UGLEDNI ČASOPIS ODABRAO

FORBESOV IZBOR Kolinda Grabar-Kitarović je 39. najmoćnija žena na svijetu

Kolinda Grabar Kitarović
 Profimedia, Sputnik

Kolinda Grabar-Kitarović je 39 najmoćnija žena na svijetu Ugledni američki časopis Forbes objavio je novi popis sto najmoćnijih žena svijeta. Na prvom je mjestu, i dalje, njemačka kancelarka Angela Merkel dok je druga britanska premijerka Theresa May.

No, na Forbesovom se popisu ove godine pojavila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je 39. na ukupnom popisu, a kad je riječ o ženama u politici nalazi se na 14. mjestu. Prema Forbesu, moćnija je od norveške premijerke Erne Solberg, koja je 17. ili Elvire Nabiuline, guvernerke ruske središnje banke.

Evo i Forbesovog tumačenja: "Najmlađa osoba na mjestu predsjednika Hrvatske, ujedno i prva žena na tom položaju, Grabar-Kitarović kontinuirano jača svoju poziciju na međunarodnoj sceni ove godine radeći s predsjednikom Donaldom Trumpom i SAD-om kako bi se izgradilo američko postrojenje za uvoz ukapljenog plina na otoku Krku kojim bi se moglo isporučiti do 2 milijarde kubika godišnje za distribuciju u Zapadnu Europu što bi moglo pomoći energetskoj neovisnosti Europe od Rusije. Bivša ministrica vanjskih poslova i ambasadorica u SAD-a prošle je godine posjetila iranskog predsjednika Hasana Ronahina kako bi razgovarala o jačanju diplomatskih odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:54