U ZADNJI TREN

Fižulići: Prodali smo Magmu, a trećina ostaje naša

Ovaj sporazum s EMF-om znači da Magma ipak ne ide u bankrot, što je bila realna opasnost za tvrtku

ZAGREB - Goranko Fižulić jučer je izvijestio burzu da je pronašao način da spasi Magmu - ali nakon tog spasonosnog sporazuma bračni par Fižulić, koji je stvarao kompaniju 21 godinu, spast će na samo jednu trećinu vlasništva. Poljska Empih Media & Fashion (EMF) uložit će 68 milijuna kuna i postati 50,09-postotni vlasnik Magme.

Ispunjavanje dva uvjeta

EMF će uložiti taj novac, ali Magma prvo treba ispuniti dva uvjeta: omogućiti EMF-u pravo ekskluzivnosti provođenja dubinskog snimanja tvrtke do 31. prosinca 2010. i osloboditi EMF od obveze podnošenja ponude za preuzimanje ostalih dionica.

Zbog toga će postupak ulaska EMF-a u Magmu potrajati, očekuje se, do kraja siječnja sljedeće godine.

Iako uvjetni, ovaj sporazum s EMF-om znači da Magma ipak ne ide u bankrot, što je bila realna opasnost u slučaju da Fižulić nije uspio pronaći strateškog ulagača. Fižulić je proteklih tjedana intenzivno pregovarao s nekoliko investitora, među kojima je bio i investicijski fond specijaliziran za spašavanje propalih kompanija u srednjoj i istočnoj Europi, ali na kraju se odlučio za Poljake koji su u istom biznisu kao i on sam. EMF je poljska kompanija slična Magmi, ali 26 puta veća. EMF ima 676 trgovina od Berlina do Novosibirska, u kojima prodaju odjeću, obuću, proizvode za djecu, ali i još niz drugih artikala. EMF posluje u Poljskoj, Ukrajini, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Rusiji, Turskoj i Njemačkoj.

Zabrana komunikacije

Dionice te tvrtke uvrštene su na Varšavskoj burzi s tržišnom kapitalizacijom od 530 milijuna eura, čak 26 puta većom od tržišne kapitalizacije Magme koja je, prema jučerašnjoj cijeni na burzi, iznosila 20 milijuna eura.

Magmine dionice EMF kupuje po vrlo niskoj cijeni od samo 10 kuna po dionici. To je triput manje od onoga koliko je Magmina dionica na burzi vrijedila prekjučer te čak 23,8 puta manje od cijene koju su za Magminu dionicu plaćali investitori i građani u inicijalnoj javnoj ponudi 2007. Nakon objave o sporazumu EMF-a i Magme te kratke blokade trgovanja na Zagrebačkoj burzi, dionica Magme digla se za 27,7 posto i pred kraj dana na burzi je vrijedila 37,73 kune. EMF je trenutno u fazi izdavanja obveznica i po zakonu ne smiju ništa komunicirati dok taj postupak ne završi. Niti Goranko Fižulić, zbog svojih obveza prema burzi, nije jučer smio ništa govoriti.

Još jedan problem

Pronalaskom strateškog ulagača Fižulić se riješio golemog problema koji je mogao odvući cijelu tvrtku u bankrot, ali još uvijek ima drugi veliki problem. Rješenje Hanfe, koje je nedavno potvrdio i Upravni sud, obvezuje Fižulića da, zbog greške koju je napravio prilikom kupnje 400 dionica 2007., ponudi svim ostalim dioničarma da kupi njihove dionice po 306 kuna, cijeni iz rujna 2007. godine. Još se ne zna kako Fižulić misli riješiti ili odgoditi taj problem koji bi ga teoretski mogao koštati čak 650 milijuna kuna.

Dvije uklete godine uspio je preživjeti

Ovu i prošlu godinu Goranko Fižulić pamtit će možda i kao najteže u svom životu. Prošle godine njegova je Magma, naime, upala u financijske probleme pa je morao otpustiti nekoliko stotina radnika, a neke trgovine čak i zatvoriti.

Nevoljama nije bio kraj pa mu je krajem 2009. dijagnosticiran rak prostate kojeg je uspješno operirao u glasovitoj američkoj klinici Mayo. Operaciju je odradio robot vrijedan milijun i pol dolara, a kojim je upravljao urolog. Zbog toga nakon operacije nije bilo potrebe za duljim oporavkom jer je na koži u biti imao samo ubode slične laparoskopskima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:14