DAN UVAŽENIH GOSTIJU

FOTO: AKCIJA PRONALAŽENJA POSMRTNIH OSTATAKA AMERIČKIH PILOTA POKRAJ VISA Posadi hrvatskog broda Krka pridružili se ministri i američka ambasadorica

 
Na fotografiji: Materija s dna mora spušta se na palubu broda, ministar obrane Damir Krstičević, američka ambasadorica Julieta Valls Noyes, ministar branitelja Tomo Medved i zapovjednik HRM-a Predrag Stipanović
 Jakov Prkić / Hanza Media

Ministar obrane Damir Krstičević u društvu ministra branitelja Tome Medveda i veleposlanice SAD-a u Hrvatskoj Juliete Valls Noyes sudjelovao je u subotu na 'Danu uvaženih gostiju - akcije pronalaženja posmrtnih ostataka američkih pilota' pokraj otoka Visa, objavio je MORH.

Dan uvaženih gostiju organizirala je veleposlanica Noyes, u suradnji s Agencijom Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima. Naime, Hrvatska pruža pomoć u traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa.

Tom prilikom potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako Republika Hrvatska pružanjem potpore SAD-u u pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika poginulih na teritoriju republike hrvatske odaje počast svim američkim veteranima i njihovim obiteljima. „Želim zahvaliti ministru Medvedu i Ministarstvu hrvatskih branitelja kao nositelju i svim institucijama uključenim u ovaj partnerski projekt SAD-a i RH. Ovaj način odnosa prema žrtvama može nam biti primjer kako se ne zaboravljaju nacionalni heroji“, istaknuo je ministar Krstičević

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je na zahtjev SAD-a Ministarstvo hrvatskih branitelja veoma angažirano u ovoj aktivnosti i ishodilo sve potrebne dozvole i uložilo napore kako bi se ova aktivnost provela.

„Zajednička suradnja s našim partnerima je vrlo važna, intenzivirat ćemo suradnju i planirano je potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ćemo zajednički raditi na pronalasku još 200 nestalih osoba i kako bismo zbrinuli njihove posmrtne ostatke. Također intenzivno radimo i na pronalasku naših žrtava iz domovinskog rata. Ne smijemo zaboraviti naše poginule“, istaknuo je ministar Medved.

Veleposlanica SAD u RH Jullieta Valls Noyes rekla je kako u blizini ovog prekrasnog otoka hrvatski saveznici s SAD-om rade na pronalasku američkih pilota koje smo izgubili prije 73 godine. „Želim posebno zahvaliti Ministarstvu hrvatskih branitelja na suradnji u planiranju i koordinaciji ove operacije i Ministarstvu obrane na logističkoj potpori koju pruža i na ustupanju ovog prekrasnog broda Krka. Više od 28 000 Amerikanaca nestalo je u Europi tijekom dva svjetska rata i naša je dužnost da brinemo o nestalima i ulažemo napore kako bi ih vratili kući, gdje i pripadaju“, rekla je veleposlanica.

Ministarstvo hrvatskih branitelja nositelj je aktivnosti u skladu sa Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Također, Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjeluje i u nadzoru te provedbi aktivnosti, u koju su uključeni djelatnici Uprave za zatočene i nestale MHB-a te djelatnik tima izvidničke satnije Gardijsko oklopno mehanizirane brigade MORH-a.

Ministarstvo obrane bila je prva institucija RH kojoj se obratila Agencija Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima te je povezalo agenciju s ostalim državnim institucijama, prvenstveno s Ministarstvom hrvatskih branitelja kao nositeljem aktivnosti. MORH pruža potporu angažiranjem broda Hrvatske ratne mornarice DB-M82 „Krka“ u funkciji ronilačke platforme i traženja zrakoplova uporabom sonara, hrvatskih ronitelja s opremom kao potporom američkim roniocima i medicinskom osobljem Zapovjedništva za potporu.

Valja napomenuti da je Ministarstvo kulture (Arheološki odjel) odgovorno za istraživanje i stručno vođenje sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:05