću četvornih metara stambenog prostora.

Okućnica je uređena u mediteranskom stilu, a iza kuće se nalazi vanjski bazen. Trokatnica ima pet spavaćih soba s kupaonicama.

U donjem su dijelu unutarnji bazen, jacuzzi, sauna, teretana i vinski podrum.

Problema s Hypo bankom Ivanišević je imao i zbog neplaćanja leasinga za više od dva milijuna eura vrijednu jahtu Sunseeker Predator 72, koju mu je Hypo Leasing Kroatien zaplijenio prije dvije godine.

No, Sport Line nije jedina Ivaniševićeva tvrtka koja je u financijskim problemima. I račun njegove tvrtke Goran promocije d.o.o. u blokadi je 544 dana.

Ta je tvrtka registrirana za promet nekretninama, a 2011. godine prijavila je prihode od ukupno 371 tisuću kuna. Njezin temeljni kapital iznosi 20 tisuća kuna.

Inače, bračni par posljednjih godna nije privlačio pažnju toliko poslovnim pothvatima, koliko privatnim aferama. No, nakon svega su, čini se, ostali skupa, a redovito se pojavljuju na brojnim gradskim eventima. Ivanišević i dalje igra na seniorskim turnirima, a Tatjana honorarno radi za jedan ženski tjednik. Njihov stil života unatoč poslovnom krahu, kaže nam izvor blizak paru, ostao je isti.

Ranije se pisalo da uz atraktivne nekretnine po Hrvatskoj Ivaniševićevi posjeduju i vilu na Beverly Hillsu u Los Angelesu, no tu su vilu, doznajemo, imali u najmu, a ne vlasništvu. Ivaniševića se povezivalo i s navodnim stanom u Monte Carlu, ali našem izvoru nije poznato da par i ondje posjeduje nekretninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 04:21