DARKO ZVER

Fokusov kandidat za župana: ‘Sve dosadašnje Vlade problem Roma u Međimurju gurale su pod tepih‘

Osvoji li mandat, Zver bi, kaže, uveo drastične promjene koje će se odnositi na socijalnu pomoć, obrazovanje i zapošljavanje

Darko Zver

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Kandidat stranke Fokus za međimurskog župana Darko Zver u subotu je poručio kako su sve hrvatske Vlade gurale probleme pod tepih te nisu rješavale problematiku Roma u Međimurju.

Jedna od glavnih točaka Zverovog predizbornog programa je rješavanje problema, napredak i bolji suživot s romskom manjinom, a na tu temu održao je i konferenciju za medije.

Zver se osvrnuo na izjave saborskog zastupnika Veljka Kajtazija koji tvrdi da su se Romi asimilirali u društvo u čemu ga, smatra Zver, vrlo često opovrgava svakodnevica. Iako za dobar dio svog statusa i Romi sami snose odgovornost, u tome ne pomažu ni izjave njihovog predstavnika u Saboru, kaže Zver.

Ako postane župan, Zver će, kaže, uvesti drastične promjene koje će se odnositi na socijalnu pomoć, obrazovanje i zapošljavanje. Kako tvrdi, svako pravo mora za sobom nositi i određenu odgovornost te ukazuje na moguće rješenje trošenja novca od socijalne pomoći, a to je uvođenje vaučera. Mišljenja je da bi se Županija trebala financijski uključiti u predškolsko obrazovanje koje je usko povezano s daljnjim školovanjem i jamstvo za konkuriranje na tržištu rada.

- Tu je bitno da se uključi Županija, pogotovo u segmentu poticanja obrtništva i deficitarnih zanimanja. Nažalost, za mnoge pripadnike romske manjine već smo zakazali. Teško je očekivati značajnije promjene, ali ako uistinu želimo promjene i napredak, moramo gledati u budućnost, u bolje sutra - poručio je kandidat za župana Međimurske županije.

Konferenciji je nazočio i Krešo Kovačić, stanovnik Međimurja romske nacionalnosti koji podržava kandidaturu i predizborni program Darka Zvera. Iako se na svom poslovnom putu suočavao s predrasudama i preprekama, kako kaže, danas radi u građevini i nema problema s dobivanjem posla, no ipak, prije desetak godina promijenio je prezime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:50