DAN OTVORENIH VRATA

FOTO: AKTUALAC S GRAĐANIMA Za obilazak Sabora čekalo se u redu, ni pitanja za političare nije nedostajalo: 'Kako će naši mladi živjeti za 20 godina?'

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Dan je otvorenih vrata Hrvatskog sabora koji saborska Služba za građane već tradicionalno organizira prigodom obilježavanja Dana neovisnosti. Građani uz stručno vodstvo i bez prethodne najave mogu razgledavati dvorane te druge radne i protokolarne prostore koji nisu dio uobičajenih programa obilaska.

Već od jutra stvorio se velik red građana koji su željeli obići zgradu Sabora. Prilika je to i da se susretnu s predsjednikom Sabora, premijerom, ministrima i zastupnicima te im postave pitanja, prenosi N1.

- Kako će naši mladi živjeti za 20 godina? Što im nude u budućnosti? To bih ja njih pitao. Mladi se iseljavaju, nemaju od čega živjeti, ukinuli smo im radna mjesta, a novih nema. Orijentirali smo se na turizam, a to je najnestabilnija grana od koje se može živjeti - rekao je jedan građanin uoči susreta s premijerom.

- Želimo pitati premijera je li u planu državni nacionalni stadion za našu nogometnu reprezentaciju - govori pak druga građanka koja je također došla obići Sabor.

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković obratili su se građanima u sabornici, nakon čega je počeo i svojevrsni "aktualac" na kojemu su građani postavljali pitanja premijeru i ministrima.

Građanka iz Zadra imala je pitanja o imovinsko-pravnim odnosima - upućena je da dostavi dokumentaciju ministru Draženu Bošnjakoviću.

Jedan građanin imao je pitanje za istoga ministra - ispričao je kako mu je prije nekoliko godina na prevaru oteto dijete, a požalio se i na državnog odvjetnika - i on je upućen da dostavi dokumentaciju ministru.

Još jedan građanin govorio je o slučaju otmice djeteta, požalio se na sporost birokracije. I on je upućen da dostavi dokumentaciju ministru Bošnjakoviću.

- Zašto djeca ne mogu biti dio Sabora - pitao je jedan dječak. Jandroković mu je objasnio kako je dobna granica za sudjelovanje na izborima 18 godina starosti.

- Ljuti me kad vidim praznu sabornicu, na stolovima brdo materijala, hrpetine papira samo stoje... Kako se kažnjavaju zastupnici koji nisu došli na svoje radno mjesto - htjela je znati jedna građanka. Jandroković joj je objasnio kako se neopravdani izostanci sankcioniraju financijskim penalima. No dodao je kako je najveća sankcija ta da prozvani zastupnik ne bude ponovno izabran na sljedećim izborima, prenosi N1.

Jandroković: Dan neovisnosti jedan je od najvažnijih dana u našoj modernoj povijesti

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je u utorak Dan neovisnosti građanima koji su se, u okviru Dana otvorenih vrata Sabora, okupili u sabornici, ističući kako je taj dan jedan od najvažnijih u modernoj hrvatskoj povijesti.

Dan neovisnosti, 8. listopada jedan je od najvažnijih dana u modernoj hrvatskoj povijesti, rekao je Jandroković građanima kojima su se u sabornici pridružili premijer Andrej Plenković s brojnim ministrima i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Jandroković je podsjetio da je 8. listopada 1991. Hrvatski sabor donio odluku o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom državom, Jugoslavijom, nakon što su dan prije, 7. listopada raktetirani Banski dvori.

"Jugoslavenska okupatorska armija pokušala je izvršiti atentat na predsjednika Tuđmana. Da je to uspjelo, hrvatska povijest imala bi sasvim drugačiji tijek, ali nije se tako dogodilo i zahvaljujući i predsjedniku Tuđmanu i hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za Domovinu danas imamo slobodu, demokraciju i višestranačje i možemo našoj djeci i mladima s ponosom govoriti o tim danima", poručio je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:07